Aluevaltuusto, kokous 6.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 129 Vastaus valtuustoaloitteisiin - Pirkanmaan hyvinvointialueen valtuuston ja luottamustoimien kustannusten leikkaamisesta sekä luottamushenkilöiden läsnäolokokousten ja sähköisten kokousten kulujen ja mahdollisten säästöjen selvittämisestä

92/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Vuokko Ylinen, HALLINTOJOHTAJA, vuokko.ylinen@pirha.fi
Vilma Kiilunen, HALLINTOLAKIMIES, vilma.kiilunen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston kokouksessa 4.9.2023 perussuomalaisten aluevaltuustoryhmä jätti kaksi toimielinten kustannusten vähentämiseen liittyvää aloitetta. Aloitteet käsitellään yhdessä.  

Sami Kymäläinen ym. jättivät aloitteen ”Pirkanmaan hyvinvointialueen valtuuston ja luottamustoimien kustannusten leikkaaminen”. Aloitteessa esitetään, että Pirkanmaan hyvinvointialueella 1) vähintään kolmasosa aluevaltuuston ja muiden toimielinten kokouksista muutetaan etäkokouksiksi, 2) aluevaltuuston palkkioita lasketaan 25 prosentilla valtuustokauden loppuun asti, 3) valiokuntien jäsenmääriä vähennetään 21 jäsenestä 15 jäseneen, ja 4) valtuustoryhmille maksettava puoluetuki poistetaan. 

Miia Kinnari ym. jättivät aloitteen “Pirkanmaan hyvinvointialueen luottamushenkilöiden läsnäolokokousten ja sähköisten kokousten kulujen ja mahdollisien säästöjen selvittäminen”. Aloitteessa pyydetään selvittämään luottamushenkilöille maksettujen kilometri- ja parkkipaikkakorvausten määrä sekä tilavuokrat ja muut kokouskulut. Lisäksi aloitteessa pyydetään selvitystä siitä, millaisia kustannussäästöjä sähköisten kokousten lisääminen tuottaisi luottamushenkilöille maksettavien korvausten osalta. 

Hyvinvointialueen vuoden 2024 talousarvion tasapainotusneuvotteluissa toimielinten talousarvion pohjaksi asetettiin vuoden 2023 tilinpäätöksen ennusteen taso (n 2,9 me). Aluehallitus on päätöksessään 25.9.2023 edellyttänyt, että toimielimet, valiokunnat ja vaikuttamistoimielimet suunnittelevat kustannusten säästämiseksi vuodelle 2024 myös etä- ja hybridikokouksia. Talousarviovalmistelussa kustannukset on laskettu vuoden 2023 toteuman mukaan kokoustamistavoille, joita toimielin on kuluvan vuoden aikana käyttänyt.  

Valtuustoaloitteen vastauksessa on eritelty toimielimien kokouskustannukset kokousten erilaisille toteuttamistavoille (lähikokous, hybridikokous, etäkokous). Kokouskustannukset sisältävät palkkiot, matkakustannukset, ansionmenetykset, tilavuokrat, ICT-kustannukset ja kokoustarjoilut.

Kustannussäästöt hybridi- ja etäkokouksista muodostuvat pääasiallisesti tarjoilu- ja matkakuluista. Hybridi- ja etäkokouksilla saavutettavien säästöjen suuruus kokousta kohden vaihtelee toimielimittäin. Kokousten järjestäminen ulkopuolisilta toimijoilta vuokratuissa tiloissa lisää lähi- ja hybridikokousten kustannuksia. Aluevaltuuston tilaratkaisua suunnitellaan Kaupin kampukselle siten, että läsnäolo/hybridi -kokoukset voidaan järjestää Kaupin kampuksen auditoriossa jo keväällä 2024. 

Aluevaltuutettujen palkkioista ja muista korvauksista määrätään hyvinvointialueen hallintosäännön palkkiosääntö -liitteessä. Aluevaltuusto päättää palkkioiden tasosta.  

Valtuustoaloitteet sekä vastaus valtuustoaloitteisiin ovat liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää 

  • esittää aluevaltuustolle,​ että se merkitsee aloitteisiin laaditun vastauksen tiedoksi. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 23.10.2023 § 291.

Valtuustoaloitteet sekä vastaus valtuustoaloitteisiin ovat liitteenä.

Ehdotus

Aluehallitus päätti

  • esittää aluevaltuustolle,​ että se merkitsee aloitteisiin laaditun vastauksen tiedoksi. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Merkittiin, että Erja Pelkonen siirtyi aluevaltuuston jäsenen paikalle. Puhetta ryhtyi johtamaan aluevaltuuston puheenjohtaja Johanna Loukaskorpi. 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).