Aluehallitus, kokous 10.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 220 Tukipalvelutoimintojen liikkeenluovutus Istekki Oy:lle

505/2022

Valmistelija

  • Pekka Erola, Tukipalvelujohtaja, pekka.erola@pirha.fi
  • Petteri Paavola
  • Miia Luukko, Hallintolakimies, Miia.Luukko@pirha.fi
  • Vesa Koskinen, Palvelussuhdepäällikkö, vesa.koskinen@pirha.fi

Perustelut

Tukipalvelujen järjestämistapa

Tukipalvelujen mahdollisia järjestämistapoja on käsitelty Pirkanmaan hyvinvointialueen valmistelussa yhteistyössä Pirkanmaan kuntien, sairaanhoitopiirin ja inhouse-toimijoiden kanssa. Tukipalvelujen osalta on katsottu tarkoituksenmukaiseksi keskittää toimintoja niille yhtiöille, jotka siirtyvät yleisseuraantona Pirkanmaan sairaanhoitopiiriltä hyvinvointialueelle. Aluevaltuusto on 16.8.2022 § 93 päättänyt, että tukipalvelujen tuottaminen keskitetään seuraaville yhtiöille: Istekki Oy,​ Monetra Pirkanmaa Oy,​ Pirkanmaan Voimia Oy,​ Tuomi Logistiikka Oy,​ Monetra Oulu Oy,​ Sakupe Oy ja Servi Oy. Muut tukipalvelut tuotetaan pääosin Pirkanmaan hyvinvointialueen omana toimintana.

Yhtiöille keskitettävän toiminnan osalta lähtökohtana on, että tukipalvelujen sisällön ohjaaminen kytketään niihin prosesseihin, joita kyseisellä tukipalvelulla tuetaan. Hyvinvointialueella tulee olla riittävä ja ammattitaitoinen henkilöstö ohjaamaan tukipalveluiden ostosopimusten toteutumista ja huolehtimaan tarvittavista viranomaistoiminnan edellyttämistä tehtävistä.

Liikkeenluovutuksen valmistelu

Aluevaltuuston järjestämistapapäätöksen jälkeen valmistelua on jatkettu henkilöstöä koskevilla yhteistoimintaneuvotteluilla, liiketoimintakauppakirjojen valmistelulla yhteistyössä KPMG:n kanssa, siirtyviä toimintoja koskevalla tiedonkeruulla kunnista sekä käymällä neuvotteluja vastaanottavien yhtiöiden kanssa. Syyskuussa on täsmentynyt, että liikkeenluovutus, jossa yhtiölle siirtyy vuodenvaihteessa 2023 tietty toiminta, mukaan lukien henkilöstö, omaisuus ja sopimukset, on tarpeen tehdä kolmen yhtiön kanssa: Istekki Oy, Pirkanmaan Voimia Oy ja Tuomi Logistiikka Oy. YT-neuvotteluissa on käsitelty liikkeen luovutuksia koskevat toimintasuunnitelmat. Kokonaisuutta on käsitelty aluehallituksen seminaarissa 13.9.2022.

Kaupan keskeiset ehdot

Istekki Oy:lle siirretään liikkeen luovutuksella luovuttavilta organisaatioilta hyvinvointialueelle siirtyvät ICT-palveluihin, lääketieteellisen tekniikan palveluihin sekä arkistojen tietopalveluun liittyvät toiminnot.

Pirkanmaan hyvinvointialue on työnantajana käynyt liikkeen luovutukseen liittyvät lakisääteiset hyvinvointialueen ja yhtiön välillä hyväksyttävää henkilöstön siirtoa edeltävät yhteistoimintaneuvottelut kunnista hyvinvointialueelle ja edelleen hyvinvointialueelta jatkoliikkeenluovutuksena yhtiöön siirtyvän henkilöstön osalta. Hyvinvointialueen ja yhtiön hyväksyttyä henkilöstön siirtoon ja muut kauppakirjaan liittyvät asiat, yhteistoimintaneuvotteluita jatketaan yhteistoimintalain 11 §:n mukaisesti.

