Aluevaltuusto, kokous 6.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 73 Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosäännön muuttaminen

33/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Vuokko Ylinen, hallintojohtaja, vuokko.ylinen@pirha.fi
Miia Luukko, Hallintolakimies, Miia.Luukko@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosääntöä on päivitetty sitä mukaa kuin organisaation valmistelu etenee (Aluevaltuusto 8.3.2022 § 7 ja 12.4.2022 § 59). Hyvinvointialueen hallintosäännön kokonaisuutta valmistellaan edelleen siten, että toimielinten ja viranhaltijoiden tehtävät ja päätösvalta on saatu päätettyä järjestämisvastuun  siirtymiseen 1.1.2023 mennessä. Samalla aloitetaan toimintasääntöjen valmistelu. Toimintasäännöillä määritellään tehtäväalueiden ja palvelulinjojen tarkempi organisointi ja henkilöstön tehtävät ja päätösvallat. Toimintasääntöjen tarkoituksena on delegoida hallintosäännössä määrätyt tehtävät ja päätösvalta operatiivisen toiminnan tasolle. 

Huhti- ja toukokuun aikana on hallintosääntöön valmisteltu seuraavat  kokonaisuudet;

- professiojohtamisen johtavat viranhaltijat ja heidän tehtävänsä

- omaisuuden luovuttamista ja hankintaa koskevat määräykset

- aluehallituksen jaostojen tehtävät ja päätösvalta sekä

- aluevaltuuston valiokuntien tehtävät.

Hallintosäännön päivitys sisältää myös täydennyksiä ja muutoksia muihinkin kohtiin. Hallintosäännön pykäläkohtaiset täydennykset ja muutokset on koottu liitteenä olevaan listaan.

Hallintosäännön valmistelussa ovat olleet mukana valmistelijoiden työryhmän lisäksi aluehallituksen työryhmät. Jaostot ja valiokunnat ovat olleet mukana tehtäviensä valmistelussa. Muutoksia on esitelty aluehallituksen kokouksessa 12.5.2022 tiedoksi tuotavissa asioissa.

Tarkastuslautakunnan esitys lautakuntaa koskeviksi hallintosäännön määräyksiksi

Hyvinvointialuelain 125 §:n mukaan tarkastuslautakunnan tehtävänä on muun muassa valmistella aluehallitukselle esitys tehtäviään koskeviksi hallintosäännön määräyksiksi. 

Tarkastuslautakunta on kokouksessaan 17.5. hyväksynyt lautakuntaa koskevat hallintosäännön määräykset, jotka ovat esityslistan liitteenä. Tarkastuslautakunnan esittämien muutosten lisäksi hallintosäännön taloutta koskevaan lukuun on lisätty tarkastuslautakunnalle oikeus päättää tehtäviensä hoitamisen edellyttämistä hankinnoista.  

Ennen aluevaltuuston käsittelyä tarkastuslautakunnan esitys hallintosääntömuutoksiksi editoidaan osaksi hallintosääntöä tekstipäivityksineen ja teknisine numerointimuutoksineen.  

Palkkiosääntö

Aluehallituksen 4.4.2022 asettama palkkiotoimikunta on toimeksiantonsa mukaisesti tarkastellut hallintosäännön liitteenä olevaa palkkiosääntöä. Palkkiotoimikunta on päätynyt esittämään palkkiosääntöön seuraavia muutoksia:

  • Aluehallituksen puheenjohtajan vuosipalkkiota korotetaan 18.000 euroon ja valtuuston puheenjohtajan palkkio 12.000 euroon tehtävien vaativuuden ja oletetun työmäärän perusteella. Hallituksen jaostojen puheenjohtajien palkkio olisi 5.000 euroa vuodessa tehtävän työmäärän vuoksi.
  • Palkkiosäännön 9 §:n viimeinen lause ” Luottamushenkilö voi hakea korvausta käyttämästään laitteesta ja tietoliikenneyhteydestä vain yhdeltä organisaatiolta” poistetaan. Kuntien käytännöt vaihtelevat laitekorvausten osalta suuresti ja tämä voi asettaa luottamushenkilöt eriarvoiseen asemaan korvausten suhteen. Mahdolliset päällekkäisyydet korvauksissa katsottiin kuitenkin minimaalaisiksi.

Palkkiotoimikunnan esittämät muutokset on kirjattu liitteenä olevaan palkkiosääntöön. 

