Konserni- ja toimitilajaosto, kokous 10.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Hyvinvointialueyhtiö Oy:n osakkeiden merkintä ja osakassopimuksen hyväksyminen

723/2022

Valmistelija

  • Jukka Alasentie, muutosjohtaja, jukka.alasentie@pirha.fi
  • Timo Tiainen, Konserniohjauksen päällikkö, Timo.Tiainen@pirha.fi

Perustelut

Tausta

Hyvinvointialueet eivät Kuntaliiton sääntöjen mukaan voi olla Kuntaliiton jäseniä eikä hankinta- ja kilpailulainsäädäntö mahdollista myöskään sopimuksiin perustuvaa yhteistyötä. Hyvinvointialueet ja Kuntaliitto ovat yhdessä pyrkineet löytämään yhteistyöratkaisun, joka mahdollistaa hyvinvointialueille siirtymävaiheen keskeytyksettömät palvelut ja prosessin kohti vakiintuneempaa ratkaisua.

Hyvinvointialueilla on edessä siirtymävaiheen jälkeen palveluiden integraation ja toiminnan vakiinnuttamisen ajanjakso. Hyvinvointialueyhtiö pyrkii tuottamiensa palveluiden avulla helpottamaan hyvinvointialueiden keskittymistä perustehtävään. Yhtiöön keskitetään asiantuntijapalveluita lainsäädännön valmisteluun osallistumisessa ja soveltamisen tuessa sekä verkostojen ylläpidossa. Myös Kuntaliiton jäsenyys Suomen Lääkevahinkokorvausosuuskunnassa siirtyy Hyvinvointialueyhtiölle 1.1.2023. Lisäksi Yhtiö neuvottelee tekijänoikeusjärjestöjen kanssa keskitetyt sopimukset ja hinnat. Kuntaliitosta siirtyy noin 16 henkilöä yhtiön palvelukseen 1.1.2023 liikkeenluovutuksella.

Alueiden yhteinen yhtiö luo edellytykset muun muassa sote-muutostuen jatkumiselle ja hyvinvointialueiden yhteisen edunvalvonnan tukemiselle. Se palvelee hyvinvointialueita kokonaisuutena, vahvistaa niiden keskinäistä yhteistyötä sekä rakentaa kuntien ja hyvinvointialueiden sekä muiden sidosryhmien välistä yhteistyötä.

Kuntaliitto on perustanut Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy:n 28.10.2022 kuultuaan hyvinvointialueyhtiön valmistelun ohjausryhmän suosituksen. Yhtiö on merkitty kaupparekisteriin 2.12.2022. Perustamisen yhteydessä Yhtiö on sitoutunut suuntaamaan osakeannit hyvinvointialueille, HUS-yhtymälle sekä Helsingin kaupungille yhdessä annissa 1.12.2022-31.3.2023.

Hyvinvointialueet, Helsingin kaupunki ja HUS-yhtymä ovat valmistelleet Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy:n osakassopimuksen valmistelun ohjausryhmässä ja sen työvaliokunnassa. Suomen Kuntaliiton hallitus 1.12.2022 ja Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy:n hallitus 9.12.2022 ovat osaltaan hyväksyneet osakassopimuksen.

Hyvinvointialueyhtiön valmistelun ohjausryhmä on hyväksynyt palvelusopimuksen sisällön. Palveluiden jatkuvuuden turvaamiseksi hyvinvointialueet, Helsingin kaupunki ja HUS-yhtymä hankkivat pienhankintana yhtiön palveluja määräaikaisella palvelusopimuksella ajalla 1.1.2023-30.4.2023. Palvelun hinta on Pirkanmaan hyvinvointialueelle n. 53 000 euroa. Palvelumaksu vähennetään asukaslukupohjaisesta maksusta, mikäli hyvinvointialue tulee yhtiön osakkaaksi suunnatussa osakeannissa. Yhtiön palvelukokonaisuudet tarkennetaan yhtiön osakkaiden palvelutarpeiden pohjalta vuoden 2023 aikana.

