Aluehallitus, kokous 19.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 52 Henkilökohtaisen avun palvelusetelin arvon korottaminen 1.3.2024 alkaen

1748/2024

Valmistelija

  • Päivi Tryyki, PALVELULINJAJOHTAJA, paivi.tryyki@pirha.fi
  • Kati Sippola, SUUNNITTELIJA, kati.sippola@pirha.fi

Perustelut

Hyvinvointialue päättää sosiaali- ja terveyspalvelut, joiden järjestämisessä se käyttää palveluseteliä hyvinvointialueesta annetun lain (611/2021) 9 §:n 1 momentin mukaisesti. Aluehallitus hyväksyi kokouksessaan 19.12.2022 § 331 yhteensä 15 sääntökirjaa noudatettavaksi Pirkanmaan hyvinvointialueella 1.1.2023 alkaen, mukaan lukien henkilökohtaisen avun sääntökirjan.

Henkilökohtaisen avun palvelusetelillä hankittava palvelu on vaihtoehto ostopalveluna ja työnantajamallilla tuotettavalle palvelulle. Palvelusetelillä edistetään sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttäjien valinnanvapautta ja mahdollisuuksia hankkia tarvitsemiaan palveluja yksityisiltä palvelujentuottajilta. Palvelujen järjestämistä palvelusetelillä ohjaa laki sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä (569/2009). Palveluseteli tuo henkilökohtaisen avun palveluun monipuolisuutta ja lisää asiakkaiden valinnan mahdollisuuksia sekä tuo joustavuutta palvelujen järjestämiseen. Palveluseteli on kustannuksiltaan kohtuullinen hyvinvointialueelle.

Palvelusetelin arkituntihintaa (ma-pe kello 6–18) on korotettu vuosina 2022 ja 2023 yhteensä 0,50 euroa kerralla. Hinnankorotusmekanismi on ollut samanlainen myös henkilökohtaisen avun ostopalvelusopimuksen hintakatossa (diaarinumero: TRE:1978/02.07.01/2020).

Henkilökohtaisen avun ostopalvelusopimuksen osalta on käyty hinnankorotusneuvotteluja palveluntuottajien kanssa syksyllä 2023, ja vuoden 2024 hinnoista on sovittu yhdessä palveluntuottajien kanssa. Myönnetyt hinnankorotukset ovat pohjautuneet työehtosopimuksen mukaisiin palkankorotuksiin ja yleiseen kustannustason nousuun. Henkilökohtaisen avun palvelusetelin sääntökirja ei mahdollista palvelusetelin arkituntihinnan nousua vuonna 2024. Hintakaton korottaminen nähdään kuitenkin tarpeellisena, jotta palvelusetelin hinnat eivät jäisi oleellisesti ostopalvelua alhaisemmalle tasolle. Riskinä on, että palvelun tuottaminen palvelusetelillä ei olisi jatkossa enää palveluntuottajalle kannattava vaihtoehto.

Palvelusetelin arkihinta on ollut 1.1.2023 alkaen 22 euroa/tunti. Palvelusetelin hinnoittelu muiden ajankohtien osalta määräytyy palvelusetelin sääntökirjassa olevan kerrointaulukon mukaan.

Henkilökohtaisen avun palvelusetelin uudeksi arkituntihinnaksi esitetään 22,50 euroa/tunti, eli arkituntihinta korottuisi 1.3.2024 alkaen 0,50 euroa/tunti. Esitys vastaa ostopalveluiden keskimääräisiä hintoja vuonna 2024. Uudet hinnat on esitetty alla olevassa taulukossa.

Arkipäivä ma-pe kello 06-18 

22,50 €/h

Arki-ilta ma-pe kello 18–21

25,70 €/h 

Lauantai kello 06-18 

27,70 €/h 

Lauantai-ilta kello 18-20 

30,60 €/h

Sunnuntai ja arkipyhä kello 06-18 

42,80 €/h 

Sunnuntai-ilta ja arkipyhä kello 18-21 

45,90 €/h

Arki yö ma-pe kello 21-24 ja 00-06 

30,60 €/h 

Lauantai yö kello 00-06 

35,80 €/h 

Lauantai yö kello 20-24 

50,90 €/h 

Sunnuntai yö ja arkipyhä kello 00–06 ja 21-24 

50,90 €/h 

 

Uusien tuntihintojen kustannusvaikutus on edellisen vuoden PSOP (sähköinen palveluseteli- ja ostopalvelujärjestelmän) arviototeuman mukaan 2,30 % eli noin 288 000 €.

Liitteenä henkilökohtaisen avun palvelusetelin sääntökirja, johon on päivitetty esitetyt uudet hinnat. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • korottaa henkilökohtaisen avun palvelusetelin arkituntihintaa 1.3.2024 alkaen 0,50 euroa/ tunti esityksen mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Arja Laitinen ilmoitti olevansa esteellinen asian käsittelyssä (HL 28 § 1 mom 5 kohta, HL 28 § 1 mom 7 kohta, Hyvinvointiala HALI ry:n toimitusjohtaja, yleisjääviys) ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi. Esteellisyys todettiin.

Kokouskäsittely

Varajäsen Ulla Kampman saapui kokoukseen asian käsittelyn ajaksi ja poistui päätöksenteon jälkeen.

Kuultiin asiantuntijana palvelulinjajohtaja Päivi Tryykiä.

Tiedoksi

Päivi Tryyki, Tuulikki Parikka, Sonja Vuorela, Anu Lehtinen, Anna Mustonen, Anniina Tirronen, Leila Haakana, Kati Sippola

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo
Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere
Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin kello 9.00–14.30.

Oikaisuvaatimuksen voi tehdä myös hyvinvointialueen sähköisessä asioinnissa:
www.pirha.fi/sahkoinen-asiointi (Asioi hallinnon kanssa).

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.
     

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.