Aluehallitus, kokous 7.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 269 Demokratiarakenteen kehittämisprojektin tulokset sekä sitä koskevat etukäteen valmistellut hallintosääntömuutokset

5180/2024

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Vuokko Ylinen, HALLINTOJOHTAJA, vuokko.ylinen@pirha.fi
Jari Mäkäläinen, PROJEKTISUUNNITTELIJA, jari.makalainen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialue selvitti marras-joulukuussa 2023 Demokraattisen päätöksenteon kyselyllä poliittisten luottamushenkilöiden näkemyksiä hyvinvointialueen nykyisestä päätöksentekorakenteesta, päätöksentekoon liittyvien vastuiden ja tehtävien jakautumisesta toimielinten välillä sekä hyvinvointialueen luottamushenkilöiden päättäjäkokemuksesta. Kysely on osa Uudistuvan hallinnon ja päätöksenteon ohjelman toimeenpanoa. Siihen vastasi yhteensä 78 henkilöä, joista 50 oli aluevaltuutettuja. 

Analyyttiset vastaukset sekä korkea vastaajamäärä osoittavat luottamushenkilöiden sitoutumista päätöksenteon kehittämiseen. Vastaajat näkivät nykyisessä päätöksenteon rakenteessa ja toimintatavoissa monia kehityskohteita. 

Työn merkityksen takia sekä tavoitteellisen ja suunnitelmallisen etenemisen turvaamiseksi kehittämistyö projektoidaan. Projektin tavoitteena on parantaa hyvinvointialueen demokraattisen päätöksenteon toimivuutta, selkeyttää toimielinten tehtäviä, vastuita ja asemaa osana päätöksenteon kokonaisuutta ja parantaa hyvinvointialueen luottamushenkilöiden päättäjäkokemusta. 

Tarve projektille perustuu edellä mainitun kyselyn tuloksiin sekä muihin havaintoihin päätöksenteon rakenteiden ja toimintatapojen kehittämistarpeista. Kehittämistyö toteutetaan siten, että kokonaisuuteen liittyvä valmistelu toteutuu aluevaltuuston edellyttämällä tavalla pääosin syyskuun loppuun mennessä.  

Hyvinvointialueen hallinnossa on valmisteltu alustava projektisuunnitelma. Esitettävä projektirakenne muodostuu luottamushenkilöistä ja viranhaltijoista koostuvasta ohjausryhmästä sekä sen määrittämien tavoitteiden ja ohjeistusten perusteella toimenpiteitä valmistelevasta valmisteluryhmästä.  Ohjausryhmän puheenjohtajana toimii luottamushenkilö. Ohjausryhmä voi kutsua kokouksiaan varten asiantuntijasihteerin. Valmisteluryhmän puheenjohtajana toimii hallintopalvelujohtaja. 

Kevään 2024 työskentely jakautuu kolmeen päävaiheeseen. Projektin suunnittelu ja käynnistäminen sekä taustamateriaalien esittelyt on aloitettu helmikuun lopussa ja jatkuvat maaliskuussa. Huhtikuussa toteutetaan luottamushenkilöille suunnattu työpajojen sarja. Työpajojen tulosten analysointi, alustavien muutosehdotusten ja suositusten hahmottelu sekä syksyn työskentelyn täsmentäminen tapahtuu touko-heinäkuussa. Syksyllä toteutetaan kevään työskentelyn pohjalta toinen työpajakierros ja niiden tulosten pohjalta valmistellaan mahdolliset hallintosäännön muutokset aluevaltuuston hyväksyttäviksi. 

Aluehallitukselle esitetään, että se päättää käynnistää hyvinvointialueella kehittämisprojektin, jonka tavoitteena on valmistella demokraattiseen päätöksentekorakenteeseen liittyviä muutosehdotuksia ja toimintatapasuosituksia. 

Liitteenä demokraattisen päätöksenteon kyselyn raportti, tiivistelmä raportista, projektisuunnitelma sekä päätöksenteon kyselyn tulokset.

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää 

  • merkitä Demokraattisen päätöksenteon kyselyn tulokset tiedoksi 
     
  • hyväksyä liitteenä olevan projektisuunnitelman sisältämän ohjaus- ja valmistelurakenteen sekä
     
  • nimeää projektin ohjausryhmän luottamushenkilö- jäsenet ja valitsee heistä ohjausryhmän puheenjohtajan
     
  • vahvistaa ohjausryhmän viranhaltijajäseniksi hyvinvointialuejohtajan, konsernipalvelujohtajan sekä hallintojohtajan ja sen, että hallintojohtaja toimii ohjausryhmän varapuheenjohtajana. 

