Konserni- ja toimitilajaosto, kokous 8.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 78 Pirkanmaan hyvinvointialueen investointisuunnitelma 2025-2028 muuttaminen

26254/2023

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 29.4.2024 § 126.

Liitteenä Pirkanmaan hyvinvointialueen investointisuunnitelma 2025–2028, Investointisuunnitelma vuosille 2025–2028 investointeja vastaavat sopimukset, rakennukset ja ARA-kohteet sekä esittelydiat Pirkanmaan hyvinvointialueen investointisuunnitelman 2025–2028 täydentämisestä.

Ehdotus

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle

  • että aluevaltuusto hyväksyy liitteenä olevan korjatun Pirkanmaan hyvinvointialueen investointisuunnitelman vuosille 2025-2028,
     
  • että aluevaltuusto lähettää investointisuunnitelmaa koskevan esityksen sosiaali- ja terveysministeriön, sisäministeriön ja valtiovaranministeriön käsiteltäväksi.

Päätös

Aluevaltuusto päätti

  • hyväksyä liitteenä olevan korjatun Pirkanmaan hyvinvointialueen investointisuunnitelman vuosille 2025-2028, ja
     
  •  lähettää investointisuunnitelmaa koskevan esityksen sosiaali- ja terveysministeriön, sisäministeriön ja valtiovaranministeriön käsiteltäväksi.


Lisäksi aluevaltuusto hyväksyi seuraavan toivomusponnen:

  • Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) ohjeen mukaan hyvinvointialueen erityisryhmien asumiseen liittyvistä investointihankkeista tulee saada hyvinvointialueen lausunto. Lausunnolla varmistetaan, että hanke on hyvinvointialueen ja kunnan palvelurakenteen kannalta pitkäkestoinen ja tarkoituksenmukainen. Pirkanmaan hyvinvointialueen tulisi omalta osaltaan nopeuttaa ARA-tuotannon prosessia, jotta ARAn rahoitusta saataisiin enemmän Pirkanmaalle vastaamaan ikäihmisten palveluasumisen tarpeeseen sekä pitämään heidän vuokransa kohtullisina investointiavustuksen myötä.

Kokouskäsittely

Valtuutettu Joni Kumlander teki SDP:n valtuusoryhmän puolesta seuraavan toivomusponsiesityksen: "Pirkanmaan hyvinvointialueen toimisto- ja tukipalvelujen käyttöön tulevat uudet ja peruskorjattavat toimitilat toteutetaan ensisijaisesti julkisten hankintojen mukaisella vuokrahankemallilla. Tulevia pysäköintijärjestelyjä toteutetaan yhteistoimintamallilla ammattimaisen pysäköintioperaattorin kanssa. Tavoitteena on pysäköinnin omakustannusperiaate. Yllä mainittuja tiloja ei rakenneta omaan taseeseen."

Kannatus: Taru Tolvanen, Petra Schulze Steinen keskusta-ryhmän puolesta, Atanas Aleksovski.

Puheenjohtajan äänestysesitys: Kumlanderin toivomusponnen hyväksyminen JAA, hylkääminen EI. Äänestysesitys hyväksyttiin. Äänestyksen tulos: 28 JAA-ääntä, 44 EI-ääntä, 6  TYHJÄÄ. Toivomusponsi hylättiin.


Valtuutettu Joni Kumlander teki SDP:n valtuusoryhmän puolesta seuraavan toivomusponsiesityksen: "Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) ohjeen mukaan hyvinvointialueen erityisryhmien asumiseen liittyvistä investointihankkeista tulee saada hyvinvointialueen lausunto. Lausunnolla varmistetaan, että hanke on hyvinvointialueen ja kunnan palvelurakenteen kannalta pitkäkestoinen ja tarkoituksenmukainen. Pirkanmaan hyvinvointialueen tulisi omalta osaltaan nopeuttaa ARA-tuotannon prosessia, jotta ARA:n rahoitusta saataisiin enemmän Pirkanmaalle vastaamaan ikäihmisten palveluasumisen tarpeeseen sekä pitämään heidän vuokransa kohtuullisina investointiavustuksen myötä." 

Kannatus: Taru Tolvanen, Petra Schulze Steinen keskusta-ryhmän puolesta, Kari-Matti Hiltunen kokoomus-ryhmän puolesta, Riitta Kuismanen KD:n ryhmän puolesta, Atanas Aleksovski. Hyväksyttiin yksimielisesti.

Puheenjohtaja totesi, että aluehallituksen ehdotus on tullut aluevaltuuston päätökseksi.

