Aluevaltuusto, kokous 15.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 15 Vastaus valtuustoaloitteeseen - Valtuustoaloite lastensuojelun laadun parantamiseksi

91/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sanna Rautalammi, TOIMIALUEJOHTAJA, sanna.rautalammi@pirha.fi

Perustelut

Aluevaltuutettu Erja Pelkonen (PS) ym. jättivät aluevaltuustossa 2.5.2022 valtuustoaloitteen: ”Valtuustoaloite lastensuojelun laadun parantamiseksi”.

Aloitteessa ehdotetaan, että Pirkanmaan hyvinvointialueella lastensuojelun laatu nostetaan STM:n tekemän selvitystyön loppuraportin (Kananoja & Ruuskanen) tasolle. Loppuraportissa nousee korjattavaksi mm. lastensuojelun asiakasperheiden päihde- ja mielenterveyspalveluiden riittämättömyys, sosiaalityöntekijöiden liiallinen asiakasmäärä, lapsen osallisuus omassa asiassaan, liian vaihtuvat lapsen asioista vastaavat sosiaalityöntekijät, sijaishuollon valvonta, tutkitun tiedon hyödyntäminen ja osaamisrakenteen muutostarve sekä lisäkoulutusmahdollisuudet.

Loppuraportissa ehdotetaan myös sijaispoolin perustamista lastensuojelun sosiaalityöntekijöille sekä lastensuojelutyön osaamistarpeiden analysointia ja pilotointia arvioidun monipuolisemman osaamisrakenteen avulla.

Valtuustoaloitteessa esitetään, että Pirkanmaan hyvinvointialueella tehdään tähän raporttiin pohjautuva toimintasuunnitelma. Lastensuojelun laadusta tulisi kerätä myös kuntakohtaista tilastotietoa jo vuodelta 2022, jotta seurantavertailu alueen sisälläkin on mahdollista hyvinvointialueella jatkossa.

Vastausta valtuusaloitteeseen on valmisteltu lastensuojelun vastuualueella toimialuejohtaja Sanna Rautalammin johdolla. Valtuustoaloitteen johdosta annettu vastaus on liitteenä. Asia on käsitelty sosiaali- ja terveyspalveluiden johtoryhmässä 23.11.2023 sekä hyvinvointialueen johtoryhmässä 28.11.2023. 

Valtuustoaloite ja lastensuojelun vastuualueen valtuustoaloitteeseen antama vastaus ovat tämän pykälän liitteenä. 

Ehdotus

Esittelijä

Juhani Sand, KONSERNIPALVELUJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • esittää aluevaltuustolle, että se merkitsee aloitteeseen laaditun vastauksen tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 11.12.2023 § 367.

Valtuustoaloite ja lastensuojelun vastuualueen valtuustoaloitteeseen antama vastaus ovat liitteenä.

Ehdotus

Aluehallitus päätti

  • esittää aluevaltuustolle,​ että se merkitsee aloitteeseen laaditun vastauksen tiedoksi.

Päätös

Aluevaltuusto päätti

  • palauttaa asian valmisteluun. 

Kokouskäsittely

Nuorisovaltuuston edustaja Eetu Hukkanen esitti toivomuksen, että §:n 15 ja §:n 16 aloitevastaukset palautetaan valmisteluun nuorisovaltuuston kuulemiseksi. 

Puheenjohtaja Loukaskorven esitys: Asia palautetaan valmisteluun. 
Kannatus: Iiris Suomela. 

Palautusesitys hyväksyttiin yksimielisesti.  


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).