Aluehallitus, kokous 19.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 62 Alueellisen lääketieteellisen tutkimuseettisen toimikunnan uusien varajäsenten sidonnaisuusilmoitukset

893/2023

Valmistelija

  • Vilma Kiilunen, HALLINTOLAKIMIES, vilma.kiilunen@pirha.fi

Perustelut

Lääketieteellisestä tutkimuksesta annetun lain 16 §:n mukaan yliopistollista sairaalaa ylläpitävällä hyvinvointialueella tulee olla vähintään yksi alueellinen lääketieteellinen tutkimuseettinen toimikunta. Toimikunnan tulee seurata, ohjata ja arvioida tutkimuseettisten kysymysten käsittelyä alueellaan. Toimikunnan alue kattaa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain 35 §:n ja sen nojalla annetuissa säännöksissä tarkoitetun yhteistyöalueen. Toimikunnan asettaa hyvinvointialueen aluehallitus. Toimikunnan ensisijaisena tehtävänä on arvioida lääketieteellisestä tutkimuksesta annetun lain mukaiset tutkimushankkeet ja antaa niistä lausunto.

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus on 6.2.2023 § 31 nimennyt alueellisen lääketieteellisen tutkimuseettisen toimikunnan jäsenet ja varajäsenet toimikaudelle 2023-2025 ja päättänyt sen palkkioista. Samalla aluehallitus on valtuuttanut hyvinvointialuejohtajan tekemään yksittäisiä täydennyksiä toimikunnan kokoonpanoon. 

Hyvinvointialuejohtaja on tehnyt toimikunnan kokoonpanoon täydennyksiä päätöksillään 22.1.2024 (§ 3/2024, vs. hyvinvointialuejohtajan päätös) ja 2.2.2024 (4/2024). Päätöksellä § 3/2024 vs. hyvinvointialuejohtaja on päättänyt nimetä Aleksi Reiton uudeksi varajäseneksi Marja Hyödyn tilalle. Päätöksellä § 4/2024 hyvinvointialuejohtaja on päättänyt nimittää Pirhan lakimies Marja Henrikssonin varajäseneksi eroa pyytäneen Anu Junikan tilalle.

Sidonnaisuudet

Alueelliseen lääketieteelliseen tutkimuseettiseen toimikuntaan jäseniksi ehdotettavien on ennen eettisen toimikunnan asettamista annettava kirjallinen selvitys taloudellisista sidonnaisuuksistaan sekä muista sidonnaisuuksista, joilla voi olla merkitystä tehtävän hoitamisessa. Alueelliseen lääketieteelliseen tutkimuseettiseen toimikuntaan jäseneksi ehdotettava antaa selvityksen hyvinvointialueen aluehallitukselle. (Laki lääketieteellisestä tutkimuksesta, 19 §) 

Aluehallitukselle tuodaan tiedoksi uusien varajäsenten sidonnaisuusilmoitukset.

Toimikuntaan nimettyjen jäsenten sidonnaisuusilmoitukset on tallennettu sähköiseen kokoustyötilaan oheismateriaaliksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • merkitä tiedoksi oheismateriaalina olevat sidonnaisuusilmoitukset.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Asianosaiset, alueellinen lääketieteellinen tutkimuseettinen toimikunta

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).