Asiakkuus- ja laatujaosto, kokous 17.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 Demokraattiset osallistumismahdollisuudet Suomessa -kyselytutkimus

279/2022

Valmistelija

  • Marika Järvinen, kehittämispäällikkö, Marika.Jarvinen@pirha.fi

Perustelut

Demokraattiset osallistumismahdollisuudet Suomessa -kyselytutkimus kertoo, miten suomalaiset ja Suomessa asuvat 15–79-vuotiaat tällä hetkellä osallistuvat päätöksentekoon, millaisiksi nykyiset osallistumismahdollisuudet koetaan ja miten kansalaiset haluavat tulevaisuudessa osallistua päätöksentekoon eri hallinnon tasoilla. Tutkimus selvittää lisäksi, millainen on kuntien ja hyvinvointialueiden relevanttien viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden halu ja kyky demokraattisen osallistumisen mahdollistamiseen ja laajentamiseen Suomessa.

Kansalais- ja päättäjäkyselyistä on rakennettu vertailuasetelma, joka havainnollistaa alueellisia ja väestöllisiä eroja demokraattisessa osallistumisessa koko maan tasolla ja hyvinvointialueittain. Tutkimuksessa muodostettu väestöllinen segmenttimalli nostaa esiin eroja osallistumiseen vaikuttavissa ja motivoivissa tekijöissä ja auttaa uusien osallistumistapojen suunnittelussa. Asiantuntija Perttu Jämsén Sitralta alustaa tutkimuksen toteutuksesta ja tuloksista erityisesti Pirkanmaan näkökulmasta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Taru Kuosmanen, SOSIAALI- JA TERVEYSJOHTAJA, taru.kuosmanen@pirha.fi

Asiakkuus- ja laatujaosto päättää

  • merkitä tiedoksi annetun alustuksen ja käydyn keskustelun

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana § 21 aikana asiantuntija Perttu Jämséniä Sitralta, joka poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).