Aluevaltuusto, kokous 13.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 50 Osavuosikatsaus 1-3/2024

10118/2024

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Mikko Hannola, TALOUSPALVELUJOHTAJA, mikko.hannola@pirha.fi
Leena Gabrielsson, TALOUSSUUNNITTELUPÄÄLLIKKÖ, leena.gabrielsson@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen vuoden 2024 talousarviosta tavoitteineen on päätetty aluevaltuustossa 15.1.2024 §4.

Pirkanmaan hyvinvointialueen raportointi muodostuu kuukausittaisista tulosraporteista sekä neljännesvuosittain raportoitavista osavuosikatsauksista sekä koko vuotta kuvaavasta tilinpäätöksestä ja toimintakertomuksesta. Tämä osavuosikatsaus sisältään tiedot tammi-maaliskuulta 2024.

Hyväksytyssä talousarviossa ovat valtuustoon nähden sitovia seuraavat tavoitteet:

  • hyvinvointialuetasolla tuloslaskelmaosassa määritelty tilikauden tulos
  • käyttötalousosassa soten palvelulinjojen sekä strategisen ohjauksen, tukipalvelujen ja pelastustoimen tehtäväalueiden toimintakate sekä heille määritellyt yleiset tavoitteet sekä ylemmän tason järjestämisen tavoitteet
  • tytäryhtiöiden tavoitteet
  • investointiosassa hankeryhmien (rakennukset, laite- ja kalustohankinnat, ICT ja muut aineettomat hyödykkeet, muut investoinnit) tulot ja menot sekä hankeryhmiin sisältyvät investointisuunnitelmassa mainitut investoinnit nimikkeinä
  • rahoitusosassa pitkäaikaisten lainojen lisäys, antolainojen määrän lisäys sekä maksuvalmiutta turvaava lyhytaikaisten lainojen enimmäismäärä vuoden aikana

Tehtäväalueiden ja palvelulinjojen tavoitteet ovat sitovia hallitukseen nähden.

Toiminnallisten tavoitteiden ja talouden raporttien lisäksi osavuosikatsaus sisältää strategian toimeenpano-ohjelman toteutumisraportin, henkilöstöraportin, arvion merkittävimmistä riskeistä sekä lainasalkun kehityksen ja rahoitustilanteen.

Hyvinvointialueen toiminnan vakiinnuttaminen ja kehittäminen etenee hyvin. Vuonna 2024 pääpaino on palveluverkoston muutosten toimeenpanossa, talouden tasapainottamisessa sekä ensimmäisen aluevaltuustokauden aikaansaannosten arvioinnissa. Kompleksista muutosta vaikeuttaa edelleen valtion talouden heikentyminen ja siitä johtuvat nopeasti etenevät ja alueen toimintaan suoraan vaikuttavat talouden tasapainottamistoimet.

Toiminnallisesti vuosi 2024 on lähtenyt tasapainoisesti käyntiin ja palveluiden saatavuus on toteutunut kohtuullisen hyvin. Palveluissa on tehty vahvaa kehittämistyötä ja palveluja on järjestetty tuhansille pirkanmaalaisille. Digiklinikan toimintaa ollaan käynnistämässä toukokuussa.

Talouden kannalta toinen toimintavuosi on lähtenyt käyntiin vaikeissa merkeissä. Vuoden 2023 ennakoitua suuremmaksi muodostunut alijäämä on tehnyt myös vuoden 2024 jo ennestäänkin tiukaksi suunnitellun talousarvion toteuttamisesta haastavaa. Ensimmäisen osavuosikatsauksen perusteella tehty talouden ennuste ennakoi noin 63 miljoonan euron alijäämää. Talousarviossa on varauduttu 24 miljoonan euron alijäämään. Talouden tasapainottamista jatketaan erittäin määrätietoisesti.

Merkittävin syy talousarvion ylittävälle alijäämäennusteelle liittyy ostopalveluihin. Ostopalveluiden kustannukset ovat edelleen toteutuneet huomattavasti suunniteltua suurempina, joskin vuoden 2023 käyttöön verrattuna aikaisempi hyvin voimakas kasvu on saatu taitettua. Aluehallitus on asettanut ostopalvelujen kustannusten ja käytön vähentämiseen erillistyöryhmän.

Henkilöstön saatavuus on parantunut hieman, mutta joistain henkilöstöryhmistä pulaa on edelleen ja vuokratyövoiman käyttö on jatkunut edelleen suunniteltua suurempana.

Osavuosikatsaus 1.1.-31.3.2024 on liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • merkitä osavuosikatsauksen ajalta 1.1.2024 – 31.3.2024 tiedoksi,
     
  • esittää osavuosikatsauksen tiedoksi aluevaltuustolle

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana talousjohtaja Pasi Virtasta.

Aluehallituksen jäsen Lassi Kaleva poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Aluehallituksen varajäsen Veikko Vallin saapui kokoukseen ennen päätöksentekoa.