Koska hyvinvointialueen toiminta on vasta käynnistymässä, palkkiotoimikunta suosittelee lisäksi, että vuosipalkkioita tarkastellaan huhti-toukokussa 2023 samalla, kun mietitään luottamushenkilöiden valintaa toimielimiin. Varsinkin hallituksen puheenjohtajuuden vaatima työmäärä tulee arvioida kokemusten perusteella. Palkkiotoimikunnan lausunto on esityslistan oheismateriaalina. 

 

Ehdotus

Esittelijä

Jukka Alasentie, vt. hyvinvointialuejohtaja, jukka.alasentie@pirha.fi

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle

  1. että aluevaltuusto hyväksyy liitteenä olevaan hallintosääntöön tehdyt muutokset,
     
  2. että aluevaltuusto hyväksyy liitteenä olevat tarkastuslautakunnan valmistelemat täydennykset ulkoista tarkastusta koskevaan hallintosäännön lukuun,
     
  3. että aluevaltuusto hyväksyy liitteenä olevan palkkiosääntöön tehdyt muutokset,
     
  4. että aluevaltuuston hyväksymät hallintosäännön ja sen liitteiden muutokset tulevat voimaan 15.6.2022.

Lisäksi aluehallitus päättää oikeuttaa vt. hyvinvointialuejohtajan tekemään hallintosääntöön ja sen liitteisiin teknisiä korjauksia.

Päätös

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle

  1. että aluevaltuusto hyväksyy liitteenä olevaan hallintosääntöön tehdyt muutokset,
     
  2. että aluevaltuusto hyväksyy liitteenä olevat tarkastuslautakunnan valmistelemat täydennykset ulkoista tarkastusta koskevaan hallintosäännön lukuun,
     
  3. että aluevaltuusto hyväksyy liitteenä olevan palkkiosääntöön tehdyt muutokset,
     
  4. että aluevaltuuston hyväksymät hallintosäännön ja sen liitteiden muutokset tulevat voimaan 15.6.2022.

Lisäksi aluehallitus päätti oikeuttaa vt. hyvinvointialuejohtajan tekemään hallintosääntöön ja sen liitteisiin teknisiä korjauksia.

Esteellisyys

Kari-Matti Hiltunen, Hanna Laine, Jouni Sirén, Lauri Lyly, Miko Bergbom ilmoittivat olevansa esteellisiä pykälän 3. kohdan käsittelyssä (HL 28 § 1 mom 1 kohta) ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi. Esteellisyydet todettiin.

Kokouskäsittely

Vuokko Ylinen oli kokouksessa läsnä § 94 kohtien 1 ja 2 käsittelyn ajan. 

 

Kohta 1, liitteenä olevan hallintosäännön käsittely:

Katariina Pylsy ehdotti 2 § 6. kappaleeseen termin ammattioppilaitoksen muuttamisesta monikkomuotoon, koska alueella on useita oppilaitoksia: ”Hyvinvointialue  ja Tampereen yliopisto sekä ammattikorkeakoulu ja sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattioppilaitokset tekevät yhteistyösopimuksen yhteistyön rakenteista ja toimintatavoista.” Hallitus päätti yksimielisesti hyväksyä muutoksen.

Jouni Sirén ehdotti 12 §:ään asiakkuus- ja laatujaoston tehtäviin seuraavaa lisäystä: ”Jaosto osallistuu palvelujen laatumittarien seurantaan ja kehittämiseen. Sen tehtäviin kuuluu myös vuosittainen raportointi aluehallitukselle.” Puheenjohtaja totesi, että ehdotusta ei kannatettu, joten se raukesi.

Johanna Loukaskorpi ehdotti, että 13 §:stä poistetaan henkilöstöjaoston tehtävistä kohta 10. ”seurata henkilöstömitoituksen toteutumista”. Arja Laitinen kannatti Loukaskorven ehdotusta. Puheenjohtaja totesi, että ehdotusta oli kannatettu, joten siitä on äänestettävä. Puheenjohtaja teki seuraavan äänestysjärjestys-ehdotuksen: esittelijän pohjaehdotus eli kohta jätetään hallintosääntöön JAA ja Loukaskorven muutosehdotus EI. Äänestysjärjestys hyväksyttiin yksimielisesti.

Suoritetussa äänestyksessä pohjaehdotusta kannattivat Olga Haapa-aho, Kari-Matti Hiltunen, Marko Jarva, Hanna Laine, Erja Pelkonen, Katariina Pylsy, Jouni Sirén ja Joakim Vigelius. Muutosehdotusta kannattivat Jari Andersson, Pekka Järvinen, Arja Laitinen ja Johanna Loukaskorpi. Leena Kostiainen äänesti tyhjää. Puheenjohtaja totesi pohjaehdotuksen tulleen hyväksytyksi äänin 8-4.   

