Nuorisovaltuusto, kokous 8.10.2024

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 107 Pirkanmaan hyvinvointialueen lasten- ja nuorisopsykiatrian, mielenterveys- ja päihdepalveluiden selvitys - työryhmän loppuraportti

3901/2024

Valmistelija

  • Sirpa Rainesalo, HVA:N VAST. JOHTAJAYLILÄÄKÄRI, sirpa.rainesalo@pirha.fi

Perustelut

Sosiaali- ja terveysjohtaja päätti 31.1.2024 (§11/2024) käynnistää Pirkanmaan lasten- ja nuorisopsykiatrian sekä mielenterveys-​ ja päihdepalveluiden kokonaisselvityksen.  Sosiaali- ja terveysjohtaja nimesi työlle ohjausryhmän ja työryhmän.

Selvitystyön taustalla oli Pirkanmaalla vallitseva epätasapaino lasten- ja nuorten mielenterveyspalvelujen tarpeen, kysynnän ja käytössä olevien henkilöstöresurssien välillä. Kaikkien mielenterveyspalveluiden siirtyminen vuoden 2023 alusta hyvinvointialueen vastuulle antoi tilaisuuden tarkastella kokonaisvaltaisesti alueen palvelurakennetta, hoito- ja palveluketjuja sekä rakentaa Pirkanmaan hyvinvointialueen tasolla eheä, asiakaslähtöinen ja kestävä lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden kokonaisuus.  

Selvitystyölle asetetut tavoitteet olivat seuraavat:

  • Muodostaa kokonaiskuva Pirkanmaan hyvinvointialueen lasten- ja nuorisopsykiatrian sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden nykytilasta sisältäen analyysin väestötasoisesta tarpeesta ja palveluiden käytöstä ja verrata tätä kansalliseen tilanteeseen. 
  • Laatia uudenlainen yhteistyö ja hoidonporrastus perustason palveluiden ja erikoissairaanhoidon välille, tarvittaessa myös hallinnollista ja rakenteellista arviointia tehden.
  • Laatia loppuraporttiin keskipitkän aikavälin (1-3 v) toimeenpano-ohjelmaehdotus toiminnallisten, rakenteellisten ja henkilöstökysymysten ratkaisemiseksi.  

 

Kehittämisohjelma 2024-2026:

Selvitystyössä laadittiin Pirkanmaan mielenterveys- ja päihdepalveluiden kehittämisohjelma vuosille 2024–2026, jonka tavoitteena on korjata palvelujärjestelmän keskeisiä ongelmia. Kehittämisohjelma rakentuu viiden kokonaisuuden alle:  

  1. Hoidon porrastus on selkeä ja sujuva asiakkaiden ja henkilöstön näkökulmasta
  2. Lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelujärjestelmää johdetaan yhtenä kokonaisuutena
  3. Henkilöstön osaaminen, työhyvinvointi ja -viihtyvyys ovat hyvällä tasolla
  4. Yhteistyö sujuu yhdyspinnoilla asiakaslähtöisesti
  5. Lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdeongelmien ennaltaehkäisyä ja varhaisen tukea toteutetaan yhteistyössä kunta- ja 3. sektorin toimijoiden kanssa

 

Kehittämistoimenpiteet esitellään tarkemmin diaesityksessä ja raporttiluonnoksessa.

Aluehallitus hyväksynee loppuraportin 7.10.2024 kokouksessaan.

Liitteenä lasten- ja nuorisopsykiatrian sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden selvitys ja kehittämisohjelman kirjallinen raportti, sekä nuorisovaltuuston puheenjohtajaneuvoston hyväksymä nuorisovaltuuston kommenttikooste lasten- ja nuorisopsykiatrian sekä päihde- ja mielenterveyspalveluiden selvitykseen. Oheismateriaalina diaesitys lasten- ja nuorisopsykiatrian sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden selvitystyön tuloksista. 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Elsa Nisula, Pirha nuorisovaltuuston jäsen, elsa.nisula@pirha.fi

Nuorisovaltuusto päättää

  • merkitä lasten- ja nuorisopsykiatrian sekä päihde- ja mielenterveyspalveluiden selvitystyöryhmän loppuraporttiluonnoksen tiedoksi ja
  • merkitä nuorisovaltuuston puheenjohtajaneuvoston hyväksymän lausunnon tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Asiantuntijana kuultiin hyvinvointialueen vastaava johtajaylilääkäri Sirpa Rainesaloa, sekä projektipäällikkö Johanna Hämäläistä, jotka esittelivät nuorisovaltuustolle lasten- ja nuorisopsykiatrian, mielenterveys- ja päihdetyön selvityksen loppuraporttia.

Merkittiin tiedoksi, että Elvi Olkinuora saapui kokoukseen pykälän käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Sirpa Rainesalo, Johanna Hänninen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).