Henkilöstöjaosto, kokous 2.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 57 Kielitaitovaatimukset Pirkanmaan hyvinvointialueella -ohjekirjeluonnos

14594/2023

Valmistelija

  • Teija Liimatainen, HENKILÖSTÖJOHTAJA, teija.liimatainen@pirha.fi

Perustelut

Ohjekirjeellä varmistetaan, että Pirkanmaan hyvinvointialueella on riittävästi kielitaitoista henkilöstöä työtehtäviään varten. Työvoiman saatavuuden turvaamiseksi suomen kielen kielitaitovaatimusten tulee olla kohtuulliset, eikä niitä tule asettaa liian korkealle tasolle. Toisaalta haluamme varmistaa sen, että asiakkaat saavat palvelua riittävän hyvällä suomen kielellä. Työyhteisön toimivuuden ja työntekijöiden jaksamisen sekä pysyvyyden näkökulmasta työnantajan tulee panostaa kielikoulutukseen.

Valviran ohjeistuksen mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöllä on oltava hoitamiensa tehtävien edellyttämä riittävä suullinen ja kirjallinen kielitaito. Työnantajan velvollisuus on arvioida henkilön riittävä kielitaito työtehtäviin. Kielitaidon voi osoittaa valtionhallinnon kielitutkinnolla (VKT) tai yleisellä kielitutkinnolla, joissa vaatimustaso on vähintään tyydyttävä taso (B1 / YKI3) jokaisella osa-alueella. Kielitaitotasovaatimus määräytyy kuitenkin tehtävän mukaan.

Pirkanmaan hyvinvointialueella sote- ja terveydenhuollon ammattihenkilöltä edellytetään vähintään B1 / YKI3 -tasoista suomen kielen taitoa.  Kielitaitovaatimus voi olla korkeampi kuin B1 /YKI3- taso. Työnantajan edustajana esihenkilön vastuulla on arvioida kunkin tehtävän edellyttämä kielitaito ja työntekijäkohtainen tarve kielitasotestaukselle. Esihenkilö voi harkita myös alemmalla kielitaitotasolla rekrytointia, mikäli tarjotaan mahdollisuus kielikoulutukseen. Kielitaidon testaaminen on mahdollista rekrytointiprosessin aikana.

Kielitaitovaatimuksen ohjekirjeluonnos (ei-julkinen) on esityksen liitteenä. Ohjekirjeluonnosta on käsitelty pääluottamusmiespalaverissa elokuussa 2024, tehtäväalueiden johtoryhmissä sekä yt-elimessä 17.9.2024.

Ehdotus

Esittelijä

  • Teija Liimatainen, HENKILÖSTÖJOHTAJA, teija.liimatainen@pirha.fi

Henkilöstöjaosto päättää merkitä tiedoksi kielitaitovaatimukset Pirkanmaan hyvinvointialueella -ohjekirjeluonnoksen.

Päätös

Henkilöstöjaosto päätti merkitä tiedoksi kielitaitovaatimukset Pirkanmaan hyvinvointialueella -ohjekirjeluonnoksen.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana vs. henkilöstöjohtaja Teija Liimataista.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).