Henkilöstöjaosto, kokous 16.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 80 Pirkanmaan hyvinvointialueen palkkausjärjestelmää koskevat yleiset periaatteet

621/2022

Valmistelija

  • Vesa Koskinen, Palvelussuhdepäällikkö, vesa.koskinen@pirha.fi
  • Kirsi Sinisalo, kirsi.sinisalo@pirha.fi

Perustelut

Hallintosäännön  13§:n 6. kohdan mukaan henkilöstöjaosto päättää palkkausjärjestelmää koskevista periaatteista. 

Hyvinvointialueen palkkauksen periaatteet asiakirja sisältää palkkaukseen liittyviä peruskäsitteitä, palkanmaksupäivät ja palkkausjärjestelmään liittyviä toimintamalleja kuten tehtäväkohtaisen palkan, työkokemuslisän ja henkilökohtaisen lisän määrittämisen ja myöntämisen periaatteita.

Tehtäväkohtainen palkka perustuu tehtävän vaativuuteen. Tehtävän vaativuuden arviointi perustuu tehtäväkuvaukseen ja paikalliseen tehtävien vaativuuden arviointijärjestelmään. Ylimenokauden ajan (kunnes uusi järjestelmä on luotu) hyvinvointialueella noudatetaan väliaikaisesti luovuttavien organisaatioiden järjestelmiä siihen saakka, kunnes hyvinvointialueen oma palkkausjärjestelmä on muodostettu. Tällä toimintatavalla työnantaja pyrkii turvaamaan uusien työntekijöiden yhdenvertaisuuden suhteessa olemassa olevaan henkilöstöön siinä toimipisteessä, jonne uusi työntekijä palkataan. 

Henkilökohtaisen lisän maksamisen perusteena ovat ammatinhallinta, työssä suoriutuminen sekä muut mahdolliset paikallisesti määritellyt kriteerit. Henkilökohtaisen lisän maksaminen perustuu työsuorituksen arviointiin. Lisä myönnetään pääsääntöisesti toistaiseksi, mutta myös määräaikainen lisä on mahdollinen. Toistaiseksi myönnetyn henkilökohtaisen lisän maksaminen edellyttää säännöllistä työsuorituksen ja henkilökohtaisen lisän maksamisperusteen arviointia.

Työkokemuslisä perustuu palvelusaikaan. Aiemman työkokemuksen perusteella maksetaan työkokemukseen perustuvaa palkanlisää. Lisän maksaminen perustuu työnantajan harkintaan siitä, onko työkokemuksesta olennaista hyötyä ko. työtehtävässä. Työntekijän aikaisempi työkokemus huomioidaan työkokemuksesta maksettavan palkanlisän ja vuosilomaoikeuden laskennassa, mikäli niistä katsotaan olevan olennaista hyötyä nykyiseen työtehtävään.

Hyvinvointialueen palkkauksen kokonaisuuteen liittyvät periaatteet ja käytännöt on kuvattu tarkemmin oheismateriaalina jaetussa palkkauksen käsikirjassa.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Taina Niiranen, henkilöstöjohtaja, taina.niiranen@pirha.fi

Henkilöstöjaosto päättää palkkausjärjestelmän periaatteista. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.