Aluehallitus, kokous 9.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 270 Psykiatrian sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden selvitystyöryhmän loppuraportti

21777/2023

Valmistelija

  • Sirpa Rainesalo, HVA:N VAST. JOHTAJAYLILÄÄKÄRI, sirpa.rainesalo@pirha.fi

Perustelut

Aluehallitus päätti kokouksessaan 20.3.2023 (§ 73/2023) käynnistää Pirkanmaan psykiatrian sekä mielenterveys-​ ja päihdepalveluiden kokonaisselvityksen. Aluehallitus nimesi työlle ohjausryhmän,​ ja hyvinvointialuejohtaja asetti 31.3.2023 (§ 66/2023) selvitykselle työryhmän. Aluehallitus käsitteli selvitystyötä koskevan väliraportin 26.6.2023 § 173 (päätösote liitteenä). 

Selvitystyön taustalla oli Pirkanmaalla vallitseva epätasapaino mielenterveyspalvelujen tarpeen, kysynnän ja käytössä olevien henkilöstöresurssien välillä. Kaikkien mielenterveyspalveluiden siirtyminen vuoden 2023 alusta hyvinvointialueen vastuulle antoi tilaisuuden tarkastella kokonaisvaltaisesti alueen palvelurakennetta, hoito- ja palveluketjuja sekä rakentaa Pirkanmaan hyvinvointialueen tasolla eheä, asiakaslähtöinen ja kestävä mielenterveyspalveluiden kokonaisuus.  

Selvitystyölle asetetut tavoitteet olivat seuraavat:

  • Muodostaa kokonaiskuva Pirkanmaan hyvinvointialueen psykiatrian sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden nykytilasta sisältäen analyysin väestötasoisesta tarpeesta ja palveluiden käytöstä ja verrata tätä muihin yliopistollisiin hyvinvointialueisiin. 
  • Analysoida Pirkanmaan hyvinvointialueen mielenterveyspalveluiden ydinongelmat, haasteet ja näiden syyt, sekä kuvata mahdolliset työyhteisöongelmat ja ratkaisuehdotukset niihin tarkoituksenmukaisessa laajuudessa. 
  • Laatia loppuraporttiin keskipitkän aikavälin (2–4 v) toimeenpano-ohjelmaehdotus toiminnallisten, rakenteellisten ja henkilöstökysymysten ratkaisemiseksi.  

Selvitystyössä laadittiin Pirkanmaan mielenterveys- ja päihdepalveluiden kehittämisohjelma vuosille 2023–2025, jonka tavoitteena on korjata palvelujärjestelmän keskeisiä ongelmia. Kehittämisohjelma rakentuu neljän kokonaisuuden alle:  

  1. Kehittymisen mahdollistaminen kokonaisuutta johtamalla   
  2. Henkilöstön turvaaminen vaikeutuvassa työmarkkinassa   
  3. Perustason mielenterveys- ja päihdepalveluiden vahvistaminen 
  4. Kustannusvaikuttavuuden parantaminen rajapinnat ylittävällä yhteistyöllä.  

Osana selvitystyötä tehtiin työyhteisöongelmien kartoitus, jonka keskeiset löydökset on tiivistetty loppuraporttiin. 

Raportti Pirkanmaan hyvinvointialueen psykiatrian sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden tilanteesta toimenpide-ehdotuksineen on tämän pykälän liitteenä. Loppuraportin tuloksia on esitelty monipalveluvaliokunnassa, henkilöstöjaostossa, yhteistoimintaelimessä ja aluehallituksen iltakoulussa. Saadut lausunnot ja niistä tehty kooste ovat tämän pykälän liitteenä. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää 

  • hyväksyä Pirkanmaan hyvinvointialueen psykiatrian sekä mielenterveys- ja päihdepalvelujen selvitystyön loppuraportin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijoina sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmasta ja vastaava johtajaylilääkäri Sirpa Rainesaloa. Rainesalo poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa.

Jäsen Arja Laitinen liittyi kokoukseen. 

Aluevaltuuston puheenjohtaja Johanna Loukaskorpi poistui kokouksesta pykälän käsittelyn aikana.

Varajäsen Sinikka Torkkola saapui kokoukseen. 

Tiedoksi

Taru Kuosmanen, Juha Kinnunen, Eeva Torppa-Saarinen, Päivi Tryyki, Titta Pelttari, Sirpa Rainesalo, Marita Koskinen, Hanna-Mari Alanen​, Sari Mäkinen​, Eija Tomás​, Tarja Marjamäki, Juha Ahonen​, Petra Sainio​, Olli Hakanen​, Henri Sipilä​, Elina Anttila​, Kaisa Luoto​, Terhi Leskinen​, Mauri Jokinen​, Aino Mattila​, Sari Lepistö​

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).