Aluevaltuusto, kokous 12.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 22 Pirkanmaan hyvinvointialueen hyvinvointikertomus ja -suunnitelma 2023–2026

1858/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuukka Salkoaho, INTEGRAATIOJOHTAJA, tuukka.salkoaho@pirha.fi
Maarit Varjonen-Toivonen, YLILÄÄKÄRI, maarit.varjonen-toivonen@pirha.fi

Perustelut

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021, §7) velvoittaa hyvinvointialueen laatimaan valtuustokausittain alueellisen hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman yhdessä kuntien ja muiden toimijoiden kanssa sekä liittämään tähän asiakirjaan muut laeissa määritellyt alueelliset hyvinvointisuunnitelmat. Lainpykälä myös määrittää asiakirjan sisältöä. Pirkanmaan hyvinvointialueen hyvinvointikertomus ja -suunnitelma 2023–2026 on lakisääteinen strateginen alueellinen asiakirja, jonka tavoite on lisätä pirkanmaalaisten terveyshyötyä sekä väestötasolla kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja. Se linjaa hyvinvointialueen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen painopisteet, tavoitteet ja niiden toimeenpanon väestötasolla.

Pirkanmaan hyvinvointialueen hyvinvointikertomus ja -suunnitelma 2023–2026 on kokoava asiakirja, johon on liitetty muut lakisääteiset alueelliset hyvinvointisuunnitelmat. Nämä ovat: Pirkanmaan hyvinvointialueen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma (laki lastensuojelulain muuttamisesta 610/2022, 12§), johon on liitetty Pirkanmaan hyvinvointialueen neuvolasuunnitelma (laki terveydenhuoltolain muuttamisesta 581/2022, 15§) ja Pirkanmaan alueellinen opiskeluhuoltosuunnitelma (laki oppilas- ja opiskelijahuoltolain muuttamisesta 377/2022, 13a§), Pirkanmaan hyvinvointialueen ikäihmisten hyvinvointisuunnitelma (laki sosiaalihuollon asiakaslain muuttamisesta 603/2022, 5§) sekä Pirkanmaan hyvinvointialueen ehkäisevän päihdetyön suunnitelma (laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisen muuttamisesta 549/2022, 5§).

Pirkanmaan hyvinvointialueen lakisääteiset hyvinvointisuunnitelmat kokoavat yhteen Pirkanmaan väestön hyvinvoinnin ja terveyden tilannekuvan perusteella tälle valtuustokaudelle muodostetut yhteiset painopisteet ja näiden tavoitteet. Muutoin asiakirjat ovat itsenäisiä.

Pirkanmaan hyvinvointialueen hyvinvointikertomus ja -suunnitelma 2023–2026 on itsenäinen asiakirja, jossa on toimeenpanosuunnitelma tavoitteiden saavuttamiseksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen alueellisen koordinaation keinoin. Sen kertomusosa kuvaa pirkanmaalaisen väestön hyvinvoinnin tilaa sovittujen indikaattoreiden (tunnuslukujen) kautta. Kertomusosa on perusta koko hyvinvointialueen väestöä koskeville hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen painopisteille ja niiden tavoitteille. Se on myös perusta asiakirjan suunnitelmaosalle, jossa on toimeenpanosuunnitelma toteutumisen arviointikriteereineen tavoitteiden toteuttamiseksi alueellisen yhteistyön keinoin. Siinä on myös ehdotuksia ja esimerkkejä miten kunnat, järjestöt ja muut sidosryhmät voivat halutessaan omin toimenpitein edistää alueellisia tavoitteita väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi sekä terveyshyödyn lisäämiseksi.

Hyvinvointisuunnitelmien valmistelussa on huomioitu hyvinvointialueen strategiset kärkiteemat ja strategian toimeenpanosuunnitelma, Pirkanmaan kuntien hyvinvointisuunnitelmien painopisteet valtuustokaudelle 2021–2024, sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnalliset tavoitteet vuosille 2023–2026 sekä kunnan ja hyvinvointialueen valtionosuuksien perustana olevien HYTE-kerrointen tunnusluvut (indikaattorit). Viimeksi mainituilla on vaikutusta sekä hyvinvointialueen että kuntien talouteen. Alueellisten hyvinvointisuunnitelmien toimeenpano tapahtuu kaikilla palvelulinjoilla.

