Aluevaltuusto, kokous 12.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosäännön tiettyjen etukäteen valmisteltujen pykälien päivittäminen

33/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Vuokko Ylinen, HALLINTOJOHTAJA, vuokko.ylinen@pirha.fi
Vilma Kiilunen, HALLINTOLAKIMIES, vilma.kiilunen@pirha.fi

Perustelut

Hyvinvointialueen hallintosääntöä on päivitetty edellisen kerran aluevaltuustossa 5.6.2023. Muutokset tulivat voimaan 1.8.2023. Tämän jälkeen on tullut esille useita muutostarpeita, joita on valmisteltu virkavalmistelussa loppusyksystä 2023 ja alkuvuodesta 2024. 

Valmistelussa on ollut mukana myös aluevaltuustossa 6.11.2023 jätetty pyyntö päivittää hallintosääntöä ennen talousarvion käsittelyä/hyväksymistä niin, että palveluverkko- ja palveluiden saatavuutta koskevat päätökset kuuluvat aluevaltuuston toimivaltaan. Pyynnön valmistelun aikataulua on käsitelty aluehallituksen iltakoulussa 30.11.2023 ja sen mukaisesti muutokset on valmisteltu aluevaltuuston 12.2.2024 käsittelyä varten. 

Palvelujen verkostoon liittyvä päätösvalta jakautuu voimassa olevassa hallintosäännössä seuraavasti: aluevaltuusto päättää hyvinvointialuestrategiasta sekä palveluverkon kehittämisen periaatteista. Aluevaltuusto päättää myös talousarviosta ja toimintasuunnitelmasta sekä investointiohjelmasta. Aluehallitus päättää hyvinvointistrategiaa toteuttavista merkittävistä ohjelmista ja suunnitelmista. 

Pirkanmaan hyvinvointialueen palvelujen verkoston suunnittelu perustuu strategian ja kehittämisen periaatteiden lisäksi aluehallituksen hyväksymään strategian toimeenpano-ohjelmaan. Palvelukohtaisten suunnitelmien valmistelu on edennyt aluehallituksen valmistelupäätösten kautta siten, että ensimmäiset muutoksenhakukelpoiset päätökset palvelujen verkostosta on tehty aluehallituksessa 20.11.2023. Päätöksiä on syksyllä 2023 edeltänyt koko henkilöstöä koskeva yhteistoimintamenettely, jonka tuloksisista on aluehallitus päättänyt 20.11.2023. Päätetyt palvelujen verkostoa koskevat suunnitelmat on saatettu aluevaltuuston tiedoksi 15.1.2024. Palvelujen verkostosta päättäminen ei ole yksi päätös, vaan useiden eritasoisten ja -sisältöisten ohjelmien ja suunnitelmien kokonaisuus. Päätösvallan ja juridisten vastuiden muuttaminen yhtäkkisesti loppusyksystä palvelujen verkostoon liittyvissä suunnitelmissa ei olisi tukenut ennakoivaa ja vakautta edistävää taloutta, toimintaa ja hallintoa. Aluevaltuusto ja -hallitus ovat toimineet lain ja voimassaolevan hallintosäännön pohjalta. Aluehallitus vastaa lain mukaan hyvinvointialueen toiminnasta ja taloudesta. Aluehallitus vastaa lisäksi hyvinvointialueen toiminnan yhteensovittamisesta ja järjestämisvastuun toteuttamisesta.  

Aluevaltuuston päätösvalta palvelujen verkoston periaatteista pohjautuu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämislain 11 §:ään sekä strategiaan ja palvelustrategiaan. Strategisesti merkittävät ohjelmat määrittelevät edelleen pitkän aikavälin tavoitteita palvelujen verkoston suunnittelulle, päätöksenteolle ja toimeenpanolle. Strategisiin ohjelmiin kirjatut tavoitteet ja niiden vaikutukset voivat heijastua koko hyvinvointialueelle tai koskea suurinta osaa alueen asukkaista tai palvelujen käyttäjistä. Aluevaltuusto seuraa tavoitteiden toteutumista osavuosikatsausten ja tilinpäätös- ja toimintakertomustietojen pohjalta. Myös erillisraportointi aluevaltuustolle voi tulla kysymykseen kuten aluehallitus päätti IKI2035- ohjelman hyväksymisen yhteydessä.  

