Perustelut
Hallintosäännön 13§:n 7. kohdan mukaan henkilöstöjaosto päättää palkistemista koskevista periaatteista.
Palkitseminen on johtamisen väline, joka tukee organisaation strategian toteutumista ja jonka avulla organisaatio viestii toiminnastaan. Palkitsemisen keinoin pyritään edistämään organisaation tavoitteidensa saavuttamista ja arvojensa mukaista toimintaa. Kokonaispalkitseminen sisältää sekä aineettoman että aineellisen palkitsemisen.
Aineellinen palkitseminen sisältää palkkauksen ja muut rahalliset kertapalkkiot sekä henkilöstöetuudet. Hyvinvointialueen henkilöstöetuudet 1.1.2023 alkaen on hyväksytty aluehallituksen kokouksessa 12.9.2022 § 193.
Aineettomia palkitsemisen muotoja ovat puolestaan urakehityksen mahdollisuudet, työn sisältö, työnantajan tarjoamat koulutus- ja kehittymismahdollisuudet, työstä annettava tunnustus sekä mahdolliset työajan joustot tai liukuva työaika. Hyvinvointialueen henkilöstökäytännöt ja toimintamallit on kuvattu palvelussuhdepalveluiden, resurssienhallinnan, työyhteisöpalveluiden, henkilöstön kehittämisen ja strategisten ja yhteisten palveluiden käsikirjoissa. Käsikirjat on käsitelty hyvinvointialueen johtoryhmässä sekä yhteistoiminnassa ennen varsinaista kokouskäsittelyä erikseen järjestetyissä iltakoulutilaisuuksissa.
Hyvinvointialueelle on valmisteltu käyttöön otettavaksi yhdeksi palkitsemisen osaksi kertapalkkio. Kertapalkkiota voi käyttää yksilön tai ryhmän palkitsemiseen. Kertapalkkiota voidaan maksaa myös muusta erityisestä syystä. Kertapalkkio ei ole tarkoitettu pysyväksi palkanosaksi tai korvaamaan pysyviä palkanosia. Lähtökohtainen tarkastelujakso kertapalkkio -palkitsemisessa on kalenterivuosi ja työssä onnistuminen tänä aikana. Kertapalkkiota voidaan käyttää yksilöpalkitsemisen lisäksi yksikkö- tai tiimipalkitsemiseen.
Palkkion maksaminen ja suuruus perustuvat kokonaisarvioon tavoitteen vaikuttavuudesta esimerkiksi työyksikön, vastuualueen, toimialueen, palvelulinjan tai koko hyvinvointialueen toimintaan sekä palkittavan oman työsuorituksen merkityksestä tavoitteen saavuttamisessa. Kertapalkkion suuruus palkittavaa työntekijää kohden voi olla kalenterivuodessa enintään 50 % työntekijän varsinaisesta kuukausipalkasta. Pienimuotoisen kertapalkitsemisen, ns. tilannepalkitsemisen, suuruus työntekijälle voi olla 100 - 200 euroa, perusteena esimerkiksi erityisen onnistunut työsuoritus.
Kertapalkkion periaatteet tarkemmin oheismateriaalina.
Ehdotus
Esittelijä
-
Taina Niiranen, henkilöstöjohtaja, taina.niiranen@pirha.fi
Henkilöstöjaosto hyväksyy palkitsemista koskevat periaatteet.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.