Aluevaltuusto, kokous 13.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 51 Pirkanmaan hyvinvointialueen investointisuunnitelma 2025-2028

26254/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Arto Ranta, STRATEGIAJOHTAJA, arto.ranta@pirha.fi

Perustelut

Konserni- ja toimitilajaosto on 16.4.2024 (§ 21) ja 23.4.2024 (§ 31) kokouksissaan käsitellyt Pirkanmaan hyvinvointialueen investointisuunnitelman ja hyväksynyt osaltaan Pirkanmaan hyvinvointialueen investointiesityksen vuosille 2025- 2028 ja antanut asian aluehallitukselle ja edelleen aluevaltuustolle päätettäväksi.

Kokouksen liitteinä olivat Pirkanmaan hyvinvointialueen investointisuunnitelma 2025–2028, Investointisuunnitelma 2025-2028 esittelydiat ja Investointeja vastaavat sopimukset ja rakennukset ja ARA-kohteet. Viimeksi mainittu liite on sama, mitä hyväksyttiin aluevaltuustossa 4.12.2023 ja siitä puuttuvat investointisuunnitelmaan tehdyt muutokset ja täydennykset. Muissa liitteissä olevat tekstit ja investointien kustannuksia vastaavat summat on päivitetty.       

Aluevaltuustossa 4.12.2023 esitettyyn liitteeseen investointeja vastaavat suunnitelmat rakennukset ja Ara-kohteet liitteeseen on tehty seuraavia muutoksia. Kaikki muutokset koskevat investointeja vastaavia sopimuksia.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen osainvestointisuunnitelmassa Hatanpään sote-asema on siirtynyt vuodelta 2025 vuodelle 2026. Tämä vaikuttaa vuosien 2025–2028 investointeja vastaavien sopimusten vuosittaisiin investointikustannuksiin.

Uusina kohteina investointeja vastaavissa sopimuksissa on vuodelle 2025 Pälkäneen moduulirakennus 2 milj. euroa, Oikomishoidon osaamiskeskus 4 milj. euroa. Vuodelle 2026 uusia kohteina ovat riippuvuushoidon osasto 2 milj. euroa ja Valkeakosken sote-aseman tilojen muutos psykiatrian tiloiksi, kustannusarvio 1,45 milj. euroa.

Lisäksi aikaisemmin kunta- ja kiinteistökohtaiset suunnitelmat esitetään vuokravaikutteisia varauksina, vuodelle 2025 varaus on 3 285 000 euroa ja suunnittelujaksolle 2025–2028 yhteensä 22 455 000 milj. euroa.

Pelastuspalvelujen osainvestointisuunnitelmasta on Virtain paloasema siirtynyt vuodelta 2025 vuodelle 2024. Uutena kohteena on tullut Jankan paloasema 1,5 milj. euroa, Ruoveden ja Kangasalan paloasemien osalta kustannusarviot ovat tarkentuneet ja vuodelle 2028 on lisätty varauksena tilaturvallisuuden parantamiseen 10 milj. euroa ja Keikyän paloasema 4,5 milj. euroa.

Liitteenä Pirkanmaan hyvinvointialueen investointisuunnitelma 2025–2028, Investointisuunnitelma vuosille 2025–2028 investointeja vastaavat sopimukset, rakennukset ja ARA-kohteet sekä esittelydiat Pirkanmaan hyvinvointialueen investointisuunnitelman 2025–2028 täydentämisestä.

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle

  • että aluevaltuusto hyväksyy liitteenä olevan korjatun Pirkanmaan hyvinvointialueen investointisuunnitelman vuosille 2025-2028,
     
  •  että aluevaltuusto lähettää investointisuunnitelmaa koskevan esityksen sosiaali- ja terveysministeriön, sisäministeriön ja valtiovaranministeriön käsiteltäväksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana strategiajohtaja Arto Rantaa.

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 29.4.2024 § 126.