Varavaltuutettu Manta Tolvanen saapui kokoukseen asian käsittelyn aikana. Valtuuston vahvuus 78.

Äänestystulokset

  • Jaa 28 kpl 36%

    Riitta Ollila, Sinikka Torkkola, Lauri Lyly, Joni Kumlander, Pekka Järvinen, Minna Sarvijärvi, Hanna Holma, Ulla Kampman, Hanna Laine, Jenni Jokinen, Hanna-Maria Grann, Ilmari Nurminen, Atanas Aleksovski, Tarja Jokinen, Klaus Myllymäki, Tuula Petäkoski-Hult, Taru Tolvanen, Arto Lampinen, Johanna Loukaskorpi, Petra Schulze-Steinen, Leena Mankkinen, Kirsi Kaivonen, Katariina Pylsy, Markku Virkamäki, Reijo Koskela, Linda Lähdeniemi, Sirpa Repo, Matti Helimo

  • Ei 44 kpl 56%

    Jari Andersson, Anitta Korpio, Lassi Kaleva, Leena Kostiainen, Veli-Matti Ahtiainen, Lisa Wesin, Kaija Holli, Juho Ojares, Reeta Ahonen, Riitta Kuismanen, Jari Kinnunen, Aila Dündar-Järvinen, Mauri Jussila, Sami Kymäläinen, Ida Leino, Kimmo Holma, Arto Grönroos, Marko Jarva, Anneli Taina, Jori-Pekka Träskbäck, Erja Pelkonen, Katri Virkkunen, Veijo Niemi, Kari-Matti Hiltunen, Sirja Kaartinen, Iikka Jäntti, Touko Sikala, Minna Minkkinen, Aleksi Jäntti, Ilkka Sasi, Satu Kosola, Miia Kinnari, Kauko Turunen, Antti Ivanoff, Jaakko Mustakallio, Minna Malkamäki, Pirjo Raunio, Julia Sangervo, Mikko Aaltonen, Anne Nyman, Iina Hänninen, Piia Nurmela, Janne Prihti, Manta Tolvanen

  • Tyhjä 6 kpl 8%

    Kukka Kunnari, Olga Haapa-aho, Mervi Veijola, Jouni Sirén, Iiris Suomela, Tiina Wesslin

Valmistelija

  • Arto Ranta, STRATEGIAJOHTAJA, arto.ranta@pirha.fi

Perustelut

Aluevaltuusto hyväksyi 13.5.2024 Pirkanmaan hyvinvointialueen investointisuunnitelman vuosille 2025–2028 ja lähetti investointisuunnitelmaa koskevan esityksen sosiaali- ja terveysministeriön, sisäministeriön ja valtiovaranministeriön käsiteltäväksi. Ministeriöstä saadun tiedon mukaan investointisuunnitelman 2025–2028 käsittely tapahtuu loppuvuonna 2024.

Pirkanmaan hyvinvointialueen omaan taseen suunniteltujen investointien toteuma 1–6/2024 on yhteensä 15,8 M€ ja koko vuoden toteumaennuste on 54 % talousarviosta.

Merkittävimmät syyt ovat Lasten ja nuorisopsykiatrian ja Kaupin yliopistollisen sote-aseman investointihankkeiden viivästyminen ja kuvantamisen laiteinvestointien siirtyminen seuraaville vuosille.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen vuokravaikutteisten investointien kokonaisuudessa toteuma on 1-6/2024 0,67 milj. euroa ja ennuste alittaa talousarvion määrärahavarauksen 22,7 milj. eurolla.

Pelastuspalvelujen vuokravaikutteiset investointien kokonaisuudessa toteuma 1–6/2024 on 4,6 milj. euroa ja ennuste alittaa talousarvion määrärahavarauksen 9,3 milj. euroa.

Toimitilaohjelma valmistui syksyllä 2023 ja palveluiden verkoston suunnitelmista syksyllä 2023 aluehallitus päätti sairaalapalveluiden sairaalaverkosta ja sote-asemaverkosta. Keväällä 2024 aluehallitus on päättänyt säilyvästä lähiasemaverkosta, Iki2035 kehitysohjelman toimeenpanosuunnitelmista ja mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumisen palveluverkosta. Syksyllä 2024 päätöksentekoon menevät liikkuvilla palveluilla korvattavat lähiasemat ja Vapa2035 kehitysohjelman toimeenpano-ohjelmaan liittyvä asumisen palveluverkko.

Erityisryhmien asumisen asumisyksiköt olivat aluevaltuustossa 13.5.2024 esitetyssä suunnitelmassa varauksia ja nyt suunnittelun edetessä merkittävä osa varauksista voidaan esittää kiinteistökohtaisina suunnitelmina.

