Perustelut
Pirkanmaan hyvinvointialueen vuoden 2024 talousarviosta tavoitteineen on päätetty aluevaltuustossa 15.1.2024 §4.
Pirkanmaan hyvinvointialueen raportointi muodostuu kuukausittaisista tulosraporteista sekä neljännesvuosittain raportoitavista osavuosikatsauksista sekä koko vuotta kuvaavasta tilinpäätöksestä ja toimintakertomuksesta. Tämä osavuosikatsaus sisältään tiedot tammi-maaliskuulta 2024.
Hyväksytyssä talousarviossa ovat valtuustoon nähden sitovia seuraavat tavoitteet:
- hyvinvointialuetasolla tuloslaskelmaosassa määritelty tilikauden tulos
- käyttötalousosassa soten palvelulinjojen sekä strategisen ohjauksen, tukipalvelujen ja pelastustoimen tehtäväalueiden toimintakate sekä heille määritellyt yleiset tavoitteet sekä ylemmän tason järjestämisen tavoitteet
- tytäryhtiöiden tavoitteet
- investointiosassa hankeryhmien (rakennukset, laite- ja kalustohankinnat, ICT ja muut aineettomat hyödykkeet, muut investoinnit) tulot ja menot sekä hankeryhmiin sisältyvät investointisuunnitelmassa mainitut investoinnit nimikkeinä
- rahoitusosassa pitkäaikaisten lainojen lisäys, antolainojen määrän lisäys sekä maksuvalmiutta turvaava lyhytaikaisten lainojen enimmäismäärä vuoden aikana
Tehtäväalueiden ja palvelulinjojen tavoitteet ovat sitovia hallitukseen nähden.
Toiminnallisten tavoitteiden ja talouden raporttien lisäksi osavuosikatsaus sisältää strategian toimeenpano-ohjelman toteutumisraportin, henkilöstöraportin, arvion merkittävimmistä riskeistä sekä lainasalkun kehityksen ja rahoitustilanteen.
Hyvinvointialueen toiminnan vakiinnuttaminen ja kehittäminen etenee hyvin. Vuonna 2024 pääpaino on palveluverkoston muutosten toimeenpanossa, talouden tasapainottamisessa sekä ensimmäisen aluevaltuustokauden aikaansaannosten arvioinnissa. Kompleksista muutosta vaikeuttaa edelleen valtion talouden heikentyminen ja siitä johtuvat nopeasti etenevät ja alueen toimintaan suoraan vaikuttavat talouden tasapainottamistoimet.
Toiminnallisesti vuosi 2024 on lähtenyt tasapainoisesti käyntiin ja palveluiden saatavuus on toteutunut kohtuullisen hyvin. Palveluissa on tehty vahvaa kehittämistyötä ja palveluja on järjestetty tuhansille pirkanmaalaisille. Digiklinikan toimintaa ollaan käynnistämässä toukokuussa.
Talouden kannalta toinen toimintavuosi on lähtenyt käyntiin vaikeissa merkeissä. Vuoden 2023 ennakoitua suuremmaksi muodostunut alijäämä on tehnyt myös vuoden 2024 jo ennestäänkin tiukaksi suunnitellun talousarvion toteuttamisesta haastavaa. Ensimmäisen osavuosikatsauksen perusteella tehty talouden ennuste ennakoi noin 63 miljoonan euron alijäämää. Talousarviossa on varauduttu 24 miljoonan euron alijäämään. Talouden tasapainottamista jatketaan erittäin määrätietoisesti.
Merkittävin syy talousarvion ylittävälle alijäämäennusteelle liittyy ostopalveluihin. Ostopalveluiden kustannukset ovat edelleen toteutuneet huomattavasti suunniteltua suurempina, joskin vuoden 2023 käyttöön verrattuna aikaisempi hyvin voimakas kasvu on saatu taitettua. Aluehallitus on asettanut ostopalvelujen kustannusten ja käytön vähentämiseen erillistyöryhmän.
Henkilöstön saatavuus on parantunut hieman, mutta joistain henkilöstöryhmistä pulaa on edelleen ja vuokratyövoiman käyttö on jatkunut edelleen suunniteltua suurempana.
Osavuosikatsaus 1.1.-31.3.2024 (pitkä ja lyhyt versio) ovat liitteenä.
Ehdotus
Esittelijä
-
Taina Niiranen, HENKILÖSTÖJOHTAJA, taina.niiranen@pirha.fi
Yhteistoimintaelin päättää
- merkitä osavuosikatsauksen ajalta 1.1.2024 – 31.3.2024 tiedoksi.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.