Hallintosääntömuutoksista keskusteltiin useissa johtoryhmissä, yhteistoimintaelimessä, asiakkuus- ja laatujaostossa sekä tulevaisuus- ja strategiavaliokunnassa ja keskustelujen pohjalta muutoksia on valmistelussa tarkennettu.

Yhteenvetona keskusteluista ja kommenteista voidaan todeta, että esitettyjä hallintosäännön muutoksia sekä palvelujen verkoston että muiden kohtien osalta pidetään pääosin kannatettavina. Palvelujen verkostoa koskeviin muutosehdotuksiin kriittisesti suhtautuvat kiinnittivät huomiota siihen, ovatko muutokset tarpeeksi laajoja ja merkittäviä aluevaltuuston päätösvallan kannalta. Tulevaisuus- ja strategiavaliokunta esitti toivomuksen, että aluevaltuuston ja -hallituksen roolien ja päätösvaltojen seurantaa jatketaan tulevaisuudessa. 

Palvelujen verkostoa koskevissa hallintosäännön kohdissa aluevaltuuston ohjaus- ja päätösvaltaa palvelujen verkostosta vahvistetaan. Aluevaltuuston päätösvaltaan kuuluisivat palvelujen verkoston merkittävät ohjelmat ja niiden muuttaminen. Lisäksi aluehallituksen päätösvaltaan kuuluvista palvelukohtaisista suunnitelmista tulisi aluevaltuustossa käydä lähetekeskustelu, jonka kautta aluevaltuusto ohjaisi valmistelua.  

Henkilöstöasioista hallintosääntöön lisättäisiin säännökset virka- ja työehtosopimusten paikallisten neuvottelutulosten hyväksymisestä sekä palvelussuhderiitoihin liittyvien sovintosopimusten hyväksymisestä.  

Hankinta-asioissa esitetään täydennyksiä pääasiassa hankintojen ohjausta koskeviin kohtiin sekä korostetaan hankintapäätöksiä tekevien viranhaltijoiden vastuuta ostopalvelusopimusten talousseurannasta. 

Hallintosääntöä päivitetään lisäksi lainsäädännöstä tulevien velvoitteiden takia. Sosiaali- ja terveydenhuollon valvontalaki (voimaan 1.1.2024) edellyttää tarkennuksia hallintosääntöön. Lisäksi asuntolainsäädäntöön sisältyy säädöksiä, joiden mukaan hyvinvointialue valvoo sen järjestämisvastuulla olevien asumispalvelujen asiakkaiden asukasvalintoja ara -rahoitteisiin kohteisiin ja päättää näiden asukasvalintojen kriteerestä. Nämä tehtävät on lisätty hallintosääntöön. Vakavien häiriötilanteiden ja poikkeusolojen toimivaltasäännökset on tarkastettu ja hallintosääntöön esitetään tarvittavat muutokset myös niiden osalta. 

Esityslistan liitteenä on

  • hallintosääntöön esitettävät muutokset (PP diaesitys) (liite 1)
  • hallintosäännön tekstiversio (liite 2)
  • pyyntö asian käsittelyyn aluevaltuustossa 3.11.2023 (liite 3).

Hallintosäännön tekstiversiossa poistettavat kohdat punaisella tekstillä ja yliviivattuna sekä lisätyt kohdat vihreällä. Hyväksytyt muutokset kirjataan aluevaltuuston käsittelyn jälkeen hallintosääntöön. 

Oheismateriaalina on

  • diaesitys palvelujen verkostoon liittyvien merkittävien ohjelmien ja päätösvallan määrittelystä
  • yhteenveto, joka sisältää toimielinten, tulevaisuus- ja strategiavaliokunnan, hyvinvointialueen johtoryhmien ja viranhaltijoiden, Tehy ry:n ja Super ry:n ja yksittäisten muiden henkilöiden kommentit hallintosäännön muutosehdotuksista. 