Päätös

Aluehallitus päätti

  • merkitä Demokraattisen päätöksenteon kyselyn tulokset tiedoksi 
     
  • hyväksyä liitteenä olevan projektisuunnitelman sisältämän ohjaus- ja valmistelurakenteen sekä
     
  • nimetä projektin ohjausryhmän luottamushenkilö- jäsenet ja valitsi heistä ohjausryhmän puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan:
    • Jari Andersson (KOK), puheenjohtaja
    • Roope Lehto (SDP), varapuheenjohtaja
    • Kari-Matti Hiltunen (KOK)
    • Johanna Loukaskorpi (SDP)
    • Sami Kymäläinen (PS)
    • Milka Hanhela (VAS)
    • Iiris Suomela (VIHR)
    • Petra Schulze-Steinen (KESK) 
    • Sirpa Pursiainen-Hautala (KD)
       
  • vahvistaa ohjausryhmän viranhaltijajäseniksi hyvinvointialuejohtajan, konsernipalvelujohtajan sekä hallintojohtajan ja sen, että hallintojohtaja toimii ohjausryhmän esittelijänä. 

Kokouskäsittely

Aluehallituksen jäsenet esittivät ohjausryhmän jäsenet seuraavasti:

Leena Kostiainen: Jari Andersson (KOK) pj, Kari-Matti Hiltunen (KOK)

Hanna Laine: Roope Lehto (SDP) vpj, Johanna Loukaskorpi (SDP)

Sari Tanus: Sirpa Pursiainen-Hautala (KD)

Milka Hanhela: Milka Hanhela (VAS)

Olga Haapa-aho: Iiris Suomela (VIHR)

Katariina Pylsy: Petra Schulze-Steinen (KESK) 

Lassi Kaleva: Sami Kymäläinen (PS)

Hyväksyttiin yksimielisesti.

Leena Kostiainen teki muutosehdotuksen: "Varapuheenjohtajaksi nimetään toiseksi suurimman valtuustoryhmän edustaja." Kannatus: Hanna Laine. Hyväksyttiin yksimielisesti.

Sari Tanus teki muutosehdotuksen: "Ohjausryhmän varsinaisille jäsenille nimetään varajäsenet." Lassi Kaleva kannatti ehdotusta. Tanus peruutti muutosehdotuksensa. 

Esittelijä muutti päätösehdotuksen viimeisen ponnen kuulumaan seuraavasti:

Aluehallitus päättää

  • vahvistaa ohjausryhmän viranhaltijajäseniksi hyvinvointialuejohtajan, konsernipalvelujohtajan sekä hallintojohtajan ja sen, että hallintojohtaja toimii ohjausryhmän esittelijänä. 

Valmistelija

  • Vuokko Ylinen, HALLINTOJOHTAJA, vuokko.ylinen@pirha.fi
  • Jari Mäkäläinen, PROJEKTISUUNNITTELIJA, jari.makalainen@pirha.fi
  • Vilma Kiilunen, HALLINTOLAKIMIES, vilma.kiilunen@pirha.fi

Perustelut

Demokratiarakenteen kehittämisprojekti on vuonna 2024 toteutettu kokonaisuus, jonka tavoitteena on ollut parantaa Pirkanmaan hyvinvointialueen demokraattisen päätöksenteon toimivuutta ja tehokkuutta, selkeyttää toimielinten tehtäviä, vastuita ja asemaa sekä parantaa luottamushenkilöiden päättäjäkokemusta. Se kytkeytyy strategian toimeenpano-ohjelman tavoitteeseen ”Poliittisen päätöksenteon malli on selkeä ja hallintomalli tukee tehokasta päätöksentekoa” sekä Uudistuvan hallinnon ja päätöksenteon ohjelmaan.

Hallintosääntömuutosten ohella liitteenä olevaan projektin tulosten yhteenvetoon on kirjattu toiminnallisia kehittämissuosituksia. Ne kohdistuvat valiokuntien puheenjohtajakollegion toimintaan, aluevaltuutettujen mahdollisuuksiin osallistua strategisten ohjelmien valmisteluun sekä jaostojen keskinäisen ja jaostojen ja aluehallituksen välisen vuorovaikutuksen kehittämiseen. Toiminnalliset suositukset tukevat ehdotettuja rakenteellisia muutoksia.

Liitteenä on Demokratiarakenteen kehittämisprojektin tulokset -yhteenveto.

Hallintosääntöön esitettävät muutokset

Aluevaltuustolle esitetään demokratiarakenteen kehittämistyöstä johdettavia hallintosääntömuutoksia. Muutokset koskevat etukäteen valmisteluja pykäliä, joiden voimaantuloksi esitetään seuraavaa:

  • Voimaan 6.11.2024 lukien: Toimielinorganisaatio, tehtävät ja päätösvalta kappaleet 2 (uusi) ja 7 (uusi), 5 § kohdat 1a (uusi) ja 5-23, 10a §, 12 §, 11 luku 10 kappale.
  • Voimaan 31.5.2025 lukien: Toimielinorganisaatio, tehtävät ja päätösvalta kappaleet 5-6 sekä 90 §.  


Demokratiarakenteen kehittämisprojektin tulokset on kuvattu yleisesti yllä sekä tarkemmin liitteenä olevassa yhteenvedossa.

Pirhan luottamushenkilöistä pääasiallisesti koostuva Demokratiarakenteen kehittämistyön ohjausryhmä on 23.9.2024 päätynyt esittämään tiettyjä asiakokonaisuuksia siirrettäväksi päätösvalmisteluun. Virkavalmistelu on käynyt ohjausryhmän esitykset läpi ja sen pohjalta esitetään hallintosääntöön seuraavia muutoksia. Muutokset koskevat demokratiarakennetta sekä toimielinten tehtäviä. 

