Konserni- ja toimitilajaosto, kokous 8.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 83 Nekalan pelastusaseman tontin hankinta

24540/2024

Valmistelija

  • Mikko Alin, TOIMITILAPÄÄLLIKKÖ, mikko.alin@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto on hyväksynyt 5.6.2023 § 44 Pirkanmaan hyvinvointialueen investointisuunnitelman 2024–2027 sekä 13.5.2024 § 51 Pirkanmaan hyvinvointialueen investointisuunnitelman 2025–2028. Pelastuspalvelujen osainvestointisuunnitelmaan sisältyy omaan taseeseen toteutettavan uuden paloaseman rakentaminen Nekalaan vuosien 2025 ja 2026 aikana siten, että asema on käyttöönotettavissa vuoden 2026 kesällä.

Pelastusasemahanke on suunniteltu sijoittuvaksi Tampereen kaupungin omistamalle tontille 837-125-1665-1 osoitteessa Viinikankatu 46. Asemakaavassa tontti on varattu hallinto- ja virastorakennusten sekä yhdyskuntateknisen huollon korttelialueeksi (kaavamerkintä YHT-2) ja sille osoitettu rakennusoikeutta yhteensä 5650 k-m2 sekä erillinen polttoaineen jakeluaseman sijoittamisalue.

Hallintosäännön 14 § kohdan 11 mukaan konserni- ja toimitilajaoston tehtävänä on vastata maankäyttöön, -myyntiin ja -hankintaan liittyvistä linjauksista osaksi hyvinvointialueen strategiaa. Kaupunki on ilmoittanut olevansa valmis joko myymään tai vuokraamaan pelastusaseman tarvitseman tontin. Tontin hinnaksi muodostuu em. rakennusoikeuden mukaisesti 762750 euroa. Tampereen kaupungin linjausten mukaan vuosivuokra on 6 % tontin luovutushinnasta sidottuna elinkustannusindeksiin. Nekalan pelastusasema on sekä pelastustoimen että ensihoidon palvelutuotannon kannalta strategisesti merkittävä toimipiste, jolta turvataan jatkuvasti kehittyvän Tampereen eteläisen alueen palvelutuotantoa pitkälle tulevaisuuteen. Omaan taseeseen rakennettavan pelastusaseman maapohja on tarkoituksenmukaista hankkia hyvinvointialueen omistukseen, jolloin saavutetaan rakennuksen suunnitellun elinkaaren aikana taloudellisesti merkittävästi edullisempi ratkaisu verrattuna tontin vuokraamiseen. Tontin ostaminen otettu huomioon hankkeen investointikustannuksissa.

Tutkimuksien perusteella alueella on todettu pilaantunutta maata ja jätejakeita täyttömaassa, mutta ei sellaisia yhdisteitä tai pitoisuuksia, jotka aiheuttaisivat kunnostustarpeen laajemmalla alueella, kuin tontilla tehtävä rakentaminen edellyttää. Pilaantuneen maan kunnostustöitä tehdään rakentamistöiden vuoksi ja niiden edellyttämällä laajuudella. Tampereen kaupunki vastaa tontilla täyttömaassa olevista jätejakeista ja haitta-aineista aiheutuvista ylimääräisistä kustannuksista rakentamisen vaatimassa laajuudessa.

Rakennuslupaa tontille voidaan hakea sen jälkeen, kun tontti on hyvinvointialueen hallinnassa. Tämän vuoksi päätös tontin hankinnasta on tehtävä hyvissä ajoin vuoden 2024 puolella ottaen huomioon sekä tontin ostamiseen että rakennuslupaprosessiin kuluva aika.

Liitteenä luonnos kauppakirjasta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Juhani Sand, KONSERNIPALVELUJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi

Konserni- ja toimitilajaosto hyväksyy osaltaan

  • että Pirkanmaan hyvinvointialue ostaa Nekalan pelastusaseman tontin, kiinteistötunnus 837-125-1665-1 Tampereen kaupungilta,
     
  • liitteenä olevan kiinteistön kauppakirjan ja
     
  • toimittaa asian päätettäväksi aluehallitukselle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana kiinteistöjohtaja Petri Laurikkaa ja toimitilapäällikkö Mikko Alinia.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).