Suunnitelmien lausuntokierros toteutettiin 15.9.–10.11.2023. Pirhan hyvinvointisuunnitelmien lausuntokierroksen aikana toteutettiin myös lakisääteiset vuosittaiset Pirhan ja kuntien väliset HYTE-neuvottelut. Neuvottelut käynnistyivät runsas kuukausi sen jälkeen, kun asiakirjat olivat saapuneet kuntiin lausuntokierrokselle. Saadun palautteen perusteella hyvinvointialueen ja kuntien yhteistyön merkitystä vahvistettiin suunnitelmien teksteissä entisestään.   

Asiakirjat etenevät aluevaltuuston päätöksentekoon 15.1.2024 aluehallituksen kokouksesta 18.12.2023. Sote-johtoryhmä on käsitellyt asiaa kokouksessaan 29.11.2023, hyvinvointialueen johtoryhmä kokouksessaan 5.12.2024 sekä aluehallitus iltakoulussaan 7.12.2023.

Liitteenä hyvinvointikertomus ja -suunnitelma 2023–2026 ja muut lakisääteiset alueelliset hyvinvointisuunnitelmat sekä valiokuntien ja vaikuttamistoimielinten lausunnot.

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle,​ että

  • aluevaltuusto hyväksyy liitteenä olevan Pirkanmaan hyvinvointialueen hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman 2023–2026.

Päätös

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle,​ että

  • aluevaltuusto hyväksyy liitteenä olevan Pirkanmaan hyvinvointialueen hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman 2023–2026 sekä muut lakisääteiset alueelliset hyvinvointisuunnitelmat kokouksessa tehdyin muutoksin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana integraatiojohtaja Tuukka Salkoahoa, joka poistui kokouksesta pykälän käsittelyn jälkeen.

Esittelijä muutti neuvolasuunnitelma- liitteen sivu 29, kohta 2. kuulumaan seuraavasti:
"Palvelut sisältävät raskauden- ja seksitautien ehkäisyn, seksuaali- ja lisääntymisterveyttä edistävän sekä ihmissuhteita koskevan neuvonnan ja seksuaalikasvatuksen mukaan lukien hedelmällisyystietoisuuden lisäämisen, tuen kriisiraskaustilanteissa ja raskaudenkeskeytysten jälkeen. Järjestetään tukea seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuolen kokemiseen liittyvissä kysymyksissä. Seksuaaliväkivallan ehkäisyyn kiinnitetään erityistä huomiota. Palveluissa korostuu yksillöllinen ohjaus ja neuvonta."

Puheenjohtaja Kari-Matti Hiltunen poistui kokouksesta.

Puheenjohtajana kokouksessa toimi §:stä 381 alkaen 1. varapuheenjohtaja Hanna Laine.  

Esittelijä muutti päätösehdotuksen kuulumaan seuraavasti:

"Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle,​ että

  • aluevaltuusto hyväksyy liitteenä olevan Pirkanmaan hyvinvointialueen hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman 2023–2026 sekä muut lakisääteiset alueelliset hyvinvointisuunnitelmat."

Perustelut

Asian esitttelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 18.12.2023 § 381.

Liitteenä hyvinvointikertomus ja -​suunnitelma 2023–2026 ja muut lakisääteiset alueelliset hyvinvointisuunnitelmat sekä valiokuntien ja vaikuttamistoimielinten lausunnot.

 

Ehdotus

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle,​ että

  • aluevaltuusto hyväksyy liitteenä olevan Pirkanmaan hyvinvointialueen hyvinvointikertomuksen ja -​suunnitelman 2023–2026 sekä muut lakisääteiset alueelliset hyvinvointisuunnitelmat. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

II varapuheenjohtaja Erja Pelkonen alkoi ryhtymään puhetta, puhenjohtaja Johanna Loukaskorpi siirtyi jäseneksi.

Kuultiin asiantuntijana integraatiojohtaja Tuukka Salkoahoa. Salkoaho selvensi alueellisessa hyvinvointisuunnitelmassa olevaa asiavirhettä: s. 55, kohta 1.3. arviointikriteerit, tehdään tekninen korjaus. 

Asian käsittelyn aikana ennen äänestystä puheenjohtajaksi ryhtyi Johanna Loukaskorpi.

Keskustan aluevaltuustoryhmän muutosehdotus: s. 23-24, otsikko Taustakäsitteet, kohta Yhdenvertaisuus loppuun lisätään lause "Ihmiset ovat yhdenvertaisia myös muusta henkilöön liittyvästä asiasta, esimerkiksi asuinpaikastaan."

