Konserni- ja toimitilajaosto, kokous 13.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 38 Tays Kehitysyhtiö Oy:lle asetettavat tavoitteet vuodelle 2023

490/2022

Valmistelija

  • Timo Tiainen, Konserniohjauksen päällikkö, Timo.Tiainen@pirha.fi

Perustelut

Tällä hetkellä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymäkonserniin kuuluu neljä tytäryhteisöä, joita ovat Coxa Oy, Tays Kehitysyhtiö Oy, Tays Sydänkeskus Oy ja Tays Tukisäätiö. Vuoden 2023 alusta lukien nämä yhteisöt kuuluvat Pirkanmaan hyvinvointialueen konserniin.

Tytäryhteisöllä tarkoitetaan yhteisöä, jossa kirjanpitovelvollisella on kirjanpitolaissa tarkoitettu määräysvalta. Kirjanpitovelvollisella on määräysvalta yhteisössä, kun sillä on enemmän kuin puolet kohdeyrityksen kaikkien osakkeiden tai osuuksien tuottamasta äänimäärästä tai sillä on oikeus nimittää tai erottaa enemmistö jäsenistä yhteisön hallituksesta tai siihen verrattavassa toimielimestä.

Hyvinvointialuelain mukaan omistajaohjauksella on huolehdittava siitä, että hyvinvointialueen tytäryhteisön toiminnassa otetaan huomioon hyvinvointialuekonsernin kokonaisetu. Omistajaohjauksella varmistetaan palveluiden yhdenvertainen saatavuus sekä palveluiden laatu, vaikuttavuus ja kustannustehokkuus hyvinvointialueen tytäryhteisöjen toiminnassa. Lisäksi omistajaohjauksella varmistetaan myös avoimuuden ja viestinnän samoin kuin palvelujen käyttäjien ja hyvinvointialueen asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien toteutuminen.

Pirkanmaan hyvinvointialueen omistajaohjauksen strategisen johtamismallin tulee muodostamaan Pirkanmaan hyvinvointialueen strategia, konserniohje ja sen sisältämät omistajaohjauksen periaatteet. Hyvinvointialuekonsernin tytäryhtiöiden omistajaohjaukseen kuuluu vuosittain asetettavat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet sekä niiden seuranta. 

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosäännön mukaan konserni- ja toimitilajaosto valmistelee tytäryhteisöjen toiminnan ja talouden tavoitteet sekä arvioi toiminnan ja talouden tavoitteiden toteutumista. Tytäryhteisöille asetettavista tavoitteista päättää aluevaltuusto.

Ehdotus

Esittelijä

  • Juhani Sand, konsernipalvelujohtaja, vs. sairaanhoitopiirin johtaja, juhani.sand@pirha.fi

Konserni- ja toimitilajaosto päättää 

  • hyväksyä osaltaan Tays Kehitysyhtiö Oy:lle seuraavat tavoitteet:
    • Tilikauden tulos on nollatulos
    • Saavutetaan hankinnoissa, asiakaspalveluprosesseissa ja koulutuksessa yhteisesti muiden omistajien kanssa asetetut tavoitteet

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).