Jouni Sirén ehdotti 11 lukuun Vaikuttamistoimielimet ja -foorumit seuraavaa lisäystä:

”Vaikuttamistoimielimiltä ja -foorumeilta pyydetään lausunto merkittävimmistä hyvinvointialueen päätöksistä, kuten talousarviosta, sekä kaikista niistä asioista, jotka koskevat olennaisesti vaikuttamistoimielimen tai -foorumin edustamaa väestöryhmää.

Vaikuttamistoimielinten ja -foorumien lausunnot tuodaan tiedoksi kaikille niille valmisteleville ja päättäville toimielimille, joissa asiaa käsitellään.

Vaikuttamistoimielinten ja -foorumien tekemien aloitteiden saamat aloitevastaukset sekä ne päätökset, joihin toimielin on antanut lausuntoja tai kannanottoja, tuodaan vaikuttamistoimielimelle tiedoksi.” Puheenjohtaja totesi, että ehdotusta ei kannatettu, joten se raukesi.

Esittelijä teki seuraavan muutetun päätösehdotuksen hallintosäännön kohtaan § 43 Henkilöstön valinta:

Hallintosääntöluonnoksen pykälästä 43 poistetaan esitetyt kappaleet 6-8:

”Toimialuejohtaja ottaa alaisensa toiminnan vastuualuejohtajat ja muut suorat alaisensa.

Vastuualuejohtaja ottaa alaisensa toiminnan vastuuyksiköiden johtajat ja muut suorat alaisensa.

Vastuuyksikön esihenkilö ottaa alaisensa toiminnan vastuuyksikön henkilöstön.”

Näiden tilalle lisätään uusi kappale: ”Lisäksi hyvinvointialuejohtaja ottaa toimialuejohtajat asianomaisen tehtäväalueen tai sote- palvelutuotannon johtajan esittelystä sekä ne suorat alaisensa, joita aluevaltuusto tai aluehallitus ei ota.” Muutoksen tarkoituksena on turvata hyvinvointialueen käynnistysvaiheen sujuva päätöksenteko. Aluehallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän muutetun ehdotuksen.  

Jouni Sirén teki 131 §:ään, Kokouskutsussa mainitsemattoman asian käsittely, 1. kappaleeseen seuraavan lisäyksen: ”Asian tulee olla kiireellinen.” Aluehallitus hyväksyi lisäyksen yksimielisesti.

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle hallintosäännön hyväksymistä edellä mainituin muutoksin. Hyväksytyt muutokset on kirjattu pöytäkirjan liitteenä olevaan hallintosääntöön.   

 

Kohta 3, hallintosäännön liitteenä olevan palkkiosäännön käsittely:

Kari-Matti Hiltunen, Hanna Laine, Jouni Sirén, Lauri Lyly ja Miko Bergbom jääväsivät itsensä pykälän 3. kohdan käsittelystä, koska palkkiosääntöön esitetyt muutokset koskevat aluevaltuuston ja aluehallituksen puheenjohtajien vuosipalkkioiden korottamista. Koska aluehallituksen puheenjohtajisto oli estynyt osallistumasta asian käsittelyyn, oli tarpeen valita kokoukselle tilapäinen puheenjohtaja. Johanna Loukaskorpi ehdotti, että tilapäiseksi puheenjohtajaksi valitaan Leena Kostiainen ja Marko Jarva kannatti ehdotusta. Hallitus valitsi yksimielisesti Leena Kostiaisen tilapäiseksi puheenjohtajaksi ja Kostiainen johti puhetta asian käsittelyn ajan.

Erja Pelkonen teki seuraavan muutosehdotuksen hallintosäännön liitteeseen "Luottamushenkilöiden palkkiot ja korvaukset" kohtaan 3 pykälä: ”Esitän, että aluevaltuuston, aluehallituksen ja aluehallituksen jaoston puheenjohtajien vuosipalkkioita ei koroteta pohjaesityksen mukaisesti, vaan palkkiot pidetään alkuvuonna 2022 päätetyllä tasolla. Esitetyt korotukset ovat mielestäni kohtuuttomia mm. aluehallituksen puheenjohtajalla palkkio nousisi 10 000 eurosta 18 000 euroon, minkä lisäksi maksettaisiin mittavat kokouspalkkiot.” Katariina Pylsy ja Joakim Vigelius kannattivat Pelkosen muutosehdotusta.

