Konserni- ja toimitilajaosto, kokous 8.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 80 Tays uudistamisohjelman riskienhallintasuunnitelma

24517/2024

Valmistelija

  • Arto Ranta, STRATEGIAJOHTAJA, arto.ranta@pirha.fi

Perustelut

Tays uudistamisohjelman loppuvaiheen hankesuunnitelma on hyväksytty ja päätös investointihankkeen käynnistämisestä on tehty aluevaltuustossa 15.1.2024. Lasten- ja nuorisopsykiatrian uudisrakennus sekä Tays uudistamisohjelman loppuvaiheen kokonaisuus ovat sosiaali- ja terveysministeriön hyväksymässä Pirkanmaan hyvinvointialueen vuosien 2024–2027 investointisuunnitelmassa.

Aluehallitus on 24.6.2024 kokouksessa hyväksynyt Pirkanmaan hyvinvointialueen suurten investointien hankeorganisaation uudistamisohjelman loppuvaiheen toteutusta varten. Hankeorganisaation muodostamisessa tukeudutaan vahvasti hyvinvointialueen olemassa olevaan linjaorganisaatioon. Projektitoimistoon kootaan hankkeeseen tarvittavat omat ja hankittavat resurssit. Projektitoimistoa ja projektin johtoryhmää johtaa hankejohtaja. Projektin johtoryhmä huolehtii hankkeen asioiden valmistelusta päätöksentekoa varten ja hankkeen riskienhallinnan ja vastuullisuuden toteutumisesta mukaan lukien harmaan talouden torjunta. Päätöksessä todettiin, että hankkeen tarkempi riskienhallinta- ja valvontasuunnitelma sisältäen hankeorganisaation eri toimijoiden vastuut laaditaan vuoden 2024 aikana.

Riskienhallinta on osa projektin johtamista ja sen tavoitteena on tunnistaa ja hallita Tays uudistamisohjelman jatkuvuuden ja tavoitteiden saavuttamista uhkaavia riskejä ja epävarmuustekijöitä.

Kokonaisuuden riskienhallintaa toteutetaan kahdella tasolla. Projektin johtoryhmä laatii ja päivittää puolivuosittain normaalin hankeraportoinnin yhteydessä koko uudistamisohjelmaa koskevien strategisen tason merkittävimpien riskien arvioinnin. Strategisen tason riskit raportoidaan hyvinvointialueen johtoryhmälle, yhteensovittamisryhmälle, konserni- ja toimijaostolle ja aluehallitukselle.

Toinen merkittävä riskienhallinnan taso on yksittäisen hankkeen tai projektin riskien hallinta. Yksittäisen hankkeen riskejä arvioidaan ja seurataan yhteistyössä projektin johdon, rakennuttajan, suunnittelijoiden sekä urakoitsijoiden toimesta koko hankkeen ajan.

Tays uudistamisohjelman merkittävimpiä strategisen tason riskejä ja epävarmuustekijöitä on teemoittain tunnistettu yhteensä kymmenen ja ne ovat rahoitusriski, valtion ohjauksen riski, palvelutuotannon riski, henkilöstöriski, toiminnallisen suunnittelun riski, tilojen suunnittelun riski, rakentamisen riski, päätöksenteon riski, viestintä riski ja ohjeiden vastaisen toiminnan riski.

Konserni- ja toimitilajaosto käy lähetekeskustelun Tays uudistamisohjelman riskienhallintasuunnitelmasta ja strategisesti tunnistetuista merkittävimmistä riskeistä ja epävarmuustekijöistä.

Konserni- ja toimitilajaoston toimivalta: hallintosääntö 14 § kohta 17.

Liitteenä Tays uudistamisohjelman riskienhallintasuunnitelma, esittelydiat.

Ehdotus

Esittelijä

  • Juhani Sand, KONSERNIPALVELUJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi

Konserni- ja toimitilajaosto päättää merkitä tiedoksi Tays uudistamisohjelman riskienhallintasuunnitelman valmistelun tilanteen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana strategiajohtaja Arto Rantaa. 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).