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että 

  • aluevaltuusto päättää hyväksyä liitteessä 1 esitetyt muutokset hallintosääntöön ja että muutokset tulevat voimaan 1.3.2024. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Jäsen Katariina Pylsy teki muutosehdotuksen seuraaviin hallintosäännön kohtiin: 

"Sivu 13, 5 § kohta 16:
Palveluverkosta ja palveluiden saatavuuteen liittyvistä asioista.

Uutena kohtana lisäys sivulle 14, §:n 5 ja 6 väliin § 5a:
Aluevaltuusto voi lähetekeskustelun pohjalta delegoida aluehallitukselle toimivallan. Delegointipäätöksen jälkeen aluehallitus päättää.
1. Hyvinvointialuestrategiaa toteuttavista ohjelmista ja suunnitelmista, 2. Palvelukohtaisista palveluverkkosuunnitelmista."

Pylsy veti ehdotuksen pois.

Jäsen Katariina Pylsy teki uuden muutosehdotuksen seuraavaan hallintosäännön kohtaan:

"Sivu 13, 5 § kohta 16:
Palveluverkosta ja palveluiden saatavuuteen liittyvistä asioista."

Kannatus: Jouni Sirén.

Puheenjohtajan äänestysesitys: Pohjaehdotus JAA, Pylsyn muutosehdotus EI. Hyväksyttiin.

Äänestyksessä annettiin 10 JAA- ääntä ja 3 EI- ääntä. Pohjaehdotus hyväksyttiin. 

Äänestystulokset

  • Jaa 10 kpl 77%

    Jari Andersson, Lassi Kaleva, Olga Haapa-aho, Pekka Järvinen, Leena Kostiainen, Marko Jarva, Kari-Matti Hiltunen, Sari Tanus, Hanna Laine, Arja Laitinen

  • Ei 3 kpl 23%

    Katariina Pylsy, Milka Hanhela, Jouni Sirén

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 29.1.2024 § 35.

Esityslistan liitteenä on

  • hallintosääntöön esitettävät muutokset (PP diaesitys) (liite 1)
  • hallintosäännön tekstiversio (liite 2)
  • pyyntö asian käsittelyyn aluevaltuustossa 3.11.2023 (liite 3).

Hallintosäännön tekstiversiossa poistettavat kohdat punaisella tekstillä ja yliviivattuna sekä lisätyt kohdat vihreällä. Hyväksytyt muutokset kirjataan aluevaltuuston käsittelyn jälkeen hallintosääntöön. 

Oheismateriaalina on

  • diaesitys palvelujen verkostoon liittyvien merkittävien ohjelmien ja päätösvallan määrittelystä
  • yhteenveto, joka sisältää toimielinten, tulevaisuus- ja strategiavaliokunnan, hyvinvointialueen johtoryhmien ja viranhaltijoiden, Tehy ry:n ja Super ry:n ja yksittäisten muiden henkilöiden kommentit hallintosäännön muutosehdotuksista. 

 

Ehdotus

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle

  • aluevaltuusto päättää hyväksyä liitteessä 1 esitetyt muutokset hallintosääntöön ja että muutokset tulevat voimaan 1.3.2024.

 

 

Päätös

Aluevaltuusto päätti

  • hyväksyä liitteessä 1 esitetyt muutokset hallintosääntään kokouksessa tehdyin muutoksin ja että muutokset tulevat voimaan 1.3.2024.

Aluevaltuusto hyväksyi Sosialidemokraattien valtuustoryhmän toivomusponnen:

"SDP:n valtuustoryhmä edellyttää, että

1. Demokratiakyselyn tulosten pohjalta hallintosäännön uudistamisessa vahvistetaan poliittisen päätöksenteon vaikuttavuutta.
2. Poliittiset ryhmät ovat keskeisesti mukana asian valmistelussa heti maaliskuun alusta.
3. Hyvinvointialueen strategiapäätöksen ja sen toimeenpano-ohjelman välistä yhteyttä tarkastellaan poliittisen päätöksenteon ja aluevaltuuston roolin näkökulmasta.
4. Hyvinvointialueen järjestämisvastuuta ja periaatteita tarkastellaan aluevaltuuston roolin osalta.
5. Demokratiakyselyn pohjalta tapahtuva valmistelu on pääosin tehty syyskuun loppuun mennessä."