Vuosien 2025–2028 aluevaltuustossa 13.5.2024 investointisuunnitelmassa on esitetty investointeja vastaavat sopimukset rakentamisvuoden mukaan jaettuna eri vuosille ja kokonaissumma on arvioitu rakentamiskustannus. Sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt korjaamaan vuosien 2025–2028 investointeja vastaavia sopimuksia siten, että suunnitelmassa esitetään, milloin sopimus tehdään ja mikä on koko sopimuksen pääomavuokrien osuus. Lisäksi suunnitelmassa on esitettävä, miten vuosina 2023 ja vuonna 2024 myönnettyä lainanottovaltuutta käytetään sekä omaan taseeseen tehtävien investointien osalta että investointeja vastaavien pitkäaikaisten sopimusten osalta.

Yhteenveto

Useita vuosille 2024 ja 2025 suunniteltuja sekä omaan taseeseen että investointeja vastaavien sopimusten osalta on siirtymässä seuraaville vuosille ja vuosien 2025–2028 investointisuunnitelma pitää siirtyvien investointien osalta arvioida uudelleen.

Aluevaltuuston 13.5.2024 hyväksytyssä investointisuunnitelmassa varauksina esitetyt suunnitelmat ovat edenneet kiinteistökohtaisiin suunnitelmiin ja niiden osalta voidaan esittää hankekohtaiset suunnitelmat.

Pirkanmaan hyvinvointialueen muutettu investointisuunnitelma    

Pirkanmaan hyvinvointialueen omaan taseeseen tehtävien hankintojen kokonaismäärä on 669,19 milj. euroa vuosina 2025–2028 ja siitä vuodelle 2025 kohdistuu 95,33 milj. euroa.   

Investointeja vastaavat sopimukset sisältävät vuokrakiinteistöihin tehtäviä perusparannuskorjauksia, uudiskohteita, leasing-hankintoja ja osakkuusyhtiöiden yhtiöiden Monetra Oy ja Istekki Oy:n n kautta tehtyjä ICT-hankintoja. Näiden osalta kustannukset tulevat joko rakennusten vuokrina tai järjestelmien palvelumaksuina ja kohdistuvat käyttötalouteen ja heikentävät vuosikatetta.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen osainvestointisuunnitelma

Sosiaali- ja terveyspalvelujen investointisuunnitelmassa vuosina 2025–2028 omaan taseeseen tehtävien investointien kokonaismäärä on 638,97 milj. euroa (aiemmin 619,27 milj. euroa), josta vuodelle 2025 kohdistuu 86,28 milj. euroa (aiemmin 92,17 milj. euroa).  

Investointeja vastaavien sopimusten määrä vuosina 2025–2028 on 377,89 milj. euroa (aiemmin 348,8 milj. euroa), josta vuodelle 2025 kohdistuu 101,85 (aiemmin 93,93 milj. euroa). 

Pelastuspalvelujen osainvestointisuunnitelma

Pelastuslaitoksen investointisuunnitelmassa vuosina 2025–2028 omaan taseeseen tehtävien investointien kokonaismäärä on 30,2 milj. euroa (aiemmin 29,1 milj. euroa) , josta vuodelle 2025 kohdistuu 9,1 milj. euroa ( aiemmin 11,8 milj. euroa). Investointeja vastaavien sopimusten määrä vuosina 2025–2028 on 59,1 milj. euroa (aiemmin 63,6 milj. euroa) , josta vuodelle 2025 kohdistuu 17,5 milj. euroa ( aiemmin 18,1 milj. euroa).

Investointien rahoitus

Hyvinvointialue voi ottaa pitkäaikaista lainaa investointien rahoitukseen lainanottovaltuuden puitteissa. Rahoituksen riittävyys on osoitettava koko hankkeelle. Lainalla ei voi kuitenkaan lyhentää vanhoja lainoja.

Investointisuunnitelmassa omaan taseeseen tehdään palvelujen kannalta keskeiset rakennusinvestoinnit ja ne rahoitetaan pitkäaikaisella lainalla. Laite- ja kalustehankinnat ja muut investoinnit rahoitetaan pääsääntöisesti vuosikatteella.

