Vammaisneuvosto, kokous 6.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 32 Liikuntaesteisten pysäköintipaikkojen riittävyyden arviointi

5617/2024

Valmistelija

  • Anu Kallio, SUUNNITTELUPÄÄLLIKKÖ, anu.kallio@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen kiinteistöhallinta- ja toimitilapalvelut on lähettänyt vammaisneuvostolle tiedustelun tarpeesta arvioida liikkumisesteisten pysäköintipaikkojen (LE-paikkojen) riittävyyttä sote-kohteissa. Myönnettyjen ja käytössä olevien LE-tunnusten määrä on noussut vuosittain, eikä tällä hetkellä ole tarkkaa kuvaa siitä, minkälainen on ennustettu lupamäärä esim. vuonna 2030.

Tavoitteena olisi sote-kohteiden saavutettavuuden parantaminen erityisryhmien liikkumisen osalta. Selvitys LE-paikkojen tarpeesta kytketään opinnäytetyöhön. Mikäli vammaisneuvosto puoltaa Tampereen yliopiston rakennustekniikan opinnäytetyönä toteutettavaa arviointia, käynnistyy hankerahoituksen selvittely. Kumppaniksi selvittelyyn haetaan järjestöjä sekä Traficomia, joka ylläpitää LE-tunnusten rekisteriä ja näkee parhaiten lupamäärien kehittymisen alueittain.

Ehdotus

Vammaisneuvosto päättää

  • puoltaa liikkumisesteisten pysäköintipaikkojen (LE-paikkojen) riittävyyden arviointia sote-kohteissa esitetyn perustelun mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Merkittiin tiedoksi nostoja käydystä keskustelusta, joita vammaisneuvosto toivoo otettavaksi huomioon suunnittelussa:

  • riittävyyden ja esteettömyyden arviointi huomioidaan hankkeessa (eri vammaryhmät huomioiden),
  • suositellaan yhteistyötä paikallisten vammais- ja vanhusneuvostojen kanssa,
  • huoltotoimenpiteet invapysäköintipaikkojen esteettömyden säilymiseksi olosuhteista riippumatta (esim. talviolosuhteet),
  • opinnäytetyössä olisi hyvä ottaa kantaa paikkojen valvontaan.

Tiedoksi

Tuukka Salkoaho, Tero Rahkonen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).