Yhteistoimintaneuvotteluissa 23.9.2022 oli esillä, että ICMT- tehtävissä olevaa henkilöstöä on neuvottelutilanteen mukaan siirtymässä kunnista hyvinvointialueelle ja edelleen hyvinvointialueelta Istekki Oy:n palvelukseen yhteensä 57. Siirtyvän henkilöstön lukumäärä täsmentyy lopullisesti 31.12.2022. Henkilöstö siirtyy yhtiön palvelukseen työsopimuslain 1 luvun 10 §:n mukaisesti ns. vanhoina työntekijöinä. Kauppakirja sisältää henkilöstön siirtymiseen liittyvät keskeiset ehdot ja lisäksi tehdään yhtiön pyynnöstä niitä tarkentava henkilöstön siirtosopimus.

Kauppahinta määräytyy siirtyvän omaisuuden ja lomapalkkavelan perusteella. Yhtiö ottaa vastattavakseen siirtyvää henkilöstöä koskevan lomapalkkavelan. Istekki Oy:lle siirtyvän omaisuuden arvo on 569.788 euroa ja lomapalkkavelka noin 319.000 euroa. Lomapalkkavelan määrä on arvio, ja se täsmentyy vuodenvaihteen eli kaupan täytäntöönpanohetken tietojen mukaiseksi. Tässä vaiheessa arvio kauppahinnasta on 250 787 euroa, mutta kauppahinta täsmentyy 31.12.2022 tilanteen mukaiseksi. Yhtiö maksaa kauppahinnan hyvinvointialueelle 31.1.2023 mennessä.

Aikataulu ja keskeiset reunaehdot

Kauppakirja on käsitelty yhtiön hallituksessa viikolla 39.

Lainsäädännöstä johtuva tiukka aikataulu ja tietojen luovutusta koskeva sääntely asettavat haasteita liikkeenluovutuksen valmistelulle ja toteutukselle. Toiminta siirtyy kunnista 1.1.2023 klo 00.00 lain nojalla kunnilta hyvinvointialueille ja heti sen jälkeen klo 00.01 liitteenä olevan kauppakirjan nojalla hyvinvointialueelta vastaanottavalle yhtiölle. Tavanomaisesta liikkeenluovutuksesta poiketen tiedot siirtyvästä toiminnasta tulevat kunnilta hyvinvointialueen kautta yhtiölle. Asiakkaiden tarvitsemat palvelut ja henkilöstön palkanmaksu pitää saada yhtiöissä käynnistettyä heti vuoden 2023 alusta alkaen ja sitä varten yhtiöt tarvitsevat hyvissä ajoin toiminnan käynnistämisen edellyttämiä tietoja. Toisaalta henkilötietojen luovuttamista koskeva sääntely rajoittaa liikkeenluovutustilanteessa henkilötietojen luovutusta siten, että tietoja on oikeus luovuttaa vasta, kun liikkeenluovutusta koskeva kauppakirja on allekirjoitettu. Jotta toiminnan käynnistäminen yhtiössä voidaan varmistaa, kauppakirja on tarkoitus allekirjoittaa heti kun se on kummankin osapuolen toimesta hyväksytty.  

Sidosyksikköasema ja palvelun hankinta

Hankintalain 15 §:n 1 momentin mukaan lakia ei sovelleta hankintaan, jonka hankintayksikkö tekee sidosyksiköltään. Sidosyksiköllä tarkoitetaan hankintayksiköstä muodollisesti erillistä ja päätöksenteon kannalta itsenäistä yksikköä. Lisäksi edellytyksenä on, että hankintayksikkö yksin tai yhdessä muiden hankintayksiköiden kanssa käyttää määräysvaltaa yksikköön samalla tavoin kuin omiin toimipaikkoihinsa. Sidosyksikössä ei saa olla muiden kuin hankintayksiköiden pääomaa.

Sidosyksikköasemaan liittyvä määräysvallan käyttämisen vaatimus täyttyy, kun:

  • Pirkanmaan sairaanhoitopiirin omistamat yhtiöiden osakkeet siirtyvät lain nojalla hyvinvointialueelle 1.1.2023
  • PSHP:n osakassopimukset ja niihin perustuva yhtiön hallituksen jäsenten nimitysoikeus siirtyvät lain nojalla hyvinvointialueelle 1.1.2023
  • PSHP:n palvelusopimukset siirtyvät hyvinvointialueelle ja niiden mukainen toiminta alkaa hyvinvointialueella 1.1.2023

Palvelusopimukset

Hyvinvointialueelle on tarkoitus neuvotella uudet palvelusopimukset. PSHP:lta siirtyviä sopimuksia noudatetaan, kunnes uudet sopimukset ovat tulleet voimaan.

