Aluehallitus, kokous 16.9.2024

Esityslista on tarkastamaton

§ 243 Kehitysvammaisten ympärivuorokautista palveluasumista koskevan palvelutoiminnan liikkeenluovutuksen hyväksyminen, Kalkun asumisyksikkö

14045/2024

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Päivi Tryyki, PALVELULINJAJOHTAJA, paivi.tryyki@pirha.fi
Marjaana Räsänen, VAMMAISPALVELUJOHTAJA, marjaana.rasanen@pirha.fi
Anna Mustonen, KOORDINOIVA OSTOPAL.PÄÄLLIKKÖ, anna.mustonen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueella on voimassa oleva sopimus Honkalampi-säätiön kanssa kehitysvammaisten ympärivuorokautisen asumispalvelun tuottamisesta. Honkalampi-säätiö on tuottanut ko. palvelua pirkanmaalaisille kehitysvammaisille asiakkaille Kalkun asumisyksikössä. Honkalampi-säätiö on irtisanonut palveluntuottamiseen liittyvän sopimuksen siten, että sopimuksen viimeinen voimassaolopäivä on 10.10.2024.

Liikkeenluovutuksen valmistelu

Tampereen kaupunki on kilpailuttanut vuonna 2018 palveluntuottajan kehitysvammaisten ympärivuorokautisen asumispalvelun yksikköön Kalkkuun. Palveluntuottajaksi valittiin kilpailutuksen tuloksena Honkalampi-säätiö. Tampereen kaupunki on tehnyt vuokrasopimuksen ja tarjonnut tilat palveluntuottajan käyttöön. Vuokrasopimus on siirtynyt hyvinvointialueelle. Kalkun asumisyksikön kiinteistön omistaa Tampereen Vuokratalosäätiö.

Yksikössä on 15 asiakaspaikkaa ja asumisyksikön asukkaat ovat pirkanmaalaisia. Henkilökuntaa Honkalampi-säätiöllä on Kalkun asumisyksikössä yhteensä 16. Yksikössä on vakiintunut toiminta ja sen tilat ovat asiakkaiden tarpeisiin vastaavat. Yksikön haltuunotto liikkeenluovutuksella omaksi toiminnaksi on katsottu tarkoituksenmukaiseksi ratkaisuksi tilanteessa.

Liikkeenluovutuksen valmistelu yhteistoiminnassa Honkalampi-säätiön kanssa esitetään käynnistettäväksi niin, että toiminta siirtyisi Pirkanmaan hyvinvointialueen tuottamaksi palveluksi 11.10.2024 alkaen.

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • käynnistää liikkeenluovutuksen valmistelun yhteistoiminnassa Honkalampi-säätiön kanssa. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Palvelulinjajohtaja Päivi Tryyki oli kokouksessa läsnä.

Valmistelija

  • Päivi Tryyki, PALVELULINJAJOHTAJA, paivi.tryyki@pirha.fi
  • Marjaana Räsänen, VAMMAISPALVELUJOHTAJA, marjaana.rasanen@pirha.fi
  • Anna Mustonen, KOORDINOIVA OSTOPAL.PÄÄLLIKKÖ, anna.mustonen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueella on voimassa oleva sopimus Honkalampi-säätiön kanssa kehitysvammaisten ympärivuorokautisen asumispalvelun tuottamisesta. Honkalampi-säätiö on tuottanut ko. palvelua pirkanmaalaisille kehitysvammaisille asiakkaille Kalkun asumisyksikössä. Kalkun asumisyksikössä on yhteensä 15 asiakasta, jotka kaikki ovat pirkanmaalaisia. Honkalampi-säätiö on irtisanonut palveluntuottamiseen liittyvän sopimuksen siten, että sopimuksen viimeinen voimassaolopäivä on 10.10.2024.

