Perustelut
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA on vastannut keskeisesti valtion asuntopolitiikan toimeenpanosta, myöntänyt asumiseen ja rakentamiseen liittyviä avustuksia, tukia ja takauksia ja ohjannut ja valvonut ARA-asuntokannan käyttöä. ARAn myöntämät investointiavustukset ja korkotukilainat ovat mahdollistaneet erityisryhmille kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen rakentamisen.
Suomen hallituksen talouspoliittinen ministeriövaliokunta on antanut syyskuussa 2024 eduskunnalle esityksen, jonka mukaan ARAn toiminta itsenäisenä virastona lakkautettaisiin ja sen tehtävät siirrettäisiin ympäristöministeriöön perustettavaan keskukseen. Uuden keskuksen nimi on Valtion tukeman asuntorakentamisen keskus.
Uutta keskusta koskeva hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle marraskuussa 2024. Keskuksen on tarkoitus aloittaa toimintansa 1.3.2025. Lisäksi talouspoliittinen ministerivaliokunta linjasi 24.6.2024, että Valtion asuntorahasto sulautetaan valtion talousarvioon, ja valtion tukemaa asuntotuotantoa rahoitetaan suoraan talousarviosta vuoden 2026 alusta lähtien.
Vuoden 2025 Suomen valtion talousarviossa erityisryhmien investointiavustusten määrärahaa pienenee 15 milj. euroon (vuosina 2024 63 milj. euroa, vuonna 2023 120 milj. euroa) ja investointiavustukset kohdennetaan erityisesti pitkäaikaisasunnottomien ja vammaisten asumisen kohteisiin. Määrärahatilanteen takia investointiavustusten haku on suljettu 29.3.2024.
Muutosten vaikutusten arviointi
Muutoksilla arvioidaan olevan merkittävä vaikutus Pirkanmaan hyvinvointialueen erityisryhmien asumisen hakkeisiin. Erityisryhmien asumisen suunnittelu edellyttää yli hallituskausien tehtävää ennakoitavaa suunnittelua ja investointiavustusten sitominen vuosittaiseen budjettiin ja niiden vähentäminen vaarantaa Pirkanmaalla erityisryhmien asumisen rakennemuutoksen mukaan lukien lakisääteisen laitoshoidon purkamisen vuoteen 2027 loppuun mennessä.
Investointituen vähennys vaikuttaa suoraan Pirkanmaan hyvinvointialueen kykyyn investoida erityisryhmien asumiseen ja tuottaa kohtuuhintaista asumista.
Erityisryhmien asumisyksiköiden rakentaminen ja peruskorjaaminen edellyttää lainanottovaltuutta ja valtion investointiavustuksen puuttuminen lisää tarvetta lainanottovaltuuteen.
Ympärivuorokautisen palveluasumisen asukkaiden maksamien asiakasmaksuista vähennetään asumiskustannukset, joissa on huomioitu asumistuki. Asumistuen leikkaukset ja asukkaiden maksamat kohonneet vuokrat vähentävät hyvinvointialueen saamia asiakasmaksuja, jotka edelleen heikentävät hyvinvointialueen taloutta.
Liitteenä esittelydiat.
Ehdotus
Esittelijä
-
Juhani Sand, KONSERNIPALVELUJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi
Konserni- ja toimitilajaosto päättää merkitä tiedoksi asunto- ja rakentamisen kehittämiskeskuksen tilannekatsauksen.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.