Aluevaltuusto, kokous 6.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 126 Vastaus valtuustoaloitteeseen - Merkityksellinen ja yhteisöllinen elämä neljännen sektoriin monimuototoiminnalla

92/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Pasi Lehmus, TIETOHALLINTOJOHTAJA, pasi.lehmus@pirha.fi
Tuukka Salkoaho, INTEGRAATIOJOHTAJA, tuukka.salkoaho@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston kokouksessa 3.4.2023 Lassi Kaleva jätti aloitteen ”Merkityksellinen ja yhteisöllinen elämä neljännen sektorin monimuototoiminnalla”. Aloitteen päätavoitteena on halu tuoda ikäihmisten elämään sisältöä ja merkityksellisyyttä tarjoamalla heille mahdollisuutta joko ansiotyöhön tai vapaaehtoistyöhön. Aloitteessa esitetään nimettäväksi työryhmä valmistelemaan tietokonepohjaista alustaa, jossa eri toimijat voivat ilmoittaa vaikkapa tarjolla olevasta palkka- ja vapaaehtoistyöstä.

Valtuustoaloitetta ja siihen valmisteltua vastausluonnosta käsiteltiin 15.8.2023 Vanhusneuvostossa, joka totesi vastausluonnoksen asianmukaiseksi. Valtuustoaloite ja siihen laadittu vastausluonnos on käsitelty myös Tukipalvelujen tehtäväalueen johtoryhmässä 16.8.2023 ja hyvinvointialueen johtoryhmässä 22.8.2023.

Aloitteessa on nostettu esiin yhteiskunnallisesti erittäin tärkeä asia, joka liittyy suoraan Pirkanmaan hyvinvointialueen strategiaan ”Tärkeintä ihminen” ja sen osalta palvelulupauksen kohtiin ”pidämme yhdessä huolta kaikkien pirkanmaalaisten hyvinvoinnista ja turvallisuudesta” ja olemme sinua varten, elämän vuoksi”.

Viime vuosien aikana markkinoille on tullut useita eri toimijoita, jotka pyrkivät tarjoamaan ikäihmisille mahdollisuutta joko ansiotyöhön tai vapaaehtoistyöhön.  Vastausluonnoksessa on listattu esimerkkejä toimijoista ja niiden tarjoamista palveluista.

Näkemyksemme mukaan markkinoilla on siis useita vaihtoehtoisia kanavia ikäihmisen ansiotyöhön tai vapaaehtoistyöhön, sekä työntekijän että työn tarjoajan näkökulmasta. Tästä syystä emme koe tarpeelliseksi kehittää uutta alustaa seniorien työnvälitykseen.

Sen sijaan pyrimme huomioimaan tämän kokonaisuuden osana Pirkanmaan hyvinvointialueen viestintää eri yhteyksissä, muun muassa linkkeinä eri toimijoiden verkkosivuille. Linkitysten osalta tulee kuitenkin käyttää harkintaa, jotta kohtelemme laajaa sidosryhmäverkostoamme (yritykset, yhdistykset ja järjestöt) tasapuolisesti.

Valtuustoaloite ja vastaus aloitteeseen ovat liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • esittää aluevaltuustolle,​ että se merkitsee aloitteeseen laaditun vastauksen tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 9.10.2023 § 278.

Valtuustoaloite ja vastaus aloitteeseen ovat liitteenä. 

Ehdotus

Aluehallitus päätti

  • esittää aluevaltuustolle,​ että se merkitsee aloitteeseen laaditun vastauksen tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).