Puheenjohtaja totesi, että ehdotusta oli kannatettu, joten siitä on äänestettävä. Puheenjohtaja teki seuraavan äänestysjärjestys-ehdotuksen: esittelijän pohjaehdotus JAA ja Pelkosen muutosehdotus EI. Äänestysjärjestys hyväksyttiin yksimielisesti.

Suoritetussa äänestyksessä pohjaehdotusta kannattivat Jari Andersson, Marko Jarva, Pekka Järvinen, Leena Kostiainen, Arja Laitinen ja Johanna Loukaskorpi. Muutosehdotusta kannattivat Olga Haapa-aho, Erja Pelkonen, Katariina Pylsy ja Joakim Vigelius. Puheenjohtaja totesi pohjaehdotuksen tulleen hyväksytyksi äänin 6-4.

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 24.5.2022 § 94. 

Valmistelussa ja aluehallituksen kokouksessa 24.5.2022 tehdyt muutokset  hallintosääntöön ja palkkiosääntöön on merkitty liitteisiin punaisella fontilla. Poistettavat kohdat on yliviivattu. Yhteenveto pykäläkohtaisista muutoksista hallintosääntöön on liitteenä. Tarkastuslautakunta on 17.5.2022 valmistellut aluehallitukselle esityksen tehtäviään koskeviksi hallintosäännön määräyksiksi. Tarkastuslautakunnan esitys on liitteenä. 

Sähköiseen kokoustyötilaan on tallennettu hallintosäännön ja palkkiosäännön valmisteluun liittyvät oheismateriaalit. 

Ehdotus

Aluehallituksen ehdotus:

aluevaltuusto päättää

  1. hyväksyä liitteenä olevaan hallintosääntöön tehdyt muutokset,
     
  2. hyväksyä liitteenä olevat tarkastuslautakunnan valmistelemat täydennykset ulkoista tarkastusta koskevaan hallintosäännön lukuun,
     
  3. hyväksyä liitteenä olevaan palkkiosääntöön tehdyt muutokset,
     
  4. että aluevaltuuston hyväksymät hallintosäännön ja sen liitteiden muutokset tulevat voimaan 15.6.2022.

Päätös

Aluevaltuusto päätti

  1. hyväksyä liitteenä olevaan hallintosääntöön tehdyt muutokset ja niiden voimaantulon 15.6.2022,
     
  2. hyväksyä liitteenä olevat tarkastuslautakunnan valmistelemat täydennykset ulkoista tarkastusta koskevaan hallintosäännön lukuun ja niiden voimaantulon 15.6.2022,
     
  3. hyväksyä liitteenä olevaan palkkiosääntöön tehdyt muutokset ja niiden voimaantulon 15.6.2022

 

Lisäksi aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti toivomusponnen: 

  • Vaikuttamistoimielimiltä ja -foorumeilta pyydetään lausunto merkittävimmistä hyvinvointialueen päätöksistä, kuten talousarviosta, sekä kaikista niistä asioista, jotka koskevat olennaisesti vaikuttamistoimielimen tai -foorumin edustamaa väestöryhmää. Vaikuttamistoimielinten ja -foorumien lausunnot tuodaan tiedoksi kaikille niille valmisteleville ja päättäville toimielimille, joissa asiaa käsitellään. Vaikuttamistoimielinten ja -foorumien tekemien aloitteiden saamat aloitevastaukset sekä ne päätökset, joihin toimielin on antanut lausuntoja tai kannanottoja, tuodaan vaikuttamistoimielimelle tiedoksi.

Esteellisyys

  • Lauri Lyly, Kari-Matti Hiltunen, Ulla Kampman, Anna Kontula ja Juho Ojares ilmoittivat olevansa esteellisiä palkkiosäännön käsittelyssä (Laki hyvinvointialueesta 102 § 1 mom) ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi. Esteellisyydet todettiin.

Kokouskäsittely

Merkittiin, että vt. hyvivointialuejohtaja Jukka Alasentie esitteli hallintosäännön valmistelua. 

Puheenjohtaja esitti, että pykälä käsitellään seuraavassa järjestyksessä: ensin käsitellään ja päätetään liitteenä olevaan hallintosääntöön tehdyt muutokset ja niiden voimaantulo 15.6.2022, toisena käsitellään ja päätetään tarkastuslautakunnan valmistelemat täydennykset hallintosääntöön ja niiden voimaantulo 15.6.2022 ja lopuksi käsitellään ja päätetään liitteenä olevaan palkkiosääntöön tehdyt muutokset ja niiden voimaantulo 15.6.2022 Käsittelyjärjestys hyväksyttiin yksimielisesti.

