Aluehallitus, kokous 12.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 194 Sovittelutoiminnan siirto Tampereen kaupungilta Pirkanmaan hyvinvointialueelle 1.1.2023

445/2022

Valmistelija

  • Tuukka Salkoaho, integraatiojohtaja, tuukka.salkoaho@pirha.fi
  • Miia Luukko, Hallintolakimies, Miia.Luukko@pirha.fi

Perustelut

Tampereen kaupunki on tehnyt 16.12.2015 sovittelupalvelun tuottamisesta toistaiseksi voimassa olevan puitesopimuksen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kanssa. Sopimuksen mukaan Pirkanmaan sovittelutoimisto tarjoaa sovittelupalveluja Pirkanmaan alueelle rikosasioiden ja eräiden riita-asioiden sovittelusta annetun lain (L1015/2005) mukaisesti. Kuhmoisten kunnan osalta palvelut on tuottanut ja tuottaa jatkossakin Keski-Suomen sovittelutoimisto.

Hyvinvointialueesta annetun lain 8 § :n mukaan hyvinvointialue voi sopimuksen perusteella hoitaa sellaisia kuntien tehtäviä, joita ei ole laissa erikseen säädetty kunnan tehtäväksi. Tällaisten tehtävien hoitamisen edellytyksenä on, että sopimuksen tekemiseen osallistuvat kaikki hyvinvointialueen alueen kunnat, kunnat ovat osoittaneet hyvinvointialueelle tehtävien hoitamiseen rahoituksen ja että hoidettavat tehtävät liittyvät hyvinvointialueen tehtäväalaan.

Sovittelutoiminnan rahoittaa valtio THL:n kautta, joten kuntien ei tarvitse osoittaa tehtävän hoitamiseen rahoitusta. 

Tampereen kaupunki on valmistellut sovittelutoiminnan siirtämistä Pirkanmaan hyvinvointialueelle osana sote- ja pela -uudistusta. Puitesopimuksen siirto Pirkanmaan hyvinvointialueelle on tarkoituksenmukaista tehdä sote-uudistuksen täytäntöönpanon yhteydessä 1.1.2023. Hyvinvointialue on alueellinen toimija ja Pirkanmaan sovittelutoimiston toiminta on Pirkanmaan laajuista. Toiminnalla on yhdyspintoja hyvinvointialueen sisällä ja näin on mahdollisuus yhteisiin käytäntöihin muiden hyvinvointia edistävien palvelujen kanssa Pirkanmaalla. Sovittelulla on enemmän yhdyspintaa sosiaalihuollon palveluihin (lastensuojelu) kuin mihinkään muuhun.

Siirrosta on käyty keskusteluja Tampereen kaupungin, Pirkanmaan hyvinvointialueen ja THL:n edustajien kesken. THL:n kehittämispäällikkö Elonheimo on 2.8.2022 antanut suostumuksen puitesopimuksen siirtämiselle Pirkanmaan hyvinvointialueelle. Pirkanmaan kuntajohtajakokouksessa 3.6.2022 kuntajohtajat eivät nähneet estettä sopimuksen siirtämiselle Tampereen kaupungilta Pirkanmaan hyvinvointialueelle. Myös sovittelutoimiston käytössä olevien tilojen vuokrasopimukset (Tietotalon tila ja Valkeakoskella oleva tila) siirtyisivät hyvinvointialueelle 1.1.2023. Tampereen kaupunginhallitus käsittelee asiaa 5.9.2022.

Koska sovittelutoiminta ei ole voimaanpanolain (616/2021) mukaisen sote-palvelujen järjestämisvastuun piiriin kuuluvaa, on sen osalta käyty erillinen yhteistoimintaneuvottelu Tampereen kaupungin yhteistoimintaryhmässä 24.8.2022. Sovittelutoimistossa työskentelee sovittelutoimiston johtajan lisäksi kuusi henkilöä. Sovittelupalvelua koskevan puitesopimuksen siirtäminen aiheuttaisi työsopimuslain 1 luvun 10 §:n sekä kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 25 §:n mukaisen liikkeen luovutuksen, joten sovittelutoimistossa työskentelevä henkilöstö siirtyisi liikkeen luovutuksella Pirkanmaan hyvinvointialueelle 1.1.2023 entisin palvelussuhteen ehdoin. Tampereen kaupunki on pitänyt sovittelutoimiston henkilöstöä ajan tasalla valmistelujen etenemisestä mm. info- ja keskustelutilaisuudessa. Liikkeen luovutuksesta tehdään henkilöstön siirtosopimus.

Sopimuksen siirtoa koskeva liite on valmisteltu yhdessä THL:n kanssa. Liite ja puitesopimus ovat esityslistan liitteenä.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Juhani Sand, konsernipalvelujohtaja, vs. sairaanhoitopiirin johtaja, juhani.sand@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä liitteenä olevan sopimuksen, jolla Tampereen kaupungin ja THL:n välinen puitesopimus rikos- ja eräiden riita-asioiden sovittelupalvelun tuottamisesta siirretään Pirkanmaan hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen.

Päätös

Aluehallitus päätti

  • hyväksyä liitteenä olevan sopimuksen, jolla Tampereen kaupungin ja THL:n välinen puitesopimus rikos- ja eräiden riita-asioiden sovittelupalvelun tuottamisesta siirretään Pirkanmaan hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen.

Esteellisyys

  • Olga Haapa-aho, Anneli Taina ja Lauri Lyly ilmoittivat olevansa esteellisiä asiassa (HL 28 § 1 mom 5 kohta) ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi klo 11.20-11.26. Esteellisyydet todettiin. 

Tiedoksi

Tampereen kaupunki/ Jyri Nuojua

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus tehdään Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitukselle.

Postiosoite: PL 2000, 33521 Tampere
Käyntiosoite: Biokatu 12, 3. krs, Kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Hyvinvointialue ei vastaa sähköpostitse toimitettujen oikaisuvaatimusten tietoturvallisuudesta.

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.