 

 

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja esitti, että valtuustoryhmän puolesta tehtyjä muutosehdotuksia ja toivomusponsia ei tarvitse erikseen kannattaa. Hyväksyttiin. 

Puheenjohtajan ehdotus: Tehdään tekninen korjaus pykälän otsikkoon "Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosäännön tiettyjen etukäteen valmisteltujen pykälien päivittäminen". Hyväksyttin yksimielisesti. 

Puheenjohtajan ehdotus: Sote-johtajalle esitetty päätösvalta, hallintosäännön 28 § kohdasta 4 poistetaan sana "yksiköistä". Hyväksyttiin yksimielisesti.

Ulla Kampman/Sosialidemokraattien valtuustoryhmän muutosehdotus: § 5, kohta 16a: "Aluevaltuusto päättää palvelujen verkoston kehittämiseen liittyvistä merkittävistä ohjelmista, kuten IKI ja VAPA  (ikäihmisten ja vammaisten) ym. samantasoisista, ja niiden muutoksista".

Petra Schulze Steinen/Keskustan valtuustoryhmän muutosehdotukset: § 5, kohta 16: "Aluevaltuusto päättää strategiaan perustuvan palvelujen verkoston kehittämisestä ottaen huomioon seikat, jotka liittyvät palvelutarpeeseen vastaamiseen, palvelujen saatavuuteen ja saavutettavuuteen, henkilöstön riittävyyteen, kustannusten hallintaan sekä tarvittavien investointien mahdollistamiseen." kohta 16a: "Aluevaltuusto päättää palvelujen verkostoon liittyvistä merkittävistä ohjelmista ja suunnitelmista ja niiden muutoksista esimerkiksi ikääntyneiden sekä lasten, nuorten ja perheiden palveluiden, vammaispalveluiden, mielenterveyspalveluiden, sekä toimitilaverkoston osalta".

Pekka Järvisen muutosehdotus: § 5: "Aluevaltuusto päättää palveluiden verkosta".

Kannatus: Minna Sarvijärvi, Sinikka Torkkola, Kukka Kunnari, Petra Schulze Steinen, Milka Hanhela, Riitta Ollila,Tuula Petäkoski-Hult, Riitta Kuismanen ja Aila Dundar-Järvinen.

Puheenjohtajan äänestysesitys: Pekka Järvisen muutosehdotus JAA, Keskustan muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksessä annettiin 17 JAA-ääntä, 32 EI-ääntä ja 30 TYHJÄÄ-ääntä. Keskustan muutosehdotus hyväksyttiin. 

Puheenjohtajan äänestysesitys: Keskustan muutosehdotus JAA, Sosialidemokraattien muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksessä annettiin 16 JAA-ääntä, 59 EI-ääntä ja 4 TYHJÄÄ-ääntä. Sosialidemokraattien muutoehdotus hyväksyttiin.

Puheenjohtaja totesi, että lopuksi asetetaan vastakkain aluehallituksen pohjaehdotus ja Sosialidemokraattien muutosehdotus. Puheenjohtaja tiedusteli, että voidaanko Sosialidemokraattinen muutosehdotus hyväksyä yksimielisesti. Hyväksyttiin. 

Petra Schulze Steinen/Keskustan valtuustoryhmän muutosehdotus: § 10a: "Aluehallitus päättää palvelukohtaisista palveluverkon muutoksista aluevaltuuston lähetekeskustelussa tekemien poliittisten linjausten mukaan".

Puheenjohtajan äänestysesitys: Aluehallituksen pohjaehdotus JAA, Keskustan muutosehdotus EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksessä annettiin 57 JAA-ääntä ja 22 EI-ääntä. Aluehallituksen pohjaehdotus hyväksyttiin.

