Perustelut
Pirkanmaan aluevaltuusto hyväksyi hyvinvointialueen strategian 5.12.2022 § 128. Hyvinvointialuestrategia määrittää pitkän aikavälin tavoitteet ja palvelustrategian ylätason linjaukset vuosille 2023–2025. Strategian neljä kärkeä ovat tärkeintä ihminen, yhdenvertaiset, ennaltaehkäisevät ja vaikuttavat palvelut, hyvinvoivat työntekijät sekä yhdessä yhteen toimiva hyvinvointialue.
Toimeenpano-ohjelma rakentuu neljän alussa mainitun strategian kärkiteeman mukaan. Toimeenpano-ohjelma luo edellytykset strategian toimeenpanolle määrittämällä toimenpiteet, vastuut ja seurantamittarit. Toimeenpano-ohjelman avulla seurataan, että hyvinvointialue etenee yhtenäisesti kohti yhdessä asetettuja tavoitteita ja strategista tahtotilaa.
Hyvinvointialueen strategian 2023–2025 toimeenpano-ohjelmassa vammaispalvelut ovat osa 2.2. kärkiteemaa kestävä palvelurakenne vahvalla sosiaali- ja terveydenhuollon integraatiolla sekä hoito- ja palveluketjujen uudistamisella. VAPA2035-ohjelmaa toteutetaan ensimmäisinä vuosina osana vuosien 2023–2025 strategian toimeenpanoa, mutta ohjelmaluonnoksen palvelujen kehittämisen aikajänne ulottuu tätä pidemmälle aina vuoteen 2035 asti.
VAPA2035-kehittämisohjelma on suunnitelma vammaispalvelujen uudistamisesta ja monipuolistamisesta tulevina vuosina. Tavoitteena on vastata pirkanmaalaisten vammaisten henkilöiden tulevaisuuden palvelutarpeisiin yhdenvertaisesti sekä toiminnallisesti ja taloudellisesti kestävällä tavalla. Ohjelma käynnistyy epävarmuuksien keskellä. Uuden vammaispalvelulain soveltamisala on uudelleenarvioitavana ja astuu voimaan 1.1.2025. Lainsäädäntömuutoksen vaikutuksia ei vielä tunneta tarkasti ja VAPA2035-ohjelmaa tullaan tarkentamaan tarpeen mukaan lain tulkinnan tarkentumisen myötä.
Lainsäädäntöuudistuksen lisäksi nykytilanteen haasteina Pirkanmaan vammaispalveluissa ovat mm. kunnista siirtynyt palveluvelka, palvelutarpeen kasvu, raskas palvelurakenne, kustannusten kasvu, riittämättömät asumisen palvelut, oman tuotannon vähäisyys, heikkokuntoisten toimitilojen suuri määrä, tietojärjestelmien moninaisuudesta johtuva tietopohjan hajanaisuus sekä henkilöstöresurssien riittämättömyys.
VAPA2035-ohjelman ydintavoitteeksi on asetettu toiminnallisesti ja taloudellisesti kestävä palvelurakenne, jossa vammainen henkilö saa tarpeen mukaiset palvelut oikea-aikaisesti ja oikein mitoitettuina. VAPA2035-ohjelman kehittämisalueina ovat ammatillisen neuvonnan ja ohjauksen sekä ensisijaisten palvelujen käytön vahvistaminen, itsenäistä elämää tukevien palvelujen kehittäminen ja monipuolistaminen, asumispalvelujen rakenteen keventäminen sekä järjestämiskyvykkyyksien vahvistaminen.
Valmisteluprosessi
Aluehallitus päätti 27.11.2023 § 344 merkitä tiedoksi vammaisten päivä- ja työtoiminnan sekä vammaissosiaalityön palveluiden verkoston selvityksen ja lähettää sen laajalle kuulemiskierrokselle YT-elimelle, vaikuttamistoimielimiin, valiokunnille ja aluehallituksen jaostoille. Aluehallitus 15.1.2024 § 5 merkitsi tiedoksi selvitykseen annetut kommentit ja lausunnot sekä niiden perusteella laaditun koosteen ja johtopäätökset huomioonotettavaksi jatkovalmistelussa, sekä oikeutti jatkamaan vammaisten päivä- ja työtoiminnan sekä vammaissosiaalityön palveluiden verkoston valmistelua liitteenä olleiden selvityksen pohjalta. Palveluverkkoselvitystä tehdessä syntyi tarve vammaispalveluja laajasti kokoavalle kehittämisohjelmalle, joka nimettiin VAPA2035-ohjelmaksi. Palveluverkkosuunnitelma etenee päätöksentekoon nyt valmistuvan VAPA2035-kehittämisohjelman hyväksymisen jälkeen.
VAPA2035-ohjelmasta on tehty laaja päätösvaikutusten ennakkoarviointi, joka on pykälän liitteenä.
Asukkaiden kuuleminen, muut lausunnot ja kommentit
Huhtikuussa 2024 toteutettiin avoin verkkokysely vammaispalvelujen nykytilasta ja kehitystarpeista kaikille pirkanmaalaisille. Vastauksia kyselyyn saatiin yhteensä 906 kpl. Kyselyn tuloksia on syvennetty yhdessä vammaisjärjestöjen ja vammaisneuvoston nimeämien edustajien kanssa yhteensä neljässä erillisessä työpajassa. Lisäksi vammaispalvelujen esihenkilöille sekä asumisen ja päiväaikaisen toiminnan asiakkaille ja heidän omaisilleen on järjestetty omia työpajoja. VAPA2035-ohjelmaluonnosta esiteltiin ikäihmisten ja vammaisten palvelulinjan yhteistoimintaryhmässä 28.8.2024.
Vammaisneuvosto on kokouksissaan 13.2.2024 § 19, 14.8.2024 § 63 ja 11.9.2024 § 71 käsitellyt kehittämisohjelman kulloistakin vaihetta ja antanut valmisteluun huomionsa.
Monipalveluvaliokunnassa VAPA2035-ohjelmaluonnosta esiteltiin 21.8.2024 § 34, ja monipalveluvaliokunta antoi lausuntonsa kokouksessaan 17.9.2024 § 47.
Sekä vammaisneuvoston että monipalveluvaliokunnan lausunnot tukevat VAPA2035-ohjelmaa, korostaen ohjelmassa mainittujen toimenpiteiden tärkeyttä. Osallisuusteema nostettiin lausuntojen pohjalta omaksi toimenpiteekseen. Lausunnoissa korostettiin myös vammaisten henkilöiden oikeutta kaikille tarkoitettuihin, universaaleihin sosiaali- ja terveyspalveluihin, jolloin vammaisille henkilöille tarkoitettujen erityispalvelujen resurssi riittäisi paremmin. Vammaisneuvoston ja monipalveluvaliokunnan lausunnot ovat tämän pykälän liitteinä.
Pykälän liitteenä on seuraava aineisto:
- Vammaispalvelujen VAPA2035-ohjelma
- Verkkokyselyn yhteenveto
- VAPA2035-ohjelman päätösvaikutusten ennakkoarviointi
- Vammaisneuvoston ja monipalveluvaliokunnan lausunnot VAPA2035-ohjelmaluonnoksesta
Pykälän oheismateriaali:
- VAPA2035-ohjelman valmistelun eteneminen
Ehdotus
Esittelijä
-
Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi
Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto hyväksyy VAPA2035-ohjelman.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.