Vammaisneuvosto, kokous 6.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 27 IKI2035-kehittämisohjelma, ennalta ehkäisevien palvelujen palveluverkko

21331/2023

Valmistelija

  • Päivi Tryyki, PALVELULINJAJOHTAJA, paivi.tryyki@pirha.fi
  • Tuula Jutila, TOIMIALUEJOHTAJA, tuula.jutila@pirha.fi

Perustelut

Aluevaltuuston hyväksymä hyvinvointialuestrategia määrittää pitkän aikavälin tavoitteet ja palvelustrategian ylätason linjaukset vuosille 2023–2025. Strategian neljä kärkeä ovat tärkeintä ihminen, yhdenvertaiset, ennaltaehkäisevät ja vaikuttavat palvelut, hyvinvoivat työntekijät sekä yhdessä yhteentoimiva hyvinvointialue.

Aluehallitus hyväksyi strategian toimeenpano-ohjelman 14.2.2023 § 39. Toimeenpano-ohjelma muodostaa kokonaisuutena toiminnallisen uudistamisohjelman. Strategian toimeenpano-ohjelmaan sisältyy merkittäviä erillisiä kokonaisuuksia, joista päätetään hallintosäännön määrittämin päätösvaltuuksin. Näitä kokonaisuuksia ovat strategiset ohjelmat ja suunnitelmat, joihin kuuluvat palvelujen verkoston suunnitelmat ja palvelulinjakohtaiset toimeenpanosuunnitelmat. Toimeenpano-ohjelma ja siihen sisältyvät ohjelmat ja suunnitelmat luovat raamit ja tiekartan Pirkanmaan hyvinvointialueen ensimmäisen aluevaltuustokauden toiminnalle. Toimeenpano-ohjelma muodostaa erittäin merkittävän välineen systemaattisen muutoksen mahdollistamiseksi. Ohjelman tavoitteena on palvelujärjestelmän taloudellinen ja toiminnallinen kestävyys ja investointikyky tulevaisuuden kannalta välttämättömiin kohteisiin.

Palvelujen uudistamisen ja palvelujen verkoston suunnittelun pohjaksi aluevaltuusto hyväksyi 14.8.2023 § 69 palveluverkon kehittämisen periaatteet. Periaatteet sisältävät palvelujen verkoston kehittämistä linjaavat yleiset periaatteet sekä palvelukohtaiset palvelujen verkoston kehittämisen periaatteet. Palveluverkon kehittämisen periaatteet | Pirkanmaan hyvinvointialue (cloudnc.fi)

Osana strategian toimeenpano-ohjelmaa aluehallitus hyväksyi 20.11.2023 § 319 IKI2035-kehittämisohjelman toimeenpantavaksi. Osana kehittämisohjelmaa on selvitetty ikäihmisten eri palveluiden palveluverkkokokonaisuuksia, joista tässä käsitellään ennalta ehkäisevien palvelujen palveluverkkoa, eli niin sanottua lähitoriverkostoa. Lähitoriverkosto tarjoaa palveluja ikäihmisten lisäksi myös vammaisille henkilöille. 

Palveluverkkoesitystä käsitellään aluehallituksessa 25.3.2024.

Oheismateriaalina alustava luonnos ennaltaehkäisevien palveluiden palveluverkkoesityksestä (ei julkinen).

Ehdotus

Vammaisneuvosto

  • kuulee esityksen alustavasta ehdotuksesta ennalta ehkäisevien palveluiden palveluverkosta ja merkitsee käydyn keskustelun tiedoksi.

Päätös

Vammaisneuvosto päätti

  • merkitä tiedoksi Tuula Jutilan esityksen sekä käydyn keskustelun ja
  • merkitä tiedoksi kokouksessa käydystä keskustelusta nousseet kommentit pöytäkirjalle
    • lähitorien saavutettavuus kaikille tulee varmistaa, samoin henkilöstön osaaminen myös vammaispalveluiden osalta
    • lähitoreilta saatava apua juridisen avun/ohjauksen piiriin hakeutumiseen
    • digiopastus lähitoreille
    • osallisuutta tukeva toiminta lähitoreille mukaan, vammaiset huomioiden
    • ikääntyvien vammaisten palveluiden/neuvonnan huomioiminen lähitoritoiminnassa
    • lähitorien tilojen esteettömyyskartoituksissa ja tilojen toiminnallisuudessa tulee huomioida kaikki vammaiset (esim. myös kuulo- ja näkövammaiset)
    • lähitorien markkinointiin panostaminen, tiedotus tehokkaammaksi (esim. kuntien kanssa yhteistyö, paikallislehdet jne.)
    • palveluvarantotiedon hyödyntäminen yhteiseksi tietopankiksi (esim. vertaistuki, kuntoutus jne.) lähitoreille
    • lähitoriyhteistyöhön mukaan kunnat ja kolmas sektori
    • vammais- ja vanhusneuvostot mukaan lähitorisuunnitteluun (esteettömyyskartoitukset, tilojen toiminnallisuus, alueelliset tarpeet, lähitorien tosiasiallinen saavutettavuus)
    • vammaisille henkilöille tulisi olla oma neuvontanumero, josta saa aina ohjausta ja neuvontaa tarvittaessa
    • työntekijällä pitäisi olla mahdollisuus myös kotikäynteihin tarvittaessa (liikkuvat palvelut) koti- ja lähitorien lisänä matalan kynnyksen, saavutettavan palvelun mahdollistamiseksi
    • vammaisten sote-palvelujen laaja osaaminen ja neuvonta vaatii monialaista osaajaa
    • palveluiden suunnittelussa ja toteuttamisessa tulee tehdä yhteistyötä, jossa ovat mukana järjestöt, vaikuttamistoimielimet ja asiakasraadit. Palveluita voidaan parantaa yhdessä tekemällä, kumppaneina.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana toimialuejohtaja Tuula Jutilan esitystä, Jutila poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Puheenjohtaja ehdotti päätökseen lisättäväksi "Vammaisneuvosto päätti merkitä tiedoksi kokouksessa käydystä keskustelusta nousseet kommentit pöytäkirjalle". Hyväksyttiin yksimielisesti.

Merkittiin tiedosi, että Päivi Rasimus ja Hannu Salonpää poistuivat kokouksesta pykälän käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Päivi Tryyki, Tuula Jutila, Anni Vainionpää

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).