Milka Hanhela/Vasemmistoliiton valtuustoryhmän muutosehdotus: § 10a, kohta 1a: "Aluehallitus päättää palvelukohtaisista palveluverkkosuunnitelmista aluevaltuuston käymän lähetekeskustelun pohjalta” lisätään seuraavaa: “ja kuultuaan asianmukaisia jaostoja, valiokuntia ja vaikuttamistoimielimiä aiheesta".

Kannatus: Kukka Kunnari, Petra Schulze Steinen, Sirpa Pursiainen-Hautala ja Riitta Kuismanen. Hyväksyttiin yksimielisesti.

Sami Kymäläinen/Perussuomalaisten valtuustoryhmän muutosehdotus: § 119, 6 mom: "Lisäksi nuorisovaltuustolla, vammaisneuvostolla ja vanhusneuvostolla on oikeus tehdä kirjallisia aloitteita aluevaltuuston kokouksissa. Nuorisovaltuuston, vammaisneuvoston ja vanhusneuvoston aluevaltuuston kokouksissa tekemät aloitteet tulee käsitellä samassa järjestyksessä kuin aluevaltuutettujen jättämät valtuustoaloitteet."

Kannatus: Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä, Aila Dündar-Järvinen, Mauri Heiska, Petra Schulze Steinen ja Tuula Petäkoski-Hult.

Puheenjohtajan äänestysjärjestys: Perussuomalaisten muutosehdotus hyväksytään JAA, hylätään EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksessä annettiin 77 JAA-ääntä, 1 EI-ääni ja 1 TYHJÄ-ääni. Perussuomalaisten muutosehdotus hyväksyttiin.

Sirpa Pursiainen-Hautala/Kristillisdemokraattien valtuustoryhmän toivomusponsi: "Aluevaltuuston päätösvalta suhteutetaan sen vastuisiin. Nyt aluevaltuusto vastaa asioista joihin sillä ei ole konkreettista päätösvaltaa". 

Kannatus: Petra Schulze Steinen 

Puheenjohtajan äänestysjärjestys: Toivomusponsi hyväksytään JAA, hylätään EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksessä annettiin 18 JAA-ääntä, 57 EI-ääntä ja 4 TYHJÄÄ-ääntä. Kristillisdemokraattien toivomusponsi hylättiin. 

Hanna-Maria Grann/Sosialidemokraattien valtuustoryhmän toivomusponsi: "SDP:n valtuustoryhmä edellyttää, että

1. Demokratiakyselyn tulosten pohjalta hallintosäännön uudistamisessa vahvistetaan poliittisen päätöksenteon vaikuttavuutta.
2. Poliittiset ryhmät ovat keskeisesti mukana asian valmistelussa heti maaliskuun alusta.
3. Hyvinvointialueen strategiapäätöksen ja sen toimeenpano-ohjelman välistä yhteyttä tarkastellaan poliittisen päätöksenteon ja aluevaltuuston roolin näkökulmasta.
4. Hyvinvointialueen järjestämisvastuuta ja periaatteita tarkastellaan aluevaltuuston roolin osalta.
5. Demokratiakyselyn pohjalta tapahtuva valmistelu on pääosin tehty syyskuun loppuun mennessä.

Toivomusponsi hyväksyttiin yksimielisesti.

Puheenjohtaja totesi, että aluehallituksen ehdotus on hyväksytty kokouksessa tehdyillä muutoksilla. Lisäksi puheenjohtaja totesi, että aluevaltuusto on hyväksynyt sosialidemokraattien toivomusponnen. 

Asian käsittelyn aikana aluevaltuuston kokoonpanossa seuraavat muutokset:  

  • Karoliina Paavola poistui, tilalle Jessika Villgren
  • Sofia Vikman poistui, tilalle Manta Tolvanen

Valtuuston vahvuus 79 jäsentä paikalla.

Kokouksessa pidettin tauko klo 18.55. - 19.18.

Tauon jälkeen ennen äänestystä aluevaltuuston kokoonpanossa seuraava muutos: 

  • Ilkka Sasi poistui, tilalle Karita Jäppinen.