Pirkanmaan hyvinvointialueen lainanottovaltuus vuodelle 2024 oli valtioneuvoston päätöksen mukaan 0 €. Aluevaltuusto päättikin 5.6.2023 kokouksessa, että Pirkanmaan hyvinvointialue aloittaa neuvottelut valtiovarainministeriön kanssa lainanottovaltuuden muuttamiseksi. Neuvottelut käynnistyivät 11.8.2023 ja valtioneuvoston päätös saatiin 2.11.2023, jossa lainanottovaltuutta muutettiin ja vuoden 2024 lainanottovaltuus on 900 milj. euroa.  Vuoden 2025 osalta lainanottovaltuus on valtioneuvoston 6.6.2024 tehdyn päätöksen mukaan 0 €. Vuoden 2023 ja vuoden 2024 muutetulla lainanottovaltuudella voidaan rahoittaa vuosien 2025–2028 investointisuunnitelman välttämättömät rakennushankkeet, mutta laite- ja kalustehankinnat on toteutettava vuosikatteen avulla. Vuosien 2023 ja 2024 osalta hyvinvointialueen vuosikate on negatiivinen, joten myös näiden vuosien osalta ne vähentävät lainanottovaltuutta.

Lainakannan muutos vuosina 2025–2028 on yhteensä 265,84 milj. euroa. Uutta lainaa investointien toteuttamiseksi nostetaan suunnittelujaksolla 480 milj. euroa ja vanhojen lainojen lyhennyksiä tehdään suunnittelujaksolla yhteensä 214,17 milj. euroa. Vanhojen lainojen lyhennykseen on huomioitu uusien lainojen aiheuttama korko ja lyhennystarve ja laina-aikana on käytetty laskelmassa 25 vuotta.  Vuonna 2025 uutta pitkäaikaista lainaa nostetaan 60 milj. euroa, vanhoja lainoja lyhennetään 45,4 milj. euroa ja lainakannan muutos vuonna 2025 on 14,6 milj. euroa.

Lainanottovaltuus ja sen kohdentaminen vuosina 2023–2025

Vuoden 2023 lainanottovaltuus 337,93 milj. euroa on kohdennettu vuoden 2023 osalta kaikkiin pysyvien vastaavien toteumalukuihin ja investointeja vastaavien sopimukset talousarviolukuihin. Vuodelle 2024 osalta vuoden 2023 lainanottovaltuutta on jäljellä 218,78 milj. euroa ja se on kohdennettu pysyvien vastaavien osalta kakkien pysyvien vastaavien ennustetoteumalukuihin ja lisäksi investointeja vastaaviin sopimuksiin. Vuodelle 2025 vuoden 2023 lainanottovaltuutta on jäljellä 124,17 ja se on kohdennettu investointeja vastaavien sopimusten osalta täysimääräisesti ja pysyvien vastaavien osalta se määrä (6,16 milj. euroa), mikä lainanottovaltuudesta on jäljellä, kun investointeja vastaavat sopimukset on vähennetty. Siten vuoden 2023 lainanottovaltuutta ei ole enää jäljellä vuoden 2025 jälkeen.

Konserni- ja toimitilajaoston toimivalta: hallintosääntö 14 § kohta 17.

Liitteenä Pirkanmaan hyvinvointialueen muutettu investointisuunnitelma 2025–2028 ja Pirkanmaan hyvinvointialueen investointien tilannekatsaus ja investointisuunnitelman 2025–2028 muuttaminen, esittelydiat.

Ehdotus

Esittelijä

  • Juhani Sand, KONSERNIPALVELUJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi

Konserni- ja toimitilajaosto päättää 

  • hyväksyä osaltaan Pirkanmaan hyvinvointialueen muutetun investointisuunnitelman vuosille 2025–2028 ja
     
  • antaa asian aluehallituksen päätettäväksi ja edelleen aluevaltuuston päätettäväksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Konserni- ja toimitilajaoston puheenjohtaja Juho Ojares (Monetra Oy hallituksen jäsenyys, HL 28 § 1 mom 5 kohta), konserni- ja toimitilajaoston jäsen Jori-Pekka Träskbäck, konserniohjauksen päällikkö Timo Tiainen (Istekki Oy hallituksen jäsenyys, HL 28 § 1 mom 5 kohta) ilmoittivat olevansa esteellisiä asian käsittelyssä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi. 

Kokouskäsittely

Konserni- ja toimitilajaoston varapuheenjohtaja Atanas Aleksovski johti puhetta §:n 78-79 ajan, puheenjohtajan ollessa esteellinen. 

Konserni- ja toimitilajaoston varajäsenet Teemu Aaltonen ja Timo Mäkelä saapuivat kokoukseen §:n 78-79 käsittelyiden ajaksi. 

Kuultiin asiantuntijana strategiajohtaja Arto Rantaa. 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).