Aluehallitus, kokous 28.4.2025

Esityslista on tarkastamaton

§ 134 Pirkanmaan hyvinvointialueen omavalvontaohjelman vuosiraportti 2024

574/2022

Valmistelija

  • Suvi Liimatainen, VAIKUTTAVUUSYLILÄÄKÄRI, suvi.liimatainen@pirha.fi

Perustelut

Taustaa

Hyvinvointialueen omavalvonta on lakisääteinen tehtävä, jolla varmistetaan tehtävien lainmukainen toiminta ja tekemiensä sopimusten noudattaminen (laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 612/2021, laki pelastustoimen järjestämisestä 613/2021 ja sosiaali- ja terveydenhuollon valvontalaki 741/2023)​. Omavalvonta on sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelujen järjestämiseen ja tuottamiseen kuuluvaa laadun- ja riskienhallintaa, jatkuvuuden varmistamista, yhdenvertaisuutta ja asiakas- ja potilasturvallisuuden turvaamista.​ Omavalvontaohjelmassa kuvataan, kuinka Pirkanmaan hyvinvointialue huolehtii sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen että pelastus- ja ensihoitopalvelujen omavalvonnasta niin palvelujen tuottajana kuin järjestäjänä​. Ohjelman toteutumisesta raportoidaan kerran vuodessa aluevaltuustolle.​ Ohjelman toteutumiseen liittyvät havainnot ja toimenpiteet tulee raportoida julkisessa tietoverkossa neljän kuukauden välein​.

Raportin keskeinen sisältö

Hyvinvointialueen on järjestämisvastuuseensa kuuluvana tehtävänä valvottava ja ohjattava sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. ​Pirkanmaan hyvinvointialueella sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuotannon valvonnasta ja ohjauksesta vastaa valvonta- ja asiavastaavatoiminnan vastuualue. Raportti kuvaa vastuualueen valvontatehtävät ja asiavastaavien yhteydenotot vuonna 2024.

Terveydenhuollon hoitotakuussa pysyttiin laajasti ottaen erittäin hyvin, samoin sosiaalihuollon lakisääteisissä määräajoissa. Pelastustoiminnan toimintavalmiustavoitteet myös saavutettiin.

Asiakas- ja potilasturvallisuutta vaarantavista tapahtumista tehtyjen ilmoitusten määrä kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna, sillä vuonna 2024 ilmoitusvelvollisuudesta tuli lakisääteistä. Henkilöstön työhyvinvointia mitataan kerran vuodessa tehtävällä laajemmalla työhyvinvointikyselyllä ja työntekijäkokemusta ja henkilöstön suositteluhalukkuutta mitataan fiilismittari- kyselyllä neljä kertaa vuodessa. Fiilismittarin suositteluindeksi on -8, joka on pysynyt koko vuoden hyvin samalla tasolla.​

Liitteenä omavalvontaohjelman vuosiraportti.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Juhani Sand, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että se merkitsee tiedoksi Pirkanmaan hyvinvointialueen omavalvontaohjelman vuosiraportin 2024.