Valtuuston vahvuus 79 jäsentä paikalla.

Leena Ojala (vanhuneuvoston edustaja) poistui kokouksesta.

Äänestystulokset

  • Jaa 17 kpl 22%

    Riitta Ollila, Pekka Järvinen, Roope Lehto, Sinikka Torkkola, Anna Kontula, Atanas Aleksovski, Tuula Petäkoski-Hult, Mervi Veijola, Leena Saarela, Anne Nyman, Hanna Laine, Minna Minkkinen, Kimmo Holma, Hanna-Maria Grann, Leena Mankkinen, Arja Laitinen, Kirsi Kaivonen

  • Ei 32 kpl 41%

    Kukka Kunnari, Lotta Hamari, Klaus Myllymäki, Hanna Holma, Milka Hanhela, Katariina Pylsy, Jouni Sirén, Markku Virkamäki, Julia Sangervo, Reijo Koskela, Minna Sarvijärvi, Sari Tanus, Marjo Mäkinen-Aakula, Anneli Taina, Linda Lähdeniemi, Leena Kostiainen, Ulla Kampman, Anna-Kaisa Ikonen, Marko Jarva, Johanna Loukaskorpi, Sirpa Pursiainen, Ida Leino, Petra Schulze-Steinen, Aila Dündar-Järvinen, Pirkko Ranki, Riitta Kuismanen, Touko Sikala, Olga Haapa-aho, Mauri Heiska, Kauko Turunen, Katri Virkkunen, Johanna Peltonen

  • Tyhjä 30 kpl 38%

    Veikko Vallin, Anitta Korpio, Erja Pelkonen, Sami Kymäläinen, Veli-Matti Ahtiainen, Erkki Paloniemi, Janne Ojala, Veijo Niemi, Lassi Kaleva, Lauri Lyly, Kaija Holli, Tarja Jokinen, Ella Näsi, Antti Ivanoff, Reeta Ahonen, Sirpa Repo, Manta Tolvanen, Jari Kinnunen, Jari Andersson, Iina Hänninen, Iiris Suomela, Kari-Matti Hiltunen, Niina Melkko, Mauri Jussila, Satu Hintikka, Jori-Pekka Träskbäck, Iikka Jäntti, Jessika Villgren, Arto Grönroos, Karita Jäppinen

  • Jaa 16 kpl 20%

    Hanna Holma, Milka Hanhela, Kukka Kunnari, Reijo Koskela, Minna Minkkinen, Klaus Myllymäki, Minna Sarvijärvi, Petra Schulze-Steinen, Katariina Pylsy, Aila Dündar-Järvinen, Linda Lähdeniemi, Marjo Mäkinen-Aakula, Jouni Sirén, Julia Sangervo, Mauri Heiska, Leena Saarela

  • Ei 59 kpl 75%

    Jari Andersson, Erkki Paloniemi, Olga Haapa-aho, Riitta Ollila, Sirpa Pursiainen, Anitta Korpio, Antti Ivanoff, Leena Kostiainen, Veli-Matti Ahtiainen, Satu Hintikka, Janne Ojala, Roope Lehto, Kari-Matti Hiltunen, Ida Leino, Anne Nyman, Lassi Kaleva, Sami Kymäläinen, Lotta Hamari, Hanna Laine, Sari Tanus, Iiris Suomela, Veikko Vallin, Pekka Järvinen, Kaija Holli, Arto Grönroos, Ulla Kampman, Kirsi Kaivonen, Anna-Kaisa Ikonen, Reeta Ahonen, Lauri Lyly, Kauko Turunen, Markku Virkamäki, Atanas Aleksovski, Marko Jarva, Hanna-Maria Grann, Iina Hänninen, Iikka Jäntti, Tarja Jokinen, Tuula Petäkoski-Hult, Johanna Loukaskorpi, Anneli Taina, Veijo Niemi, Katri Virkkunen, Jori-Pekka Träskbäck, Mervi Veijola, Arja Laitinen, Manta Tolvanen, Jari Kinnunen, Erja Pelkonen, Pirkko Ranki, Leena Mankkinen, Jessika Villgren, Touko Sikala, Karita Jäppinen, Ella Näsi, Niina Melkko, Anna Kontula, Riitta Kuismanen, Johanna Peltonen