Ensimmäiseksi aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti liitteenä olevaan hallintosääntöön merkityt muutokset ja niiden voimaantulon 15.6.2022. Merkittiin, että hallintosäännön 2 §:ään tehtiin teknisenä korjauksena täydennys ammattioppilaitoksen kohdalle seuraavasti: "Hyvinvointialue, Tampereen yliopisto sekä ammattikorkeakoulu ja sosiaali- ja terveydenhuoltoalan koulutusta järjestävät ammattioppilaitokset tekevät ---."

Anna Kontula teki seuraavan ponsiehdotuksen: "Vaikuttamistoimielimiltä ja -foorumeilta pyydetään lausunto merkittävimmistä hyvinvointialueen päätöksistä, kuten talousarviosta, sekä kaikista niistä asioista, jotka koskevat olennaisesti vaikuttamistoimielimen tai -foorumin edustamaa väestöryhmää. Vaikuttamistoimielinten ja -foorumien lausunnot tuodaan tiedoksi kaikille niille valmisteleville ja päättäville toimielimille, joissa asiaa käsitellään. Vaikuttamistoimielinten ja -foorumien tekemien aloitteiden saamat aloitevastaukset sekä ne päätökset, joihin toimielin on antanut lausuntoja tai kannanottoja, tuodaan vaikuttamistoimielimelle tiedoksi."

Valtuutetut Mervi Veijola, Katariina Pylsy ja Johanna Loukaskorpi kannattivat ponsiehdotusta. Toivomusponsi hyväksyttiin yksimielisesti.

Seuraavaksi aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti tarkastuslautakunnan valmistelemat täydennykset hallintosääntöön ja niiden voimaantulon 15.6.2022. Merkittiin, että tarkastuslautakunnan valmistelemat, liitteenä olevat  täydennykset editoidaan osaksi hallintosääntöä pöytäkirjan laatimisvaiheessa.

Tämän jälkeen aluevaltuuston puheenjohtaja Lauri Lyly, aluehallituksen puheenjohtaja Kari-Matti Hiltunen ja aluehallituksen kolmen jaoston puheenjohtajat Ulla Kampman, Anna Kontula ja Juho Ojares ilmoittivat olevansa esteellisiä palkkiosäännön käsittelyssä. Lyly, Hiltunen, Kampman, Kontula ja Ojares poistuivat kokouksesta. Varavaltuutetut Roope Lehto, Iikka Jäntti, Reetta Holopainen ja Manta Tolvanen ottivat paikkansa kokoussalissa.  Merkittiin, että I varapuheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen ryhtyi johtamaan puhetta liitteenä olevan palkkiosäännön käsittelyssä ja päätöksenteossa.

Valtuutettu Sami Kymäläinen teki seuraavan muutosehdotuksen: "Muutosesitys kohta 73§ Perussuomalaisten valtuustoryhmä esittää, että hallintosäännön palkkioliitteessä määrättyjä aluehallituksen puheenjohtajan, aluevaltuuston puheenjohtajan ja jaostojen puheenjohtajien palkkioita ei koroteta. Kyseisten luottamustehtävien pitkän aikajänteen työmääristä ei saada realistista kuvaa siirtymävaiheen poikkeuksellisten työmäärien perusteella. Lisäksi vain muutama kuukausi aikaisemmin tehdyssä valtuustosopimuksessa sovittujen palkkioiden korottaminen tässä taloustilanteessa jopa 80% on äärimmäisen huono signaali hyvinvointialueen asukkaille ja työehdoistaan parhaillaan kiisteleville työntekijöille. Perussuomalaisten valtuustoryhmä esittää lisäksi pontena, että mahdollisia muutostarpeita palkkioihin käsitellään uudestaan 31.3.2023 mennessä, kun luottamustehtävien todellisesta ja pitkäaikaisesta työmäärästä on parempaa tietoa".

Valtuutetut Hanna Holma, Erja Pelkonen, Riitta Kuismanen, Miko Bergbom ja Katariina Pylsy kannattivat Kymäläisen muutosehdotusta. 

