Aluehallitus, kokous 16.9.2024

Esityslista on tarkastamaton

§ 242 Potilassiirtotoiminnan ja ajojärjestelyn yhteensovittaminen ensihoitopalvelun kanssa

11134/2024

Valmistelija

  • Mika Kontio, PELASTUSJOHTAJA, mika.kontio@pirha.fi
  • Sanna Hoppu, YLILÄÄKÄRI, sanna.hoppu@pirha.fi
  • Pirkko Lindström, HALLINTOPÄÄLLIKKÖ, pirkko.lindstrom@pirha.fi

Perustelut

Taustaa

Pirkanmaan hyvinvointialueella on voimassa oleva sopimus Tuomi Logistiikka Oy:n kanssa potilassiirtotoiminnan järjestämisestä ja ajojärjestelystä. Tuomi Logistiikka Oy on kilpailuttanut potilassiirtotoiminnot sairaankuljetus- ja taksiyrittäjille, ja tuottanut ajojärjestelytoimintoja. Potilassiirtoa tarvitseva hyvinvointialueen toimipiste on ePOTKU-järjestelmän kautta tilannut potilaskuljetuksen ja tämä tehtävä on välitetty ajojärjestelijöiden toimesta kuljetuksen suorittavalle yrittäjälle. Tuomi Logistiikka Oy on valvonut ambulansseilla tapahtuvaa potilaiden siirtokuljetustoimintaa ja sopimusten noudattamista.

Syksyn 2023 yhteistoimintaneuvottelujen tuloksiin (AH 20.11.2023 § 320) on sisältynyt se, että ambulanssilla tapahtuvaa potilassiirtotoimintaa ja ensihoitopalvelun toimintaa tulee vahvemmin yhteensovittaa. 

Terveydenhuoltolain mukaan ensihoitokeskuksen tehtävänä on muun muassa sovittaa yhteen ensihoitopalveluun kuuluvat potilassiirrot yhteistyöalueella (1326/2010, 46 §). 

Valmistelu

Pelastuspalvelujen tehtäväalue on yhdessä Tuomi Logistiikan edustajien kanssa alustavasti valmistellut potilassiirtotoimintojen siirtoa Tuomi Logistiikka Oy:ltä osaksi hyvinvointialueen ensihoitopalveluita.

Muutoksella tavoitellaan sekä toiminnallisia että taloudellisia hyötyjä. 

Toiminnallisesti muutos mahdollistaa potilassiirtotoimintaan kilpailutetuille ambulansseille viranomaisten yhteisen kenttäjohtojärjestelmän KEJO:n sekä sähköisen ensihoitokertomuksen käytön.Tämän myötä potilastiedot tallentuvat Kantaan ja edelleen kansalliseen ensihoitorekisteriin ja siten mahdollistuu kansallinen toiminnan vaikuttavuuden vertaisarviointi.

Potilassiirtojen yhdistäminen hyvinvointialueen ensihoitopalveluihin mahdollistaa myös aiempaa paremman yhteisen tilannekuvan sekä ambulanssien yhdenmukaisen varustelun muun muassa viestiliikenteen ja lääkintälaitteiden osalta. Yhteistyöllä parannetaan toimintaan osallistuvien ensihoitajien osaamista. Nämä tukevat mm. varautumista yhteiskunnan normaaliolojen häiriötilanteisiin ja poikkeusolosuhteisiin, joissa ensihoitopalvelun kyvykkyyttä tarvitaan normaalitilannetta laajemmin. Ajojärjestelytoiminnot sijoittuvat alustavan suunnitelman mukaan ensihoidon ja pelastustoiminnan johto- ja tilannekeskusten yhteyteen, mikä mahdollistaa ambulansseilla tapahtuvien siirtokuljetusten yhteensovittamisen myös YTA -tasoisesti.

Taloudellista etua on mahdollista saada vahvemmalla terveydenhuollon ohjauksella eli ohjaamalla siirrot tarkoituksenmukaiselle resurssille (ensihoidon tai siirtotoiminnan ambulanssi/paaritaksi/taksi), ja yhteensovittamalla toimintaa ensihoitopalvelun kanssa niin, että ensihoitopalvelun ambulanssit suorittavat potilassiirtoja kuormitukseltaan hiljaisimmilla hyvinvointialueen paikkakunnilla ja yöaikaan. Taksien ja tarvittaessa myös paaritaksien kapasiteettia ostetaan jatkossakin Tuomi Logistiikka Oy:n kautta. 

Tuomi Logistiikka Oy:ltä saatujen alustavien tietojen mukaan ambulanssisiirtojen järjestelytehtäviin on osallistunut neljä ajojärjestelijää ja osittain heidän esihenkilönsä. Liikkeenluovutusmenettelyssä tarkemmin yksilöiden selvitetään hyvinvointialueen pelastuspalvelujen tehtäväalueelle siirtyvä henkilöstö.

Toiminnnan siirto edellyttää myös ICT-järjestelmien kehitys- ja muutostöitä.  

Voimassa olevat Tuomi Logistiikka Oy:n sopimat ambulansseilla tapahtuvien siirtokuljetusten sopimukset palveluntuottajien kanssa ovat voimassa 31.8.2025 asti ja ne on tarkoitus siirtää sellaisenaan pelastuspalvelujen tehtäväalueelle sopimusten loppuajaksi. Ensihoitopalvelut käynnistää yhdessä hyvinvointialueen hankintayksikön ja Tuomi Logistiikka Oy:n kanssa syksyn 2024 aikana kilpailutuksen ambulansseilla tapahtuvista siirtokuljetuksista seuraavalle 1.9.2025 alkavalle kaudelle.

Päätösvaikutusten suppea ennakkoarviointi on laadittu ja se on oheismateriaalina. Lisäksi oheismateriaalina esittelydiat.

Asia on käsitelty pelastuspalveluiden yhteistoimintaryhmä-työsuojelutoimikunnassa 28.5.2024. 

Alustavan suunnitelman mukaan toiminta olisi mahdollista siirtää Pirkanmaan hyvinvointialueen tuottamaksi palveluksi toukokuun alussa 2025.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • käynnistää liikkeenluovutuksen toimenpiteet siten, että hyvinvointialueen tarpeisiin tapahtuvat potilassiirto- ja ajojärjestelytoiminnat siirretään hyvinvointialueen pelastuspalvelujen tehtäväalueelle,
     
  • valtuuttaa pelastusjohtajan päättämään muutokseen liittyvistä toimeenpanoasioista.

Tiedoksi

Tuomi Logistiikka Oy, Sanna Hoppu, Mika Kontio, Kari Vilppula, PEL hallinto, palvelussuhdepäälliköt, Jutta Heikkilä