Perustelut
Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 27.1.2025 § 29. Liitteenä valiokuntaohjelma asiakirja.
Ehdotus
Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle
- että aluevaltuusto hyväksyy Pirkanmaan hyvinvointialueen valiokuntaohjelman vuosille 2025–2029,
- että valiokuntaohjelma tulee voimaan 31.5.2025,
- kumota voimassa olevan valiokuntien työjärjestyksen 31.5.2025 lukien.
Päätös
Aluevaltuusto päätti palauttaa asian valmisteluun.
Kokouskäsittely
Markku Virkamäen muutosehdotus:
Ensimmäisen sivun, ensimmäisen kappaleen loppuun toiseksi viimeiseksi lauseeksi lisätään virkkeet: Hyvinvointialuelain 29 §: mukaan hyvinvointialueen asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on oikeus osallistua ja vaikuttaa hyvinvointialueen toimintaan. Aluevaltuuston on pidettävä huolta monipuolisista ja vaikuttavista osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksista ja menetelmistä. Valiokuntien tulee ottaa oman tehtäväalueensa mukaisesti huomioon tämän lainkohdan soveltaminen sille kuuluvia asioita käsiteltäessä.
Sivu 6, toinen kappale, toinen virke, lisäysehdotus: Valiokuntien on huolehdittava yhteen sovitettuja palveluja laaja-alaisesti tarvitsevien asiakasryhmien ja asiakkaiden tunnistamisesta, sosiaali- ja terveydenhuollon yhteensovittamisesta ja palveluketjujen ja palvelukokonaisuuksien määrittelemisestä, sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen yhteensovittamisesta hyvinvointialueen muiden palvelujen kanssa sekä asiakasta koskevan tiedon hyödyntämisestä eri tuottajien välillä (Sotejärjestämislaki 10§) omia tehtäväalueen asioita käsitellessään. Samalla sivulla puhutaan perustasosta ja erityistasosta. Ehdotus:, Tähän kohtaan kirjataan erikseen Sosiaalityö ja sen merkitys valiokuntien käsitellessä tehtäväalueensa mukaisia asioita.
Sivu 7: Asiat tulevat käsittelyyn pääsääntöisesti virkavalmistelun kautta. Lisäysehdotus: …tai puheenjohtajiston myötävaikutuksella.
Strategisen ohjauksen järjestäminen Sivu 11: Viimeinen kappale, ehdotus: Valiokunnat arvioivat ja valmistelevat aluevaltuustolle oman tehtäväalueensa osalta hyvinvointialueen järjestämisvastuun toteutumista. Viimeinen kappale ja sen virke, ehdotus ”tai esimerkiksi valiokunnan valmistelemaa mietintöä” otetaan pois. Mietintöhän tulee aina esiteltäväksi aluevaltuustolle.
Kannatus: Roope Lehto ja Lauri Lyly.
Hanna Holman muutosehdotus:
3.2 Valiokuntien ja vaikuttamistoimielinten yhteistyö Korjattu teksti: Valiokunnissa nuorisovaltuustolla on edustaja puhe- ja läsnäolo-oikeudella, jonka lisäksi valiokunnat voivat halutessaan pyytää muiden vaikuttamistoimielinten, kuten vanhus- ja vammaisneuvoston jäseniä kokouksiinsa asioissa, jotka koskettavat yhtä tai useampaa vaikuttamistoimielintä. Päätöksen muiden vaikuttamistoimielinten edustajien kutsumisesta kokoukseen tekee valiokunnan puheenjohtajisto.
Korvattava teksti: Valiokunnat voivat myös pyytää vaikuttamistoimielinten jäseniä kokouksiinsa asioissa, jotka koskettavat yhtä tai useampaa vaikuttamistoimielintä. Päätöksen vaikuttamistoimielinten edustajien kutsumisesta kokoukseen tekee valiokunnan puheenjohtajisto.
Kannatus: Klaus Myllymäki ja Olga Haapa-aho
Aluevaltuusto piti neuvottelutauon klo 19.49 - 20.00.
Leena Kostiainen palautuesitys: asia palautetaan uudelleen valmisteluun.
Kannatus: Lassi Kaleva, Joni Kumlander ja Hanna Holma.
Puheenjohtaja tiedusteli, voidaanko kannatettu esitys asian palauttamisesta valmisteluun hyväksyä yksimielisesti. Hyväksyttiin.
Asian käsittely keskeytettiin. Hanna Holma peruutti muutosehdotuksensa.
Asian käsittelyn aikana 1. varapuheenjohtaja Aleksi Jäntti johti puhetta osan aikaa neuvottelutaukoon saakka.
Muutos aluevaltuuston kokoonpanossa asian neuvottelutauon aikana: Jessika Villgren poistui kokouksesta. Valtuuston vahvuus 78 valtuutettua.