Liitteenä Pirkanmaan hyvinvointialueen investointisuunnitelma 2025–2028, Investointisuunnitelma vuosille 2025–2028 investointeja vastaavat sopimukset, rakennukset ja ARA-kohteet sekä esittelydiat Pirkanmaan hyvinvointialueen investointisuunnitelman 2025–2028 täydentämisestä.

Ehdotus

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle

  • että aluevaltuusto hyväksyy liitteenä olevan korjatun Pirkanmaan hyvinvointialueen investointisuunnitelman vuosille 2025-2028,
     
  • että aluevaltuusto lähettää investointisuunnitelmaa koskevan esityksen sosiaali- ja terveysministeriön, sisäministeriön ja valtiovaranministeriön käsiteltäväksi.

Päätös

Aluevaltuusto päätti

  • hyväksyä liitteenä olevan korjatun Pirkanmaan hyvinvointialueen investointisuunnitelman vuosille 2025-2028, ja
     
  •  lähettää investointisuunnitelmaa koskevan esityksen sosiaali- ja terveysministeriön, sisäministeriön ja valtiovaranministeriön käsiteltäväksi.


Lisäksi aluevaltuusto hyväksyi seuraavan toivomusponnen:

  • Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) ohjeen mukaan hyvinvointialueen erityisryhmien asumiseen liittyvistä investointihankkeista tulee saada hyvinvointialueen lausunto. Lausunnolla varmistetaan, että hanke on hyvinvointialueen ja kunnan palvelurakenteen kannalta pitkäkestoinen ja tarkoituksenmukainen. Pirkanmaan hyvinvointialueen tulisi omalta osaltaan nopeuttaa ARA-tuotannon prosessia, jotta ARAn rahoitusta saataisiin enemmän Pirkanmaalle vastaamaan ikäihmisten palveluasumisen tarpeeseen sekä pitämään heidän vuokransa kohtullisina investointiavustuksen myötä.

Kokouskäsittely

Valtuutettu Joni Kumlander teki SDP:n valtuusoryhmän puolesta seuraavan toivomusponsiesityksen: "Pirkanmaan hyvinvointialueen toimisto- ja tukipalvelujen käyttöön tulevat uudet ja peruskorjattavat toimitilat toteutetaan ensisijaisesti julkisten hankintojen mukaisella vuokrahankemallilla. Tulevia pysäköintijärjestelyjä toteutetaan yhteistoimintamallilla ammattimaisen pysäköintioperaattorin kanssa. Tavoitteena on pysäköinnin omakustannusperiaate. Yllä mainittuja tiloja ei rakenneta omaan taseeseen."

Kannatus: Taru Tolvanen, Petra Schulze Steinen keskusta-ryhmän puolesta, Atanas Aleksovski.

Puheenjohtajan äänestysesitys: Kumlanderin toivomusponnen hyväksyminen JAA, hylkääminen EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: 28 JAA-ääntä, 44 EI-ääntä, 6  TYHJÄÄ. Toivomusponsi hylättiin.


Valtuutettu Joni Kumlander teki SDP:n valtuusoryhmän puolesta seuraavan toivomusponsiesityksen: "Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) ohjeen mukaan hyvinvointialueen erityisryhmien asumiseen liittyvistä investointihankkeista tulee saada hyvinvointialueen lausunto. Lausunnolla varmistetaan, että hanke on hyvinvointialueen ja kunnan palvelurakenteen kannalta pitkäkestoinen ja tarkoituksenmukainen. Pirkanmaan hyvinvointialueen tulisi omalta osaltaan nopeuttaa ARA-tuotannon prosessia, jotta ARA:n rahoitusta saataisiin enemmän Pirkanmaalle vastaamaan ikäihmisten palveluasumisen tarpeeseen sekä pitämään heidän vuokransa kohtuullisina investointiavustuksen myötä." 

Kannatus: Taru Tolvanen, Petra Schulze Steinen keskusta-ryhmän puolesta, Kari-Matti Hiltunen kokoomus-ryhmän puolesta, Riitta Kuismanen KD:n ryhmän puolesta, Atanas Aleksovski. Hyväksyttiin yksimielisesti.