Puheenjohtaja esitti äänestysjärjestyksenä, että ne, jotka kannattavat valtuutettu Kymäläisen muutosehdotusta, äänestävät JAA ja ne, jotka äänestävät muutosehdotuksen hylkäämistä, äänestävät EI. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Äänestyksessä annettiin 32 JAA-ääntä, 44 EI-ääntä ja 2 TYHJÄÄ-ääntä, joten valtuutettu Kymäläisen muutosehdotus hylättiin ja aluehallituksen ehdotus tuli aluevaltuuston päätökseksi.  Aluevaltusto hyväksyi liitteenä olevan palkkiosäännön muutoin yksimielisesti ja voimaantulon 15.6.2022.

Puheenjohtaja totesi, että koska Kymäläisen tekemää toivomuspontta ei ole kannatettu, se on rauennut.

Merkittiin, että palkkiosäännön käsittelyn aikana valtuuston vahvuus oli 78.   

Kokouksessa pidettiin tauko klo 18.52 - 19.00. 


 

Äänestystulokset

  • Jaa 32 kpl 41%

    Lassi Kaleva, Joakim Vigelius, Miko Bergbom, Miia Kinnari, Sami Kymäläinen, Klasu Myllymäki, Erja Pelkonen, Anne Nyman, Satu Hintikka, Veikko Vallin, Iina Hänninen, Iiris Suomela, Linda Lähdeniemi, Tiina Wesslin, Julia Sangervo, Olga Haapa-aho, Sari Tanus, Jouni Sirén, Mervi Veijola, Petra Schulze-Steinen, Hanna Holma, Mauri Heiska, Veijo Niemi, Sirpa Repo, Kauko Turunen, Katariina Pylsy, Marjo Mäkinen-Aakula, Heidi Tanhua, Matti Äijö, Riitta Kuismanen, Perttu Jussila, Mirka Löf

  • Ei 44 kpl 56%

    Jari Andersson, Lotta Hamari, Aleksi Jäntti, Kalervo Kummola, Ida Leino, Jari Kinnunen, Riitta Ollila, Sirja Kaartinen, Roope Lehto, Manta Tolvanen, Sofia Vikman, Sirpa Pursiainen, Mauri Jussila, Joni Kumlander, Aila Dündar-Järvinen, Johanna Loukaskorpi, Antti Ivanoff, Touko Sikala, Aatu Korhonen, Reeta Ahonen, Johanna Peltonen, Hanna Laine, Leena Kostiainen, Eki Paloniemi, Tuula Petäkoski-Hult, Jenni Jokinen, Kaija Holli, Pekka Järvinen, Hanna-Maria Grann, Sinikka Torkkola, Pirkko Ranki, Markku Virkamäki, Anitta Korpio, Kari Virtanen, Ilmari Nurminen, Anna-Kaisa Ikonen, Anneli Taina, Iikka Jäntti, Reetta Holopainen, Leena Mankkinen, Atanas Aleksovski, Mikko Aaltonen, Kirsi Kaivonen, Ilkka Sasi

  • Tyhjä 2 kpl 3%

    Karoliina Kähönen, Milka Hanhela


Muutoksenhaku

Aluevalitusohje

Tähän päätökseen haetaan muutosta aluevalituksella.

Aluevalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen (Laki hyvinvointialueesta 140 §).

 

Valitusviranomainen   

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna

Valituksen voi lähettää sähköpostitse hameenlinna.hao@oikeus.fi tai tehdä hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

 

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.  Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Valitusasiakirjat

Valituskirjelmässä on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • muutosvaatimuksen perusteet
  • mihin valitus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituskirjelmässä on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Lisäksi on ilmoitettava yhteystiedot (postiosoite, sähköpostiosoite), joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa ja puhelinnumero mahdollisia tiedusteluita varten.

Valituskirjelmään on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai jäljennöksenä sekä todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta.

Valituskirjelmään on liitettävä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle. Asiamiehen on liitettävä valtakirja sen mukaan kuin HLL 21 §:ssä säädetään.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

"Tuomioistuimen ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (701/93) nojalla muutoksenhakijalta peritään hallinto-oikeudessa kulloinkin voimassa oleva oikeudenkäyntimaksu 260 euroa (v. 2021).

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Oikeudenkäyntimaksua ei peritä sosiaalihuoltolaissa (mm. vammaispalvelu, toimeentulotuki ja kehitysvammaisten erityishuolto) tarkoitettua palvelua tai etuutta koskevissa asioissa eikä myöskään terveydenhuolto-, päihdehuolto- tai mielenterveyslain mukaisissa asioissa eikä asioissa, jotka koskevat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain mukaan määrättyjä asiakasmaksuja (Tuomioistuinmaksulaki 5 §).”