Aluevaltuusto, kokous 3.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 113 Kuntien lakisääteisen selvityksen täydentäminen 9 kunnan osalta

64/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Heli Hirvelä, hallinnon valmistelukokonaisuuden johtaja, heli.hirvela@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan kunnat ovat toimittaneet voimaanpanolain mukaiset selvitykset helmi-maaliskuun vaihteessa hyvinvointialueelle ja Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto on kokouksessaan 30.3.2022 ottanut saadut selvitykset vastaan pykälissä 25 - 47. Voimaanpanolain mukaan kunnalla on oikeus täydentää selvitystään kohteiden siirtymisestä pykälien 22 - 25 sisältöjen osalta 30.6.2022 saakka.

Kunnille lähetettiin 1.6.2022 ohjekirje, jossa pyydettiin toimittamaan selvitysten muutokset ja täydennykset siirtyvien erien osalta. Henkilöstötietojen muutokset, siirtyvien sopimusten täydennykset, omaisuuserin muutokset, leasingilla hankitun omaisuuden muutokset, toimitilatietojen muutokset ja muut ilmoitettavat tiedot pyydettiin toimittamaan 12.8.2022 mennessä.

Siirtyvän omaisuuden ja toiminnan selkeyttämiseksi hyvinvointialue on käynyt kuntakohtaiset neuvottelut jokaisen kunnan kanssa huhti-toukokuun aikana. Neuvotteluissa käytiin läpi täsmennystä vaativat yhdyspinta-asiat, tilahallinnon ja sopimusten tilanne, henkilöstö- ja talousasioita sekä muita kuntakohtaisesti esiin nousevia asioita. Neuvotteluissa myös sovittiin jatkotyöskentelyn vastuuhenkilöistä.

Tässä pykälässä käsitellään tietojen täydennykset Punkalaitumen, Pälkäneen, Ruoveden, Sastamalan, Urjalan, Valkeakosken, Vesilahden, Virtojen ja Ylöjärven osalta. Täydennysten yksityiskohdat on mainittu joko liitteissä tai pykälän tekstissä.Sopimustietojen muutokset löytyvät liitteestä. Sopimustietojen muutokset on otettu Cloudia-sopimushallintajärjestelmästä kuntien pääosin 30.6.2022 mennessä tallentamien tietojen mukaisesti. Kuntien ilmoituksissa ja Cloudiaan tallennetuissa tiedoissa voi olla jonkin verran eroja johtuen mm. tallennusajankohdasta. Toimitilojen muutokset on koottu hyvinvointialueen vastuuvalmistelijan yhteenvetotaulukosta kuntien kanssa läpikäytyjen asioiden pohjalta. Toimitilatietoihin tulleet muutokset löytyvät liitteestä. Henkilöstötiedot perustuvat kunnilta erikseen kerättyyn tietoon.  Muilta osin tiedot pohjautuvat kuntien päätöksissään ilmoittamiin tietoihin.

Kuntakohtaiset selvitysten täydennykset 

Punkalaitumen kanssa on kuntaneuvotteluissa ja sen jälkeen keskusteltu ylimääristen toimitilakohteiden poistamisesta listalta, mutta täydennysselvitystä ei näiltä osin ole tullut. Hyvinvointialue on poistanut kyseiset tilat omilta listoiltaan keskustelujen mukaisesti.

Pälkäne on täydentänyt sopimustietoja. Pälkäne on ilmoittanut siirtyvän henkilöstömääräarvion korotuksesta kolmella henkilöllä ja palkkakuluarvioiden kasvusta 36 000 eurolla. 

Ruovesi on ilmoittanut täydennyksiä sopimustietoihin ja toimitilatietoihin.  

Sastamalan henkilöstömääräarvio on noussut kymmenellä henkilöllä ja lisäksi sopimustietoja on täydennetty.

Urjalan siirtyvä henkilöstö on kasvanut kahdella henkilöllä.  Toimitilatietoihin ja sopimustietoihin on tullut täsmennyksiä. Lisäksi on ilmoitettu, että yksi aiemmin ilmoitettu ajoneuvoleasingsopimus ei siirry hyvinvointialueelle.

Valkeakosken henkilöstömääräarvio on noussut 13 henkilöllä. Sopimustietoja on täydennetty ja viisi ajoneuvojen rahoitusleasingsopimusta on lisätty. Lisäksi Valkeakoski on ilmoittanut hyvinvointialueelle siirtyvän sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavan yhtiön osakkeiden siirtymisestä (Coxa Oy, 50 osaketta).   

