Asiakkuus- ja laatujaosto, kokous 17.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 22 Potilasasiamiehen ja sosiaaliasiamiehen selvitykset vuodelta 2022

6644/2023

Valmistelija

  • Katja Uitus-Mäntylä, PALVELUPÄÄLLIKKÖ, katja.uitus-mantyla@pirha.fi

Perustelut

Potilas- ja sosiaaliasiamiesten selvitykset vuodelta 2022 koskevat kuntien ja sairaanhoitopiirin järjestämisvastuulla ollutta toimintaa. Tehdyt selvitykset toimitetaan tiedoksi Pirkanmaan hyvinvointialueen asiakkuus- ja laatujaostolle.

Vuosiselvitys asiakkaan ja potilaan asemasta ja oikeuksista käsittelee Tampereen kaupungin potilasasiamiehen ja sosiaaliasiamiehen toimintaa vuonna 2022. Tampereen kaupungin potilas- ja sosiaaliasiamiehet tuottivat palvelua myös ympäröiviin kuntiin. Potilasasiamiehen toiminta-alue vuonna 2022 oli Tampere, Orivesi, Kangasala, Pälkäne, Lempäälä sekä Tays Hatanpään sairaala. Sosiaaliasiamiehen toiminta-alue vuonna 2022 oli Tampere, Orivesi, Kangasala, Pälkäne, Pirkkala, Vesilahti, Nokia, Ylöjärvi, Valkeakoski sekä Lempäälä. Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta on käsitellyt vuosiselvityksen kokouksessaan 28.3.2023.

Potilasasiamiehen asiatapahtumia oli vuoden 2022 aikana koko toiminta-alueella yhteensä 1066 kappaletta. Asiatapahtumista 50 koski Kangasalaa, 62 Lempäälää, 20 Orivettä, 9 Pälkänettä sekä 770 Tamperetta ja 155 asiatapahtumaa tilastoitiin koskemaan muuta paikkaa tai siitä ei ole tietoa. Suurin osa näistä tapahtumista koski Pirkanmaan sairaanhoitopiiriä, osa toisia toimialueen ulkopuolisia kuntia. Potilasasiamieheen otettiin aiempien vuosien tapaan eniten yhteyttä avosairaanhoitoon eli terveysasemien lääkäri- ja hoitajapalveluihin liittyvissä asioissa. Seuraavaksi eniten otettiin yhteyttä sairaanhoitopiiriä koskevissa erilaisissa kysymyksissä.  Suun terveydenhuolto oli kolmanneksi suurin yhteydenottojen tehtäväalue.

Vuonna 2022 sosiaaliasiamiehellä oli asiatapahtumia yhteensä 702 koko toiminta-alueella. Näistä 30 koski Kangasalaa, 36 Lempäälää, 28 Nokiaa, 23 Orivettä, 40 Pirkkalaa, 3 Vesilahtea, 15 Pälkänettä, 427 Tamperetta, 24 Valkeakoskea ja 49 Ylöjärveä. Sosiaaliasiamieheen otettiin aiempien vuosien tapaan ylivoimaisesti eniten yhteyttä lastensuojeluun liittyvissä asioissa. Suurin muutos viime vuosiin nähden oli, että vammaispalvelu nousi täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen ohi toiseksi suurimmaksi yhteydenottojen tehtäväalueeksi.

Vuoden 2022 toiminnan osalta vuosiselvitys asiakkaan ja potilaan asemasta ja oikeuksista 2022 on lähetetty tiedoksi toimintakuntiin sekä käsitelty Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnassa 21.3.2023.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin potilasasiamiestoiminnasta on tehty erillinen selvitys.  Vuonna 2022 yhteydenottoja eri toimialoilta tuli 2025.  Yhteydenotoista 23 % koski Korva- ja suusairauksien, neuroalojen, kuntoutuksen ja psykososiaalisen tuen, silmäkeskuksen sekä tuki- ja liikuntaelinkeskuksen vastuualuetta (TA3). Yhteydenoton syistä suurin oli potilasvahinko tai sen epäilyä kokeva asia (28 %). Toiseksi eniten yhteyttä otettiin hoidon toteuttamiseen liittyvissä kysymyksissä (22 %).  

Ehdotus

Esittelijä

  • Arto Ranta, strategiajohtaja, Arto.Ranta@pirha.fi

Asiakkuus- ja laatujaosto merkitsee tiedoksi vuosiselvityksen asiakkaan ja potilaan asemasta ja oikeuksista vuodelta 2022 sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin potilasasiamiehen selvityksen vuodelta 2022.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Asiakkuus- ja laatujaosto esitti lisäksi toiveen, että niiltä osin kuin potilasasiamiehen ja sosiaaliasiamiehen selvityksien tietoja ei oltu kunnista vuodelta 2022 osalta tähän kokoukseen mennessä saatu, niin toimitetaan myöhemmin kirjallinen yhteenveto näistä selvityksistä jaostolle tiedoksi.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana § 22 aikana valvonnan ja asiamiestehtävien palvelupäällikköä Katja Uitus-Mäntylää.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).