Aluevaltuusto, kokous 6.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 128 Vastaus valtuustoaloitteeseen - Hallintosääntö otettava aluevaltuuston uudelleenkäsittelyyn päätösvallan palauttamisesta takaisin aluevaltuustolle merkittävissä asioissa, kuten palveluverkkopäätöksissä

92/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Vuokko Ylinen, HALLINTOJOHTAJA, vuokko.ylinen@pirha.fi
Vilma Kiilunen, HALLINTOLAKIMIES, vilma.kiilunen@pirha.fi

Perustelut

Aluevaltuutettu Riitta Kuismanen ym. allekirjoittajat tekivät 4.9.2023 valtuustoaloitteen ”Hallintosääntö otettava aluevaltuuston uudelleenkäsittelyyn päätösvallan palauttamisesta takaisin aluevaltuustolle merkittävissä asioissa, kuten palveluverkkopäätöksissä”. 

Hallituksen esityksessä (241/2020) hyvinvointialueiden perustamista sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisen uudistusta koskevaksi lainsäädännöksi todetaan, että hyvinvointialueen päätösvalta on yläkäsite, jolla tarkoitetaan hyvinvointialueen hoidettavaksi lain mukaan tai muuten kuuluvia asioita, joissa hyvinvointialue voi tehdä tai jossa sen edellytetään tekevän päätöksiä. Tämä päätösvalta kuuluu ensisijaisesti aluevaltuustolle. Aluevaltuusto voi hallintosäännössä siirtää toimivaltaansa hyvinvointialueen muille toimielimille, luottamushenkilöille ja viranhaltijoille. 

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosäännön 5 §:ssä määritellään aluevaltuuston päätösvaltaa muun muassa seuraavasti: Aluevaltuusto vastaa asukkaan laissa säädettyjen oikeuksien toteutumisesta ja palvelukokonaisuuksien yhteensovittamisesta sekä järjestettävien palvelujen ja muiden toimenpiteiden yhdenvertaisesta saatavuudesta, tarpeen, määrän ja laadun määrittelemisestä, tuottamistavasta, tuottamisen ohjauksesta ja valvonnasta sekä viranomaiselle kuuluvan toimivallan käyttämisestä.   

Hyvinvointialueen toimintaa johdetaan aluevaltuuston hyväksymän hyvinvointialuestrategian mukaisesti. Aluehallitus johtaa hyvinvointialueen toimintaa, hallintoa ja taloutta. Aluehallituksen päätösvallasta on määrätty hallintosäännön 10 §:ssä muun muassa seuraavasti: Aluehallituksen päätösvaltaan kuuluvat merkittävät ohjelmat, suunnitelmat ja toimenpiteet, jotka toteuttavat valtuuston hyvinvointialuestrategiassa ja muissa asiakirjoissa ilmaisemia suunnitelmia ja periaatteita. Hyvinvointialuejohtaja johtaa aluehallituksen alaisena hyvinvointialueen hallintoa, taloudenhoitoa ja muuta toimintaa.  

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosääntöön on kirjattu lainsäädännön edellyttämät aluehallituksen ja aluevaltuuston tehtävät ja päätösvalta. Hallintosäännön kirjauksista on nähtävissä, että aluevaltuuston vahva asema perustuu sen asettamiin strategisiin tavoitteisiin ja toiminnan periaatteisiin sekä ohjelmiin, jotka ohjaavat kaikkea hyvinvointialueen toimintaa. Niiltä osin kuin aluevaltuustolla on harkintavaltaa päätösvallan siirtämisessä, hallintosäännön määräykset perustuvat poliittiseen valtuustosopimukseen 2022, laajaan virkavalmisteluun, yhteistoimintaelimen käsittelyyn ja poliittisten ryhmien kommentointiin. 

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosääntö täyttää lainsäädännön edellyttämät kriteerit. Aluevaltuustolla on mahdollisuus tarkastella hallintosäännön päätösvaltaa koskevia määräyksiä ja tarvittaessa muuttaa niitä. Aluevaltuusto on useissa kokouksissaan vuoden 2022 ja 2023 aikana käsitellyt hallintosääntöä ja tehnyt siihen muutoksia siltä osin, mitä järjestämisvastuun siirtyminen ja toiminnan alkuvaiheessa havaitut muutostarpeet ovat edellyttäneet. 