Aluevaltuuston päätöksenteko

Aluevaltuuston päätösvaltaa esitetään lisättäväksi siten, että aluevaltuusto päättää jatkossa hyvinvointialuestrategiaan perustuvista strategisista ohjelmista.​ Aluevaltuuston päätösvaltaan siirtyisivät uusina muun muassa toimitilaohjelma sekä asiakaskokemuksen ja osallistumisen ohjelma. Tämä vaatii muutoksia hallintosäännössä myös aluehallituksen päätöksentekoa koskevaan osuuteen. Aluevaltuuston päätösvaltaan siirtyvien strategisten ohjelmien lisäksi voi olla edelleen ohjelmia, joiden on tarkoituksenmukaista olla aluehallituksen päätösvallassa.  

Aluevaltuustolle esitetään uutena tehtävänä valtuustokausittaisen valiokuntaohjelman hyväksymistä. Valiokuntaohjelmassa aluevaltuusto määrittää valiokuntien teemat ja painopisteet, asioiden etenemisen valiokuntien valmistelusta virkavalmisteluun ja sitä kautta aluehallituksen ja aluevaltuuston päätöksentekoon sekä muut valiokuntien toiminnan yleiset periaatteet. Valiokuntien valmistelutyö on tarkoitus kiinnittää aikaisempaa vahvemmin valtuustotasoisten strategisten asioiden päätöksentekoprosesseihin. 

Valiokuntien rakenne ja toiminta

Hallintosääntöön ehdotetaan kirjausta, että aluevaltuustolla on kolme valiokuntaa. Valiokuntien teemat määritettäisiin valiokuntaohjelmassa. Valiokuntakohtaisia jäsenmääriä vähennetään 21:stä jäsenestä 15:een jäseneen ja jäsenet nimetään aluevaltuuston jäsenistä ja/tai varavaltuutetuista. 

Aluehallituksen ja aluevaltuuston puheenjohtajien tehtävänkuvat

Aluehallituksen ja aluevaltuuston puheenjohtajan tehtävän mahdollinen osa-aikainen tai kokoaikainen hoitaminen kirjataan hallintosääntöön mahdollisuutena. Aluevaltuusto voisi jatkossa päättää aluehallituksen ja aluevaltuuston puheenjohtajan tehtävän hoitamisesta. 

Samalla edellä mainittuihin muutoksiin liittyvinä hallintosääntöön esitetään teknisiä muutoksia (esimerkiksi numeroinnin muutokset).

 

Hyvinvointialuelain 22 §:n mukaan aluevaltuusto päättää hallintosäännöstä.

Liitteenä on Demokratiarakenteen kehittämisprojektin tulokset -yhteenveto, hallintosäännön muutosehdotukset (depro) sekä tiivistelmä hallintosäännön muutosehdotuksista (depro).

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä osaltaan Demokratiarakenteen kehittämisprojektin tulosten yhteenvedon ja siihen kirjatut rakenteelliset ja toiminnalliset muutosehdotukset. 
  • esittää aluevaltuustolle, että se hyväksyy Demokratiarakenteen kehittämisprojektin tulosten yhteenvedon. 
  • esittää aluevaltuustolle, että se hyväksyy hallintosääntömuutokset ja niiden voimaantulon esitetyllä tavalla.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Aluehallituksen jäsen Milka Hanhela teki muutosesityksen: Ehdotan päätösesityksen hyväksymistä sillä muutoksella, että lause "Valiokunnan jäsenet ja varajäsenet ovat valtuutettuja tai varavaltuutettuja" muokataan muotoon "Valiokunnan jäsenet ovat valtuutettuja tai varavaltuutettuja. Valiokunnan varajäsenistä vähintään puolet ovat valtuutettuja tai varavaltuutettuja".

Kannatus: Olga Haapa-aho, Jouni Sirén

Puheenjohtajan äänestysesitys: Pohjaesitys JAA, Hanhelan muutosesitys EI. Hyväksyttiin yksimielisesti.

Äänestyksessä annettiin 7 JAA- ääntä ja 5 EI- ääntä. Pohjaehdotus hyväksyttiin.

 

Aluehallituksen jäsen Katariina Pylsy teki muutosesityksen: Esitän, että valiokuntien varajäsenistä voi 25 % olla muita kuin valtuutettuja tai varavaltuutettuja. Valiokuntien jäsenmäärä tulisi olla vähintään 15 (eikä tasan 15).

Pylsyn muutosesitys raukesi kannattamattomana.

Äänestystulokset

  • Jaa 7 kpl 58%

    Pekka Järvinen, Lassi Kaleva, Leena Kostiainen, Jari Andersson, Kari-Matti Hiltunen, Ulla Kampman, Hanna Laine

  • Ei 5 kpl 42%

    Jouni Sirén, Olga Haapa-aho, Milka Hanhela, Sari Tanus, Katariina Pylsy


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).