Aluehallitus, kokous 12.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 190 Hyvinvointialueiden ja Kuntaliiton yhteistyö

443/2022

Valmistelija

  • Jukka Alasentie, muutosjohtaja, jukka.alasentie@pirha.fi

Perustelut

Kuntaliitto on käynnistänyt sopeutumisen sote-uudistuksen jälkeiseen aikaan. Hyvinvointialueet eivät voi Kuntaliiton sääntöjen mukaan olla sen jäseniä. Kuntaliitto on tarjonnut kunnille, sairaanhoitopiireille ja pelastuslaitoksille mm. erilaisia neuvonta-, tieto- ja verkostopalveluita.

Kuntaliitto järjesti hyvinvointialueille toukokuussa infotilaisuudet mahdollisesta yhteisen palveluyhtiön liittymisestä. Tietopaketti on liitteenä. Kuntaliitto on kutsunut alueilta jäsenet hankkeen ohjausryhmään. Pirkanmaalta ryhmään kuuluu muutosjohtaja Jukka Alasentie. Ohjausryhmän on tarkoitus neuvotella ja valmistella tulevia yhteistyön muotoja sekä valmistella yhtiöön liittymisestä esitys hyvinvointialueille.

Hanketta on esitelty myös aluehallitusten puheenjohtajille Tampereella 2.9.2022. Esittelyaineisto on liitteenä.

Hyvinvointialuejohtajat ovat kokoontumisessaan keskustelleet aiheesta.

Hyvinvointialueet tarvitsevat jatkossa yhteistä edunvalvontaa, yhdessä olemme enemmän. Keskeinen edunvalvonnan kohde on hyvinvointialueiden tehtävien ja rahoituksen tasapaino. Sote- ja pela-uudistus on vasta alussa ja tulevina vuosina joudutaan ratkaisemaan monia alueiden toimintaan liittyviä kysymyksiä. Hyvinvointialueiden äänen tulee kuulua uudistuksen ja siihen liittyvän lainsäädännön jatkotyössä. Oletettavissa on, että jatkossa hyvinvointialueiden ja kuntien intressit eroavat joissakin kysymyksissä ja siksi yhteinen edunvalvonta ei ole mahdollista. Hyvinvointialueiden tulee itse ratkaista, miten ne yhteistä edunvalvontaansa hoitavat. Suurilla hyvinvointialueilla on sisältöihin liittyvää osaamista joten niiden hankkiminen erilliseltä yhtiöltä ei vaikuta tarkoituksenmukaiselta.

Hyvinvointialueet saattavat tarvita työssään ja edunvalvontansa tukena asiantuntijapalveluita, kuten ennusteita, tilastoja, analyysejä ja vertailuja. Toimialan tulevaisuus askarruttaa kaikkia mutta sen pohjatyötä ei kannata tehdä jokaisella alueella. Teemojen osalta on syytä tehdä tarkempaa kuvausta Kuntaliiton vahvuusalueista kuitenkin varmistaen, että päällekkäistä työtä esim. THL:n ja Tilastokeskuksen kanssa ei tehtäisi.

Kanta palveluyhtiöön liittymisestä muodostetaan, kun konkreettinen selvitys yhtiöstä ja yhteistyöstä on saatu ja tarvittavat neuvottelut käyty.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Juhani Sand, konsernipalvelujohtaja, vs. sairaanhoitopiirin johtaja, juhani.sand@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • käydä asiasta lähetekeskustelun ja merkitä Kuntaliiton valmistelun tiedoksi.

Päätös

Aluehallitus 

  • kävi asiasta lähetekeskustelun ja päätti merkitä Kuntaliiton valmistelun tiedoksi.

Esteellisyys

  • Jari Andersson, Marko Jarva, Anna-Kaisa Ikonen ja Lauri Lyly ilmoittivat olevansa esteellisiä asiassa (HL 28 § 1 mom 5 kohta) ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi klo 9.11-9.43. Esteellisyydet todettiin. 

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana § 190 aikana muutosjohtaja Jukka Alasentietä.

Merkittiin, että Miko Bergbom saapui kokoukseen § 190 käsittelyn aikana.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).