Pitemmällä aikajänteellä poliittisten toimielinten rakennetta sekä tehtävien ja päätösvallan jakautumista tarkastellaan Uudistuvan hallinnon ja päätöksenteon ohjelmaan sisältyvällä kyselyllä. Kysely toteutetaan laajasti kaikille luottamuselimille ja valiokunnille syksyllä 2023 ja sen tulokset raportoidaan vuoden 2024 ensimmäisen neljänneksen aikana. 

Valtuustoaloite sekä vastaus valtuustoaloitteeseen ovat liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää 

  • esittää aluevaltuustolle,​ että se merkitsee aloitteeseen laaditun vastauksen tiedoksi. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 23.10.2023 § 290.

Valtuustoaloite sekä vastaus valtuustoaloitteeseen ovat liitteenä.

Ehdotus

Aluehallitus päätti

  • esittää aluevaltuustolle,​ että se merkitsee aloitteeseen laaditun vastauksen tiedoksi. 

Päätös

Aluevaltuusto päätti

  • merkitä aloitteeseen laaditun vastauksen tiedoksi.

Kokouskäsittely

Merkittiin, että aluvaltuuston II varapuheenjohtaja Erja Pelkonen ryhtyi johtaamaan puhetta. Johanna Loukaskorpi siirtyi aluevaltuuston jäsenen paikalle. 

Riitta Kuismasen muutosehdotus: Asia palautetaan valmisteluun.

Kannatus: Petra Schulze Steinen, Sirpa Pursiainen ja Aila Dündar-Järvinen.

Puheenjohtajan äänestysesitys: Asia palautetaan valmisteluun JAA, asian käsittelyä jatkeaan EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: 29 JAA-ääntä, 45 EI-ääntä ja 5 TYHJÄÄ-ääntä. Asian käsittelyä jatkettiin.

 

Äänestystulokset

  • Jaa 29 kpl 37%

    Aila Dündar-Järvinen, Hanna Holma, Sirpa Pursiainen, Mikko Aaltonen, Reijo Koskela, Tuula Petäkoski-Hult, Riitta Ollila, Kimmo Holma, Mauri Heiska, Milka Hanhela, Linda Lähdeniemi, Arto Lampinen, Kukka Kunnari, Tarja Jokinen, Klaus Myllymäki, Pirkko Ranki, Jenni Jokinen, Anne Nyman, Leena Saarela, Ilmari Nurminen, Mervi Veijola, Taru Tolvanen, Markku Virkamäki, Ulla Kampman, Hanna-Maria Grann, Riitta Kuismanen, Petra Schulze-Steinen, Marjo Mäkinen-Aakula, Jouni Sirén

  • Ei 45 kpl 57%

    Ilkka Sasi, Lassi Kaleva, Anna Kontula, Sami Kymäläinen, Marko Jarva, Antti Ivanoff, Kalervo Kummola, Katri Virkkunen, Pekka Järvinen, Hanna Laine, Minna Minkkinen, Sirpa Repo, Kaija Holli, Olga Haapa-aho, Erkki Paloniemi, Leena Kostiainen, Lauri Lyly, Anitta Korpio, Kari-Matti Hiltunen, Anna-Kaisa Ikonen, Veikko Vallin, Veli-Matti Ahtiainen, Erja Pelkonen, Mauri Jussila, Sari Tanus, Janne Ojala, Reeta Ahonen, Jori-Pekka Träskbäck, Juho Ojares, Atanas Aleksovski, Ida Leino, Sirja Kaartinen, Kauko Turunen, Touko Sikala, Veijo Niemi, Anneli Taina, Iina Hänninen, Julia Sangervo, Miia Kinnari, Karoliina Kähönen, Jari Andersson, Aleksi Jäntti, Roope Lehto, Johanna Loukaskorpi, Jaakko Mustakallio

  • Tyhjä 5 kpl 6%

    Perttu Jussila, Katariina Pylsy, Iiris Suomela, Tiina Wesslin, Lotta Hamari


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).