Valmistelija

  • Mikko Hannola, TALOUSPALVELUJOHTAJA, mikko.hannola@pirha.fi

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 29.4.2024 § 125.

Osavuosikatsaus 1.1.-31.3.2024 on liitteenä.

Ehdotus

Aluehallitus päätti

  • merkitä osavuosikatsauksen ajalta 1.1.2024 – 31.3.2024 tiedoksi,
     
  • esittää osavuosikatsauksen tiedoksi aluevaltuustolle.

Päätös

Aluevaltuusto päätti

  • merkitä osavuosikatsauksen ajalta 1.1.2024 – 31.3.2024 tiedoksi.


Lisäksi aluevaltuusto hyväksyi seuraavat toivomusponnet:

  • Osavuosikatsauksen osassa ”Strategian toimeenpano-ohjelman toteutuminen” käytettävien mittareiden sopivuutta arvioitaisiin uudelleen, jotta erittäin havainnollistavaa ”liikennevalovärijärjestelmää” voitaisiin jatkossa soveltaa luotettavammin. Liikennevalojen (pun-kelt-vihr) tulisi ilmaista tavoitteiden toteutumista käytettyjen mittareiden mukaisesti siten, että vihreällä ei tulisi merkitä asiaa, jossa mittareiden mukaiset tavoitteet eivät ole toteutuneet tai arviointiin tarvittava tieto ei ole saatavilla, eikä keltaisella sellaista, jossa kehitys on ollut tavoitteisiin nähden päinvastainen. Olisi myös harkittava, ovatko valitut mittarit kattavat ja oikeat.
     
  • 2. tavoitteen ”Siirrämme painopistettä sähköisiin palveluihin” alatavoitteisiin lisätään jatkossa sähköisen palvelun laatua koskeva kriteeri.

Kokouskäsittely

Kuultiin hyvinvointialuejohtaja Marina Erholan ja talousjohtaja Pasi Virtasen alustukset. 
 

Keskustelun aikana puheenjohtajana toimi osan aikaa  1. varapuheenjohtaja Aleksi Jäntti.

Ennen muutosehdotusten käsittelyä puheenjohtajaksi palasi Johanna Loukaskorpi.
 

Petra Schulze Steinen esitti keskustan ryhmän toivomusponsiesityksen: ”Strategian toimeenpano-ohjelman toteutuminen” käytettävien mittareiden sopivuutta arvioitaisiin uudelleen, jotta erittäin havainnollistavaa ”liikennevalovärijärjestelmää” voitaisiin jatkossa soveltaa luotettavammin. Liikennevalojen (pun-kelt-vihr) tulisi ilmaista tavoitteiden toteutumista käytettyjen mittareiden mukaisesti siten, että vihreällä ei tulisi merkitä asiaa, jossa mittareiden mukaiset tavoitteet eivät ole toteutuneet tai arviointiin tarvittava tieto ei ole saatavilla, eikä keltaisella sellaista, jossa kehitys on ollut tavoitteisiin nähden päinvastainen. Olisi myös harkittava, ovatko valitut mittarit kattavat ja oikeat.

Kannatus: Hanna Holma, Jari Andersson kokoomus-ryhmän puolesta, Miia Kinnari, Joni Kumlander. Hyväksyttiin yksimielisesti.

 

Petra Schulze Steinen esitti keskustan ryhmän toivomusponsiesityksen: 2. tavoitteen ”Siirrämme painopistettä sähköisiin palveluihin” alatavoitteisiin lisätään jatkossa sähköisen palvelun laatua koskeva kriteeri.

Kannatus: Hanna Holma, Jari Andersson kokoomus-ryhmän puolesta, Miia Kinnari, Joni Kumlander. Hyväksyttiin yksimielisesti.
 

Puheenjohtaja totesi, että aluehallituksen esitys on tullut aluevaltuuston päätökseksi.
 

Muutokset aluevaltuuston kokoopanossa asian käsittelyn aikana:

  • varavaltuutettu Mika Löf poistui, tilalle valtuutettu Minna Minkkinen.
  • valtuutettu Sirpa Pursiainen-Hautala poistui, tilalle varavaltuutettu Pia Nurmela.
  • varavaltuutettu Heidi Tanhua poistui, tilalle valtuutettu Minna Sarvijärvi.

Valtuuston vahvuus 79.

  • valtuutettu Sofia Vikman poistui, tilalle varavaltuutettu Iikka Jäntti.
  • valtuutettu Karoliina Paavola poistui, paikka jäi tyhjäksi.
  • Valtuutettu Anna Kontula poistui, tilalle varavaltuutettu Satu Kosola.
  • Valtuutettu Leena Saarela poistui, tilalle varavaltuutettu Minna Malkamäki.

Valtuuston vahvuus 78.

Vammaisneuvoston edustaja Tuija Kaivanto poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana.

Valtuutettu Anna-Kaisa Ikonen poistui kokouksesta päätöksenteon jälkeen. Valtuuston vahvuus 77.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).