Kannatus: Marjo Mäkinen-Aakula.

Puheenjohtajan äänestysesitys: Keskustan muutosehdotus hyväksytään JAA, hylätään Ei. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksessä annettiin 23 JAA-ääntä, 48 EI-ääntä ja 8 TYHJÄÄ-ääntä. Aluehallituksen pohjaehdotus hyväksyttin.

Puheenjohtaja totesi, aluehallituksen ehdotus on tullut aluevaltuuston päätökseksi. 

Asian käsittelyn aikana ennen äänestystä aluevaltuuston kokoonpanossa seuraavat muutokset:

  • Minna Minkkinen poistui, Minna Malkamäki tilalle
  • Sirpa Repo poistui, Matti Helimo tilalle

Aluevaltuuston vahvuus 79 jäsentä.

 

Äänestystulokset

  • Jaa 23 kpl 29%

    Hanna Holma, Klaus Myllymäki, Petra Schulze-Steinen, Katariina Pylsy, Sirpa Pursiainen, Minna Sarvijärvi, Reijo Koskela, Janne Ojala, Linda Lähdeniemi, Anne Nyman, Marjo Mäkinen-Aakula, Tarja Jokinen, Riitta Kuismanen, Aila Dündar-Järvinen, Sami Kymäläinen, Sari Tanus, Leena Saarela, Kimmo Holma, Kauko Turunen, Arto Grönroos, Milka Hanhela, Jouni Sirén, Mauri Heiska

  • Ei 48 kpl 61%

    Jari Andersson, Antti Ivanoff, Marko Jarva, Anitta Korpio, Erja Pelkonen, Roope Lehto, Leena Kostiainen, Kaija Holli, Julia Sangervo, Veijo Niemi, Tuula Petäkoski-Hult, Erkki Paloniemi, Katri Virkkunen, Anna Kontula, Reeta Ahonen, Ella Näsi, Pekka Järvinen, Pirkko Ranki, Ulla Kampman, Anneli Taina, Lassi Kaleva, Ida Leino, Markku Virkamäki, Kari-Matti Hiltunen, Arja Laitinen, Johanna Peltonen, Iikka Jäntti, Olga Haapa-aho, Johanna Loukaskorpi, Mervi Veijola, Hanna Laine, Niina Melkko, Atanas Aleksovski, Kirsi Kaivonen, Veikko Vallin, Anna-Kaisa Ikonen, Satu Hintikka, Jessika Villgren, Lauri Lyly, Touko Sikala, Manta Tolvanen, Karita Jäppinen, Jori-Pekka Träskbäck, Hanna-Maria Grann, Leena Mankkinen, Lotta Hamari, Mauri Jussila, Jari Kinnunen

  • Tyhjä 8 kpl 10%

    Riitta Ollila, Veli-Matti Ahtiainen, Kukka Kunnari, Sinikka Torkkola, Iiris Suomela, Iina Hänninen, Matti Helimo, Minna Malkamäki

Liitteet


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta aluevalituksella.

Aluevalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen (Laki hyvinvointialueesta 140 §).

 

Valitusviranomainen   

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna

Valituksen voi lähettää sähköpostitse hameenlinna.hao@oikeus.fi tai tehdä hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

 

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Valitusasiakirjat

Valituskirjelmässä on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • muutosvaatimuksen perusteet
  • mihin valitus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
     

Valituskirjelmässä on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Lisäksi on ilmoitettava yhteystiedot (postiosoite, sähköpostiosoite), joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa ja puhelinnumero mahdollisia tiedusteluita varten.

Valituskirjelmään on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai jäljennöksenä sekä todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta.

Valituskirjelmään on liitettävä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle. Asiamiehen on liitettävä valtakirja sen mukaan kuin HLL 21 §:ssä säädetään.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään hallinto-oikeudessa kulloinkin voimassa oleva oikeudenkäyntimaksu 270 euroa (v. 2023). Linkki tuomioistuinmaksulakiin: www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Oikeudenkäyntimaksua ei peritä sosiaalihuoltolaissa (mm. vammaispalvelu, toimeentulotuki ja kehitysvammaisten erityishuolto) tarkoitettua palvelua tai etuutta koskevissa asioissa eikä myöskään terveydenhuolto-, päihdehuolto- tai mielenterveyslain mukaisissa asioissa eikä asioissa, jotka koskevat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain mukaan määrättyjä asiakasmaksuja (Tuomioistuinmaksulaki 5 §).