  • Tyhjä 4 kpl 5%

    Kimmo Holma, Sirpa Repo, Sinikka Torkkola, Mauri Jussila

  • Jaa 57 kpl 72%

    Jari Andersson, Anitta Korpio, Sari Tanus, Riitta Ollila, Leena Kostiainen, Ida Leino, Atanas Aleksovski, Anneli Taina, Jessika Villgren, Lassi Kaleva, Kaija Holli, Iiris Suomela, Lauri Lyly, Antti Ivanoff, Katri Virkkunen, Erkki Paloniemi, Iikka Jäntti, Veli-Matti Ahtiainen, Roope Lehto, Marko Jarva, Johanna Peltonen, Kari-Matti Hiltunen, Satu Hintikka, Sirpa Repo, Hanna-Maria Grann, Tuula Petäkoski-Hult, Hanna Laine, Karita Jäppinen, Erja Pelkonen, Olga Haapa-aho, Kirsi Kaivonen, Veikko Vallin, Veijo Niemi, Pekka Järvinen, Iina Hänninen, Kauko Turunen, Touko Sikala, Markku Virkamäki, Janne Ojala, Sami Kymäläinen, Reeta Ahonen, Niina Melkko, Arto Grönroos, Jari Kinnunen, Manta Tolvanen, Pirkko Ranki, Lotta Hamari, Anna-Kaisa Ikonen, Ella Näsi, Jori-Pekka Träskbäck, Ulla Kampman, Kimmo Holma, Arja Laitinen, Tarja Jokinen, Leena Mankkinen, Johanna Loukaskorpi, Mauri Jussila

  • Ei 22 kpl 28%

    Marjo Mäkinen-Aakula, Hanna Holma, Aila Dündar-Järvinen, Milka Hanhela, Minna Sarvijärvi, Mervi Veijola, Minna Minkkinen, Anne Nyman, Reijo Koskela, Mauri Heiska, Sirpa Pursiainen, Petra Schulze-Steinen, Linda Lähdeniemi, Anna Kontula, Klaus Myllymäki, Riitta Kuismanen, Leena Saarela, Kukka Kunnari, Julia Sangervo, Jouni Sirén, Sinikka Torkkola, Katariina Pylsy

  • Jaa 77 kpl 97%

    Jari Andersson, Anitta Korpio, Reeta Ahonen, Sami Kymäläinen, Lassi Kaleva, Veli-Matti Ahtiainen, Erkki Paloniemi, Minna Minkkinen, Kukka Kunnari, Leena Kostiainen, Jari Kinnunen, Atanas Aleksovski, Markku Virkamäki, Roope Lehto, Minna Sarvijärvi, Veijo Niemi, Veikko Vallin, Katri Virkkunen, Ulla Kampman, Katariina Pylsy, Janne Ojala, Marko Jarva, Tarja Jokinen, Iikka Jäntti, Lotta Hamari, Sirpa Pursiainen, Anneli Taina, Kimmo Holma, Pekka Järvinen, Aila Dündar-Järvinen, Kari-Matti Hiltunen, Tuula Petäkoski-Hult, Johanna Peltonen, Sinikka Torkkola, Manta Tolvanen, Johanna Loukaskorpi, Marjo Mäkinen-Aakula, Touko Sikala, Jessika Villgren, Riitta Kuismanen, Jouni Sirén, Mauri Heiska, Kaija Holli, Arto Grönroos, Erja Pelkonen, Pirkko Ranki, Anne Nyman, Karita Jäppinen, Anna-Kaisa Ikonen, Hanna Laine, Reijo Koskela, Mauri Jussila, Sari Tanus, Iiris Suomela, Kauko Turunen, Jori-Pekka Träskbäck, Kirsi Kaivonen, Milka Hanhela, Satu Hintikka, Julia Sangervo, Mervi Veijola, Iina Hänninen, Arja Laitinen, Hanna Holma, Olga Haapa-aho, Leena Mankkinen, Klaus Myllymäki, Anna Kontula, Lauri Lyly, Hanna-Maria Grann, Petra Schulze-Steinen, Leena Saarela, Linda Lähdeniemi, Niina Melkko, Ida Leino, Ella Näsi, Antti Ivanoff

