Perustelut
Pirkanmaan hyvinvointialue aloitti uutena työnantajana palvelutuotantonsa 1.1.2023. Hyvinvointialue muodostui 23 työnantajan liikkeen luovutuksesta ja hyvinvointialueen henkilöstömäärä on n. 20 000. Henkilöstö siirtyi hyvinvointialueelle suurelta osin entisissä tehtävissään ja työyksiköissään.
Pirkanmaan hyvinvointialueella on tällä hetkellä edelleen vielä hyvin pirstaleinen palvelujärjestelmä. Yhdistyvien organisaatioiden henkilöstö siirrettiin hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen, ja tämän jälkeen Pirkanmaan hyvinvointialueella on toteutettu jo lukuisa joukko muutoksia ja toimintojen yhteensovittamisia aiemmin käytyjen yhteistoimintaneuvottelujen jälkeen.
Hyvinvointialueuudistuksen tavoitteena on varmistaa yhdenvertaiset palvelut ja parantaa niiden saatavuutta, kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja sekä hillitä kustannusten kasvua. Hyvinvointialueiden rahoitus perustuu yleiskatteelliseen laskennalliseen valtion rahoitukseen sekä maksu- ja myyntituloihin.
Henkilöstön sijoittumista, määrää, työtehtäviä, organisaatiota ja sen rakennetta on tarkasteltu Pirkanmaan hyvinvointialueella palveluverkkouudistuksen edetessä. Tarkastelua on tehty kaikilla tehtäväalueilla ja palvelulinjoilla. Työnantajan toimintojen ja organisaation uudelleenorganisointia on tarkoituksenmukaista jatkaa edelleen.
Pidemmän tähtäimen tavoitteena on ollut eri yhteyksissä esille tuotuna oman, vakituisen henkilöstön suhteellisen määrän lisääminen ja henkilöstön vuokrauksen merkittävä vähentäminen. Strateginen monituottajuus jatkuu ja sitä edelleen kehitetään aiemmin hyväksyttyjen linjausten mukaisesti.
Nyt aloitettavien yhteistoimintaneuvotteluiden taustalla on aluehallituksen päätös 20.3.2023 käynnistää Pirkanmaan psykiatrian sekä mielenterveys- ja päihdepalvelujen kokonaisselvitys palveluiden tarjonnan ja kysynnän epätasapainon korjaamiseksi sekä henkilöstöä ja johtoa kuormittaneiden tilanteiden ratkaisemiseksi. Aluehallitus käsitteli 9.10.2023 selvityksen ja siihen sisältyneen kehittämisohjelman (2023–2025).
Kehittämisohjelman toimeenpanon mukaisesti psykiatrian sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden kokonaisuuden rakenteita, toimivuutta ja muutostarpeita on arvioitu syksyllä 2024, osana aluehallituksen käynnistämiä yhteistoimintaneuvotteluita, joihin sisältyivät organisaatiorakenteen tarkastelu, hallinnon keventäminen, ostopalvelujen vähentäminen ja näihin liittyvät mahdolliset toiminnalliset muutokset. Aluehallitus päätti 28.10.2024 § 279 hyväksyä yhteistoimintaneuvottelujen pohjalta työnantajan tekemät esitykset tarvittavista toimenpiteistä koskien neuvotteluissa esillä olleita kaikkia tehtäväalueita ja palvelulinjoja koskevia suunnitelmia.
Yhteistoimintaneuvottelujen jälkeen perustettiin työryhmä psykiatrian ja mielenterveys- ja päihdepalvelujen kokonaisuuden valmisteluun. Valmistelun seurauksena suunnitelmat sekä arvioidut henkilöstövaikutukset täsmentyivät siten, että suunnitelma vaatii yhteistoimintamenettelyn.
Uudistuksella on vaikutuksia psykiatrian lisäksi avopalveluiden henkilöstön palvelussuhteisiin lähinnä mielenterveys- ja päihdepalveluissa. Myös näiden osalta suunnitelma tulee käsitellä yhteistoimintamenettelyssä. Suunnitellut henkilöstövaikutukset liittyvät näissä yhteistoimintaneuvotteluissa lähinnä olennaisten palvelussuhteen ehtojen muutoksiin kuten palkkaukseen, työaikamuotoon, tehtävänkuviin ja työntekopaikkaan sekä mahdollisiin tehtävien lakkauttamisiin.
Työnantajan suunnitelmalla ei tavoitella henkilöstövähennyksiä. Mahdolliset toiminnalliset muutokset voivat johtaa myös henkilöstön määrän vähentymiseen siinä tapauksessa, että henkilö kieltäytyy palvelussuhteensa ehtojen muutoksesta.
Nyt esillä olevan yhteistoimintaneuvottelun kohteena olevan henkilöstön määrä on arviolta yhteensä 400 henkilöä.
Työnantajan suunnitelmien taustalla ovat taloudelliset, tuotannolliset ja toimintojen uudelleenorganisointiin liittyvät syyt.
Suunnitelluilla muutoksilla tuetaan sitä säästötavoitetta, mikä on asetettu aiemmin Pirkanmaan hyvinvointialueelle vuosille 2025–2026 vuoden 2023 ja 2024 alijäämän kattamiseksi. Kyseisinä vuosina katettavaa alijäämää on ollut 193,1 miljoonaa euroa. Osa esityksistä tulee tukemaan ja jatkamaan aiemmin esille otettuja esityksiä tarkennettuina ja kohdennettuina esityksinä.
Yhteistoimintamenettelyllä turvataan henkilöstön vaikutusmahdollisuudet lain piirissä olevissa työnantajan päätösasioissa. Suunnitelmat on lain hengen mukaisesti suunniteltava vuoropuhelussa henkilöstöjärjestöjen edustajien kanssa.
Edellä esitetyillä perusteilla esitetään, että Pirkanmaan hyvinvointialue työnantajana aloittaa kunnan ja hyvinvointialueen yhteistoiminnasta annetun lain (449/2007) 4 §:n ja 7 §:n mukaiset yllä mainittuun henkilöstöön kohdistuvat yhteistoimintaneuvottelut. Työnantajan tulee nimetä yhteistoimintaneuvotteluihin työnantajan edustajat.