Aluevaltuusto, kokous 6.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 83 Sidonnaisuusilmoitusten käsittely Pirkanmaan hyvinvointialueella

207/2022

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Hyvinvointialuelain 89 § mukaiset sidonnaisuusilmoituksen tehdään tarkastuslautakunnalle. Tarkastuslautakunta voi tarvittaessa kehottaa ilmoitusvelvollista tekemään uuden ilmoituksen tai täydentämään jo tehtyä ilmoitusta.

Hyvinvointialueen on pidettävä sidonnaisuuksista rekisteriä yleisessä tietoverkossa hyvinvointialueen verkkosivustolla, jollei salassapitoa koskevista säännöksistä muuta johdu. Tietoja rekisteristä voi hakea ainoastaan yksittäisinä hakuina. Ilmoitusvelvollisuuden piiriin kuuluvan luottamustoimen tai tehtävän päättyessä henkilöä koskevat tiedot on poistettava rekisteristä ja tietoverkosta.

Pirkanmaan hyvinvointialueella velvollisuus ilmoittaa sidonnaisuuksistaan koskee aluehallituksen jäseniä ja varajäseniä, aluevaltuuston puheenjohtajaa ja varapuheenjohtajia, tarkastuslautakunnan puheenjohtajaa ja varapuheenjohtajia, hyvinvointialuejohtajaa, aluehallituksen muuta esittelijää sekä tarkastuslautakunnan esittelijää (Laki hyvinvointialueesta § 89 ja § 36).

Ilmoitus on tehtävä kahden kuukauden kuluessa siitä, kun henkilö on tehtäväänsä valittu. Henkilön on myös viivytyksettä ilmoitettava sidonnaisuuksissa tapahtuneet muutokset.

Sidonnaisuusilmoitus on annettava johtotehtävistä ja luottamustoimista elinkeinotoimintaa harjoittavissa yrityksissä ja muissa yhteisöissä, merkittävästä varallisuudesta sekä muistakin sidonnaisuuksista, joilla voi olla merkitystä luottamus- ja virkatehtävien hoitamisessa.

Hyvinvointialueen on pidettävä sidonnaisuuksista rekisteriä yleisessä tietoverkossa hyvinvointialueen verkkosivustolla, jollei salassapitoa koskevista säännöksistä muuta johdu.

Valmistelut sidonnaisuusrekisterin perustamiseksi käynnistettiin välittömästi aluevaltuuston ensimmäisen kokouksen jälkeen. Yhteensä 34 ilmoitusvelvolliselle luottamushenkilölle ja viranhaltijalle lähetetiin pyyntö antaa sidonnaisuusilmoitus.

Kaikki ilmoitusvelvollisuuden piiriin kuuluvat luottamushenkilöt ja viranhaltijat ovat antaneet sidonnaisuusilmoituksensa määräajassa. Saapuneet ilmoitukset on tarkastettu.

Rekisteriin vietävistä ja julkaistavista tiedoista on poistettu henkilön yksityisyyden piiriin kuuluvat tiedot sekä tiedot, joiden julkaiseminen ei tarpeellista. Ilmoitusvelvollisuus ei koske esimerkiksi henkilön tai hänen perheensä käytössä olevaa tavanomaista asuntoa, kesäasuntoa tai siihen kuuluvaa tonttia. Myöskään tehtäviä puolue-elimissä tai -yhdistyksissä ei julkaista, koska puoluetoimintaan osallistuminen on itsestään selvää, kun henkilö on valittu hyvinvointialueen luottamustoimeen puolueen edustajana.  Henkilön kokonaisvarallisuuden tai yksittäisten omaisuuserien arvot ovat yksityisyyden piiriin kuuluvia tietoja, minkä vuoksi niitä ei julkaista.

Saapuneet sidonnaisuusilmoitukset toimitetaan tarkastuslautakunnalle esityslistan oheismateriaalina ja esitetään kokouksessa.

Pykälä käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta.

Ehdotus

Tarkastuslautakunta päättää

  • esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto merkitsee tiedoksi luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden sidonnaisuusilmoitukset.

Päätös

Tarkastuslautakunta päätti

  • esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto merkitsee tiedoksi luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden sidonnaisuusilmoitukset,

Lisäksi tarkastuslautakunta päätti

  • antaa tarkastusjohtaja Jarmo Paanaselle oikeuden tehdä tarvittavia teknisiä tarkistuksia sidonnaisuusilmoituksiin.

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja esitti, että tarkastusjohtaja Jarmo Paanaselle annetaan oikeus tehdä tarvittavia teknisiä tarkistuksia sidonnaisuusilmoituksiin. Ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Perustelut

Asian esittelyteksti on tarkastuslautakunnan käsittelyssä 17.5.2022 § 31.

Luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden sidonnaisuusilmoitukset ovat liitteenä.

Ehdotus

Tarkastuslautakunnan ehdotus:

aluevaltuusto päättää

  • merkitä tiedoksi luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden sidonnaisuusilmoitukset.

Päätös

Hyväksyttiin. 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).