  • Ei 1 kpl 1%

    Riitta Ollila

  • Tyhjä 1 kpl 1%

    Sirpa Repo

  • Jaa 18 kpl 23%

    Minna Sarvijärvi, Hanna Holma, Kimmo Holma, Sirpa Pursiainen, Reijo Koskela, Petra Schulze-Steinen, Riitta Kuismanen, Sari Tanus, Kauko Turunen, Anne Nyman, Marjo Mäkinen-Aakula, Klaus Myllymäki, Sinikka Torkkola, Katariina Pylsy, Linda Lähdeniemi, Mauri Heiska, Niina Melkko, Aila Dündar-Järvinen

  • Ei 57 kpl 72%

    Jari Andersson, Marko Jarva, Veikko Vallin, Olga Haapa-aho, Sami Kymäläinen, Erja Pelkonen, Roope Lehto, Pirkko Ranki, Veli-Matti Ahtiainen, Arto Grönroos, Hanna Laine, Anitta Korpio, Anna Kontula, Veijo Niemi, Janne Ojala, Anna-Kaisa Ikonen, Tarja Jokinen, Johanna Peltonen, Leena Kostiainen, Johanna Loukaskorpi, Katri Virkkunen, Mervi Veijola, Ida Leino, Pekka Järvinen, Erkki Paloniemi, Sirpa Repo, Kari-Matti Hiltunen, Kaija Holli, Touko Sikala, Lauri Lyly, Jari Kinnunen, Kirsi Kaivonen, Tuula Petäkoski-Hult, Manta Tolvanen, Ulla Kampman, Riitta Ollila, Mauri Jussila, Reeta Ahonen, Iikka Jäntti, Satu Hintikka, Lassi Kaleva, Atanas Aleksovski, Leena Mankkinen, Jori-Pekka Träskbäck, Arja Laitinen, Lotta Hamari, Iiris Suomela, Karita Jäppinen, Minna Minkkinen, Julia Sangervo, Antti Ivanoff, Jessika Villgren, Markku Virkamäki, Iina Hänninen, Hanna-Maria Grann, Anneli Taina, Leena Saarela

  • Tyhjä 4 kpl 5%

    Kukka Kunnari, Jouni Sirén, Ella Näsi, Milka Hanhela


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta aluevalituksella.

Aluevalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen (Laki hyvinvointialueesta 140 §).

 

Valitusviranomainen   

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna

Valituksen voi lähettää sähköpostitse hameenlinna.hao@oikeus.fi tai tehdä hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

 

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Valitusasiakirjat

Valituskirjelmässä on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • muutosvaatimuksen perusteet
  • mihin valitus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
     

Valituskirjelmässä on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Lisäksi on ilmoitettava yhteystiedot (postiosoite, sähköpostiosoite), joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa ja puhelinnumero mahdollisia tiedusteluita varten.

Valituskirjelmään on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai jäljennöksenä sekä todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta.

Valituskirjelmään on liitettävä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle. Asiamiehen on liitettävä valtakirja sen mukaan kuin HLL 21 §:ssä säädetään.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään hallinto-oikeudessa kulloinkin voimassa oleva oikeudenkäyntimaksu 270 euroa (v. 2023). Linkki tuomioistuinmaksulakiin: www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Oikeudenkäyntimaksua ei peritä sosiaalihuoltolaissa (mm. vammaispalvelu, toimeentulotuki ja kehitysvammaisten erityishuolto) tarkoitettua palvelua tai etuutta koskevissa asioissa eikä myöskään terveydenhuolto-, päihdehuolto- tai mielenterveyslain mukaisissa asioissa eikä asioissa, jotka koskevat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain mukaan määrättyjä asiakasmaksuja (Tuomioistuinmaksulaki 5 §).