Henkilöstöjaosto, kokous 14.5.2025

Esityslista on tarkastamaton

§ 35 Työsuhdepolkupyöräetuus

7520/2025

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Katja Vihusaari, HR-PALVELUPÄÄLLIKKÖ, katja.vihusaari@pirha.fi

Perustelut

Työntekijöiden tyytyväisyyttä henkilöstöetuuksiin selvitettiin työsuhde-etuuskyselyllä kesäkuussa 2023, josta toiveena nousi työsuhdepyörän käyttöönotto yhtenä työsuhde-etuusmuotona. Asiaa käsiteltiin Pirkanmaan hyvinvointialueen henkilöstöjaostossa syyskuussa 2023, jolloin linjattiin, että työsuhdepyörän käyttöönotosta käynnistetään selvitys. Etuuden käyttöönotosta on tehty myös valtuustoaloite 3.6.2024.

Työsuhdepyörän käyttöönotto on kilpailutettu ehdollisena siten, että etuus on käyttöönotettavissa Pirkanmaan hyvinvointialueella päätöksenteon jälkeen. Nyt on saatu valmiiksi selvitys ja myös kokonaiskustannusarvio sisältäen järjestelmäintegraation hinnan henkilöstöetuuden käyttöönottamiseksi.

Henkilöstöjaosto säilytti henkilöstöetuuksien kustannusraamin vuodelle 2025 ennallaan, ja tähän nähden työsuhdepyörän käyttöönotto nostaisi hyväksyttyä raamia jossain määrin. Työsuhdepyörän järjestelmäintegraation kokonaiskustannus on arviolta 30 000 euroa, jota ei ole viety kuluvan vuoden talousarvioon. Käyttöönottoon liittyvät kustannukset ovat katettavissa henkilöstöhallinnon palveluiden sisäisellä käyttösuunnitelmamuutoksella, sillä palveluostoissa on tulossa huomattava vähennys vuodelle 2025.

Työsuhdepyörä vaikuttaa myös jossain määrin henkilöstöetuuksien kustannusraamiin jatkuvien palveluiden osalta. Työnantajalle syntyy työsuhdepolkupyörän käytöstä hallinnointikuluja, jotka pystytään kattamaan pääosin pienentämällä ePassin liikunta-, kulttuuri-, työmatka- ja hyvinvointietuutta 100 €:lla etuuden käyttöönottavilta henkilöiltä. Työnantaja maksaa henkilöä kohden tämän jälkeen vielä 13,04 €/henkilö. Lisäksi palkanlaskentaan liittyvä työmäärä lisääntyy ja lisää näin Monetran palkkahallinnon kuluja vuositasolla arviolta n. 10 000 eurolla.

Työsuhdepyörän käyttöönoton esitys sekä polkupyöräedun periaatteet ovat liitteinä. Polkupyöräedun periaatteissa määritellään tarkasti kriteerit työsuhde-etuuden käyttöönotolle sekä vastuukysymykset etuuden käyttöönotolle. 

Hallintosäännön 13 §:n mukaan henkilöstöjaosto päättää palkitsemista koskevat periaatteet ja henkilöstöetuudet talousarvion rajoissa.

Ehdotus

Esittelijä

Aija Tuimala, HR-JOHTAJA, aija.tuimala@pirha.fi

Henkilöstöjaosto päättää, että työsuhdepolkupyöräetuus otetaan käyttöön Pirkanmaan hyvinvointialueella 1.6.2025 alkaen. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana HR-palvelupäällikkö Katja Vihusaarta.

Valmistelija

  • Katja Vihusaari, HR-PALVELUPÄÄLLIKKÖ, katja.vihusaari@pirha.fi

Perustelut

Valtioneuvoston päätös julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2026–2029. 

Valtioneuvoston tiedote 23.4.​: ”Lisäksi verotusta yksinkertaistetaan poistamalla kaavamainen työhuonevähennys ja työsuhdepolkupyörien verovapaa etu, joiden verotuottovaikutus on 70 miljoonaa euroa vuoden 2026 tasolla.”​

Hallitus suunnittelee poistavansa työsuhdepolkupyöriä koskevan veroetuuden, jolla suunnitellaan säästettävän yhteensä 47 miljoonaa euroa vuonna 2026. Julkisen talouden suunnitelma 2026–2029

Henkilöstöjaosto päätti 9.4.2025 § 22,​ että työsuhdepolkupyöräetuus otetaan käyttöön Pirkanmaan hyvinvointialueella 1.6.2025 alkaen. ​

Jo nyt on Pirkanmaan hyvinvointialueella herännyt keskustelua siitä, mikä on tosiasiallinen taloudellinen hyöty työntekijälle ottaa verovapaaetuna työsuhdepolkupyörä, kun menettää ePassi-etuudesta ½ eli 100 euroa. Kun verovapaaetuus poistuu, on kyseessä käytännössä polkupyörän leasing-sopimus, joka ei välttämättä ole enää edullinen työntekijälle. ​

Oheismateriaalina diaesitys.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Aija Tuimala, HR-JOHTAJA, aija.tuimala@pirha.fi

Henkilöstöjaosto päättää keskeyttää työsuhdepolkupyörän käyttöönoton valmistelun.