Puheenjohtaja totesi, että aluehallituksen ehdotus on tullut aluevaltuuston päätökseksi.

Varavaltuutettu Manta Tolvanen saapui kokoukseen asian käsittelyn aikana. Valtuuston vahvuus 78.

Äänestystulokset

  • Jaa 28 kpl 36%

    Riitta Ollila, Sinikka Torkkola, Lauri Lyly, Joni Kumlander, Pekka Järvinen, Minna Sarvijärvi, Hanna Holma, Ulla Kampman, Hanna Laine, Jenni Jokinen, Hanna-Maria Grann, Ilmari Nurminen, Atanas Aleksovski, Tarja Jokinen, Klaus Myllymäki, Tuula Petäkoski-Hult, Taru Tolvanen, Arto Lampinen, Johanna Loukaskorpi, Petra Schulze-Steinen, Leena Mankkinen, Kirsi Kaivonen, Katariina Pylsy, Markku Virkamäki, Reijo Koskela, Linda Lähdeniemi, Sirpa Repo, Matti Helimo

  • Ei 44 kpl 56%

    Jari Andersson, Anitta Korpio, Lassi Kaleva, Leena Kostiainen, Veli-Matti Ahtiainen, Lisa Wesin, Kaija Holli, Juho Ojares, Reeta Ahonen, Riitta Kuismanen, Jari Kinnunen, Aila Dündar-Järvinen, Mauri Jussila, Sami Kymäläinen, Ida Leino, Kimmo Holma, Arto Grönroos, Marko Jarva, Anneli Taina, Jori-Pekka Träskbäck, Erja Pelkonen, Katri Virkkunen, Veijo Niemi, Kari-Matti Hiltunen, Sirja Kaartinen, Iikka Jäntti, Touko Sikala, Minna Minkkinen, Aleksi Jäntti, Ilkka Sasi, Satu Kosola, Miia Kinnari, Kauko Turunen, Antti Ivanoff, Jaakko Mustakallio, Minna Malkamäki, Pirjo Raunio, Julia Sangervo, Mikko Aaltonen, Anne Nyman, Iina Hänninen, Piia Nurmela, Janne Prihti, Manta Tolvanen

  • Tyhjä 6 kpl 8%

    Kukka Kunnari, Olga Haapa-aho, Mervi Veijola, Jouni Sirén, Iiris Suomela, Tiina Wesslin


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta aluevalituksella.

Aluevalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen (Laki hyvinvointialueesta 140 §).

 

Valitusviranomainen   

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna

Valituksen voi lähettää sähköpostitse hameenlinna.hao@oikeus.fi tai tehdä hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

 

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Valitusasiakirjat

Valituskirjelmässä on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • muutosvaatimuksen perusteet
  • mihin valitus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
     

Valituskirjelmässä on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Lisäksi on ilmoitettava yhteystiedot (postiosoite, sähköpostiosoite), joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa ja puhelinnumero mahdollisia tiedusteluita varten.

Valituskirjelmään on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai jäljennöksenä sekä todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta.

Valituskirjelmään on liitettävä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle. Asiamiehen on liitettävä valtakirja sen mukaan kuin HLL 21 §:ssä säädetään.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään hallinto-oikeudessa kulloinkin voimassa oleva oikeudenkäyntimaksu 270 euroa (v. 2023). Linkki tuomioistuinmaksulakiin: www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Oikeudenkäyntimaksua ei peritä sosiaalihuoltolaissa (mm. vammaispalvelu, toimeentulotuki ja kehitysvammaisten erityishuolto) tarkoitettua palvelua tai etuutta koskevissa asioissa eikä myöskään terveydenhuolto-, päihdehuolto- tai mielenterveyslain mukaisissa asioissa eikä asioissa, jotka koskevat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain mukaan määrättyjä asiakasmaksuja (Tuomioistuinmaksulaki 5 §).