Vesilahdesta siirtyvä henkilöstömääräarvio on noussut yhdellä henkilöllä ja sopimustietoja on täydennetty.

Virrat on ilmoittanut siirtyvän henkilöstömääräarvion pienentyneen yhdellä henkilöllä ja sopimustietoja on täydennetty. Virrat ei ole tehnyt kirjallisia sopimuksia kuntouttavan työtoiminnan toteuttamisesta, mutta nimeää sähköpostissaan yhdeksän käyttämäänsä kolmannen sektorin toimijaa. Leasingvastuiden osalta Virrat on täydentänyt eurotietoja 31.12.2021 tilanteesa sekä lisännyt ohjelmistojen leasingvastuita noin 36 000 eurolla. Virrat on myös täydentänyt siirtyviä pysyviä vastaavia liitteen mukaisesti. 

Ylöjärvi on ilmoittanut henkilöstömääräarvion kasvaneen 61 henkilöllä. Toimitilatietoihin on tullut sekä lisäyksiä, poistoja että pinta-alamuutoksia. Sopimustietoja on täydennetty. Lisäksi täydennyksessä on ilmoitettu seitsemän ajoneuvoleasingsopimuksen lisäämisestä hyvinvointialueelle siirtyväksi ajoneuvoksi. Näistä kuitenkin kahden leasingsopimus päättyy kuluvan vuoden aikana. Ylöjärvi on täsmentänyt siirtyvien pysyvien vastaavien kirjanpitoarvoja noin 20 00 euroa pienemmäksi, olleen pysyvien vastaavien kirjanpitoarvo 31.12.2021 noin 147 000 euroa. Lisäksi on ilmoitettu yksi uusi leasingvastuu, jossa on arvoa 31.12.2021 4024 euroa (Carima Optima). Rakennusinvestoinneissa on mainittu Siltatien koulun käyttöönotto 8/2023. 

Nyt annettujen täydennysten jälkeen kuntien tulee neuvotella kaikista näihin eriin liittyvistä asioista mahdollisten muutosten osalta hyvinvointialueen vastuuvalmistelijoiden kanssa. 

Lopulliset liikkeen luovutukseen liittyvät henkilöstömäärän täsmentyminen, omaisuuserien luovutukset ja täsmäytykset kirjanpitoon luovuttajan ja vastaanottajan osalta tapahtuvat vuodenvaihteessa. 

Ehdotus

Esittelijä

Juhani Sand, konsernipalvelujohtaja, vs. sairaanhoitopiirin johtaja, juhani.sand@pirha.fi

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että

  • aluevaltuusto ottaa vastaan Punkalaitumen, Pälkäneen, Ruoveden, Sastamalan, Urjalan, Valkeakosken, Vesilahden, Virtojen ja Ylöjärven selvitysten täydennykset. 

Päätös

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että

  • aluevaltuusto ottaa vastaan Punkalaitumen, Pälkäneen, Ruoveden, Sastamalan, Urjalan, Valkeakosken, Vesilahden, Virtojen ja Ylöjärven selvitysten täydennykset. 

Esteellisyys

Erja Pelkonen ja Pekka Järvinen ilmoittivat olevansa esteellisiä asiassa (HL 28 § 1 mom 5 kohta) ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi klo 9.06-9.09. Esteellisyydet todettiin. 

Kokouskäsittely

Merkittiin, että varajäsen Atanas Aleksovski saapui kokoukseen § 188 käsittelyn ajaksi klo 9.06-9.09, Pekka Järvisen ollessa esteellinen.

Valmistelija

  • Heli Hirvelä, hallinnon valmistelukokonaisuuden johtaja, heli.hirvela@pirha.fi

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 12.9.2022 § 188

Punkalaitumen, Pälkäneen, Ruoveden, Sastamalan, Urjalan, Valkeakosken, Vesilahden, Virtojen ja Ylöjärven selvitysten täydennykset ovat liitteenä.

 

Ehdotus

Aluehallituksen ehdotus:

aluevaltuusto päättää

  • ottaa vastaan Punkalaitumen, Pälkäneen, Ruoveden, Sastamalan, Urjalan, Valkeakosken, Vesilahden, Virtojen ja Ylöjärven selvitysten täydennykset. 

Päätös

Hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).