Osakkeiden merkintä

Yhtiön hallitus päätti 2.12.2022 ehdollisesta maksullisesta suunnatusta osakeannista seuraavin ehdoin:

Merkintäoikeus ja merkittävät osakkeet

Osakeannissa annettavat uudet osakkeet annetaan merkittäväksi hyvinvointialueille, Helsingin kaupungille ja HUS-yhtymälle siten, että kullakin organisaatiolla on oikeus merkitä 10 osaketta. Kukin organisaatio voi merkitä vain ja ainoastaan 10 osaketta, ei tätä vähempää tai suurempaa määrää. Suunnatussa osakeannissa voidaan merkitä yhteensä enintään 230 uutta osaketta.

Merkintäaika, merkintähinta ja merkintähinnan määrittäminen ja kirjaaminen

Osakkeiden merkintäaika on 7.12.2022-31.3.2023.

Osakkeet merkitään allekirjoittamalla erillinen osakkeiden merkintälista.

Merkintähinta per osake on 2000 (kaksituhatta) euroa, josta 1000 (tuhat) euroa kirjataan osakepääomaan ja 1000 (tuhat) euroa kirjataan osakeyhtiölain 8 luvun 2 §:n mukaiseen sijoitetun vapaan pääoman rahastoon. Merkintähinta on samansuuruinen kuin perustajaosakkaalla ja kohtelee näin ollen osakkaita yhdenvertaisesti.

Osakkeiden maksuaika

Osakkeet on maksettava 21 päivää kuluessa osakeannin päättymisestä ja siitä, kun Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy:n hallitus on tehnyt päätöksen osakeannissa tehtyjen osakemerkintöjen hyväksymisestä tai hylkäämisestä.

Osakeannin muut ehdot

Osakeanti on ehdollinen. Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy:n hallitus päättää erikseen merkintöjen hyväksymisestä.

Hallitus tulee hyväksymään osakkeiden merkinnän ja maksun vain seuraavien ehtojen täyttyessä:

- vähintään 200 (kaksisataa) osaketta on tullut merkityksi osakeannin merkintäaikana ja

- tehdyt osakemerkinnät kattavat vähintään 80 prosenttia Manner-Suomen asukaslukupohjaan perustuvan kattavuuden.

Mikäli edellä mainitut osakeannin ehdot täyttyvät, osakeanti toteutetaan ja uudet osakkeet rekisteröidään osakeyhtiölain mukaisesti. Yhtiön hallitus tekee erillisen päätöksen osakeannissa tehtyjen merkintöjen hyväksymisestä merkintäajan päätyttyä ja antaa osakemerkinnän hyväksyntää koskevan päätöksen osakkeiden merkitsijöille tiedoksi.

Mikäli edellä mainitut osakeannin ehdot eivät täyty, osakeanti raukeaa kokonaisuudessaan. Yhtiön hallitus tekee erillisen päätöksen osakeannin raukeamisesta ja osakemerkintöjen hylkäämisestä ja antaa osakeannin raukeamista ja osakemerkintöjen hylkäämistä koskevan päätöksen osakkeiden merkitsijöille tiedoksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Juhani Sand, konsernipalvelujohtaja, juhani.sand@pirha.fi

Konserni- ja toimitilajaosto päättää

  • merkitä Hyvinvointialueyhtiö Oy:n osakeannissa 10 kpl yhtiön osakkeita hintaan 2000 €/osake,
  • hyväksyä liitteenä olevan yhtiön osakassopimuksen ja
  • valtuuttaa konsernipalvelujohtaja Juhani Sandin tekemään vähäisiä muutoksia osakassopimukseen sekä allekirjoittamaan osakassopimuksen ja osakkeiden merkinnän asiapaperit

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo

Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere

Käyntiosoite: Biokatu 12,​ 3. krs,​ kirjaamo

Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 -​ 14.30.

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.