Aluevaltuusto, kokous 13.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 54 Monipalveluvaliokunnan valiokuntamietintö lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelujen järjestämisestä Pirkanmaan hyvinvointialueella

13374/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Nella Lehtinen, VALIOKUNTAKOORDINAATTORI, nella.lehtinen@pirha.fi
Vuokko Ylinen, HALLINTOJOHTAJA, vuokko.ylinen@pirha.fi
Paula Paavilainen, VASTAAVA HALLINTOPÄÄLLIKKÖ, paula.paavilainen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen valiokuntien työjärjestyksen mukaan valiokunnat voivat esittää huomioita, vaihtoehtoja, tarpeita, epäkohtia tai tavoitteita valiokuntamietinnön muodossa. Valiokuntamietintö voi pohjautua useaan valiokunnan kokoukseen ja asiantuntija-analyyseihin. Valiokuntamietintö on kokousmuistiota laajempi ja syvällisempi analyysi aihealueeseen ja sisältää valiokunnan perustellun näkemyksen käsiteltävästä asiasta. Lisäksi se voi sisältää toimenpidesuosituksia.  

Monipalveluvaliokunta on valmistellut mietinnön lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelujen järjestämisestä Pirkanmaan hyvinvointialueella ja hyväksynyt sen yksimielisesti 20.2.2024 § 13.

Monipalveluvaliokunnan mietinnössä esille tuomia asioita selvitetään sosiaali- ja terveysjohtajan tammikuussa 2024 (31.1.2024, § 11/2024) asettamassa lasten- ja nuorisopsykiatrian sekä lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluja selvittävässä työryhmässä. 

Työryhmän tehtävänä on valmistella kokonaisselvitys Pirkanmaan hyvinvointialueen lasten ja nuorisopsykiatrian sekä lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelujärjestelmän nykytilasta. Selvitystyössä kiinnitetään erityistä huomiota lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden ydinongelmiin. Selvityksen tavoitteena on löytää keinot palvelujen tarjonnan ja kysynnän epätasapainon korjaamiseksi sekä peruspalveluiden ja erikoissairaanhoidon välisen työnjaon, hoidonporrastuksen ja tiedonkulun parantamiseen. Samalla haetaan yhdessä ratkaisuja henkilöstöä kuormittaneisiin tilanteisiin. Tarvittaessa selvitystyössä tehdään myös hallinnollista ja rakenteellista arviointia. 

Selvityksessä esitetään konkreettiset ja realistiset tavoitteet ja toimenpiteet tunnistettujen ongelmien ratkaisemiseksi. Työ linkitetään hyvinvointialuestrategiaan ja sen toimeenpano-ohjelman tavoitteisiin. Toimenpideohjelma esitellään selvitystyön ohjausryhmälle viikolla 25 ja varsinainen loppuraportti ratkaisumalleineen laaditaan syyskuun 2024 alkuun mennessä.

Monipalveluvaliokunnan mietintöä hyödynnetään selvityksen valmistelussa.

Liitteenä monipalveluvaliokunnan mietintö.

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • merkitä tiedoksi liitteenä olevan monipalveluvaliokunnan mietinnön ja saattaa mietinnön edelleen tiedoksi aluevaltuustolle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Aluehallituksen varajäsen Jori-Pekka Träskbäck saapui kokoukseen.

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 15.4.2024 § 114.

Monipalveluvaliokunnan mietintö lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelujen järjestämisestä Pirkanmaan hyvinvointialueella on liitteenä.

Ehdotus

Aluehallitus päätti

  • merkitä tiedoksi liitteenä olevan monipalveluvaliokunnan mietinnön ja saattaa mietinnön edelleen tiedoksi aluevaltuustolle.

Päätös

Asia jätettiin pöydälle.

Kokouskäsittely

Valtuutettu Joni Kumlander esitti, että asia jätetään pöydälle. Leena Kostiainen ja Sami Kymäläinen kannattivat. Hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).