Palvelusopimuksessa sovitaan yhtiöltä ostettavien palveluiden ehdoista ja sisällöistä. Lisäksi tehdään sopimukset tietosuojasta ja -turvasta sekä salassapidosta hyvinvointialueen käytännön mukaisesti.

Palvelusopimus sisältää mm.

  • Kuvauksen palvelusta ja sen sisällöstä
  • Palveluiden yksikköhinnat
  • Vaste-/ toimitusajat
  • Sanktio- ja palvelutasomallit
  • Hintojen kilpailukykyisyyden varmistamisen suhteessa markkinahintoihin
  • Yhteistyön hallintamallin eli kuinka toimintaa seurataan ja kehitetään yhteistyössä

Pääsääntöisesti ostettavat palvelut ovat luonteeltaan jatkuvia. Kertaluonteisista toimeksiannoista sovitaan erikseen palvelusopimukseen kirjatuin ehdoin.

Yhteistyön hallintamalli:

  • Yhtiön kanssa sovitaan palvelusopimuksessa hallintamalli siitä, miten palveluiden suorituskykyä seurataan, tehostetaan, hallitaan ja kehitetään.
  • Sopimuksessa kuvataan yhtiökohtainen hallintamallin rakenne, joka koostuu vähintään yhteistyön ohjausryhmästä sekä yhteistyön kehittämisryhmistä.
  • Ryhmiin nimetään edustajat niin palveluntuottajalta kuin hyvinvointialueelta.
  • Edellä mainitut ryhmille laaditaan vuosikello, jonka mukaan ryhmät toimivat.

Päätöstoimivalta

Hyvinvointialueen hallintosäännön 10 § 14 kohdan mukaan aluehallitus päättää koko hyvinvointialuetta koskevien merkittävien sopimusten hyväksymisestä. Näin ollen toimivalta liikkeenluovutusta koskevien kauppakirjojen hyväksymiseen on aluehallituksella.

Kauppakirjan liitteiden tiedot täsmentyvät edelleen liiketoimintakaupan täytäntöönpanohetkeen saakka. Sen vuoksi on tarpeen delegoida viranhaltijalle oikeus hyväksyä lopulliset liitteet.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä liitteenä olevan liikkeenluovutusta koskevan kauppakirjan,
     
  • oikeuttaa tukipalvelujohtajan hyväksymään kauppakirjaan tarvittavat teknisluonteiset tarkennukset, tarkentavan henkilöstön siirtoa koskevan sopimuksen sekä liitteiden täsmennykset 31.12.2022 tilanteen mukaan.

Pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta kokouksessa.

 

Päätös

Aluehallitus päätti

  • hyväksyä liitteenä olevan liikkeenluovutusta koskevan kauppakirjan,
     
  • oikeuttaa tukipalvelujohtajan hyväksymään kauppakirjaan tarvittavat teknisluonteiset tarkennukset, tarkentavan henkilöstön siirtoa koskevan sopimuksen sekä liitteiden täsmennykset 31.12.2022 tilanteen mukaan.


Pöytäkirja tarkastetaan tämän asian osalta kokouksessa.

Kokouskäsittely

Tukipalvelujohtaja Pekka Erola esitteli  220 §:n kohdalla pykälien 220 - 222 sisältämien liikkeenluovutuskauppakirjojen sisältöä. Erola poistui kokouksesta kokonaan ennen päätöksentekoa. 

Tiedoksi

Istekki Oy, tukipalvelujohtaja

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus tehdään Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitukselle.

Postiosoite: PL 2000, 33521 Tampere
Käyntiosoite: Biokatu 12, 3. krs, Kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Hyvinvointialue ei vastaa sähköpostitse toimitettujen oikaisuvaatimusten tietoturvallisuudesta.

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.