Aluehallitus päätti kokouksessaan 17.6.2024 § 178 käynnistää Kalkun asumisyksikköä koskevan liikkeenluovutuksen valmistelun yhteistoiminnassa Honkalampi-säätiön kanssa. Toiminta siirtyisi Pirkanmaan hyvinvointialueen tuottamaksi palveluksi 11.10.2024 alkaen.  

Liikkeenluovutuksen valmistelu 

Henkilöstön työsuhteet Honkalampi-säätiössä ovat päättymässä 10.10.2024. Henkilökuntaa Honkalampi-säätiöllä on yhteensä 16 henkilöä. Yksi työsopimuksista päättyy määräaikaisuuden vuoksi ennen liikkeenluovutusta, joten liikkeenluovutuksen piiriin kuuluvan, siirtyvän henkilöstön määrä on 15 henkilötyövuotta. 

Honkalampi-säätiö ja Pirkanmaan hyvinvointialue tiedottivat Kalkun asumispalveluyksikön henkilöstöä liikkeenluovutuksen valmistelun alkamisesta palaverissa 25.6.2024. Pirkanmaan hyvinvointialue kävi siirtoon liittyviä asioita läpi yksikön henkilökunnan palavereissa 11.7.2024 ja 16.7.2024. Pirkanmaan hyvinvointialueen ja pääsopijajärjestöjen kanssa pidettiin neuvottelut 3.7.2024 ja 14.8.2024. Tilaisuudessa käytiin läpi:  

  • luovutuksen ajankohta  
  • luovutuksen syyt
  • luovutuksesta työntekijöille aiheutuvat oikeudelliset, taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset sekä
  • työntekijöitä koskevat toimenpiteet
  • henkilöstön siirtosopimusluonnos.   


Asumisyksikön toiminta siirtyisi Pirkanmaan hyvinvointialueen tuottamaksi palveluksi 11.10.2024 liikkeenluovutuksella heti irtisanomisajan päätyttyä. Toimintayksikön nimi säilyy samana. 

Toiminnan harjoittamiseen tarvittavien tilojen vuokrasopimus on ollut Pirkanmaan hyvinvointialueen ja kiinteistönomistajan välinen. Palveluntuottaja on vastannut asiakkaiden vuokrasopimusten hallinnasta. Asukkaiden vuokrasopimusten hallinta siirtyy Pirkanmaan hyvinvointialueen kiinteistöhallinnan ja toimitilapalvelujen asuntopalvelutiimille. Pirkanmaan hyvinvointialueen tukipalveluyksiköt vastaavat jatkossa toimintayksikön ruokahuollon, puhtaanapidon sekä kiinteistönhoidon palveluista. Näitä palveluja koskevat tai muut palveluntuottajan toimintaan liittyvät sopimukset tai vastuut eivät siirry hyvinvointialueelle. 

Yksikön irtaimistoluettelo on pykälän liitteenä ja sen arvoksi on sovittu 5 000 euroa.

Henkilöstön siirtoon liittyvä sopimusluonnos on alustavasti hyväksytty Honkalampisäätiön puolesta.  

Päätöksen liitteet: 

  • liite 1 henkilöstön siirtosopimusluonnos
  • liite 2 irtaimistoluettelo


Hyvinvointialueelle ei siirry muita palveluntuottajan velvollisuuksia tai vastuita kuin liitteissä mainitut.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä Pirkanmaan hyvinvointialueen ja Honkalampi-säätiön välisen liikkeenluovutuksen sekä liitteen 1 mukaisen henkilöstön siirtosopimuksen,
     
  • oikeuttaa vammaispalvelujen toimialuejohtajan hyväksymään palvelutoiminnan siirtoa kuvaavaan henkilöstön siirtosopimukseen tarvittavat teknisluonteiset tarkennukset sekä sen liitteisiin tulevat mahdolliset täsmennykset sekä allekirjoittamaan henkilöstön siirtosopimuksen.

Tiedoksi

Päivi Tryyki, Tuulikki Parikka, Marjaana Räsänen, Anna Mustonen, Annika Itälä, Vesa Koskinen, Susanne Backlund, Honkalampi-säätiö