Aluevaltuusto, kokous 3.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 114 Tampereen kaupungin lakisääteisen selvityksen täydentäminen

64/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Heli Hirvelä, hallinnon valmistelukokonaisuuden johtaja, heli.hirvela@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan kunnat ovat toimittaneet voimaanpanolain mukaiset selvitykset helmi-maaliskuun vaihteessa hyvinvointialueelle ja Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto on kokouksessaan 30.3.2022 ottanut saadut selvitykset vastaan pykälissä 25 - 47. Voimaanpanolain mukaan kunnalla on oikeus täydentää selvitystään kohteiden siirtymisestä pykälien 22 - 25 sisältöjen osalta 30.6.2022 saakka. 

Aluevaltuusto totesi kokouksessaan 30.3.2022 Tampereen kaupungin osalta, että hyvinvointialueen ja kaupungin tulee käydä tarvittavat neuvottelut erikseen esille nostetuista asioista ja että neuvottelun tulos tuodaan tiedoksi aluevaltuustolle. Erikseen esille nostettuja asioita ovat neuvoteltavat sopimukset eli Tipotien leasing-kohteen sopimukset, Tesoman allianssisopimus, SIB Nuoret -sopimus sekä TYP-sopimus. Lisäksi on käsitelty sovittelutoiminnan siirtymistä hyvinvointialueelle.

Tampereen kaupunki on toimittanut täydennyksiä selvitykseen ja sen lisäksi Tampereen kanssa on pidetty useita neuvotteluja järjestämisvastuun siirtymiseen liittyvistä erityiskysymyksistä ja tarkennuksista. Täydennysten yksityiskohdat on mainittu joko liitteissä tai pykälän tekstissä.  Sopimustietojen muutokset on koottu Tampereen kanssa yhteistyössä ja tiedot löytyvät myös Cloudia-sopimushallintajärjestelmästä.  Toimitilojen muutokset on koottu hyvinvointialueen vastuuvalmistelijan yhteenvetotaulukosta kuntien kanssa läpikäytyjen asioiden pohjalta. Muilta osin tiedot pohjautuvat Tampereen kaupunginhallituksen päätöksissään ilmoittamiin tietoihin.

Tipotien osalta kaupunki on esittänyt kohteen vuokraamista Pirkanmaan hyvinvointialueelle 20 vuoden vuokrasopimuksella ja neuvottelujen pohjalta hyvinvointialue on valmis toimimaan vuokralaisena Tipotien tiloissa. Tipotietä koskeva kiinteistöleasing-sopimus sekä siihen liittyvä johdannaisopimus poistetaan siirtyvistä sopimuksista ja tähän liittyen vuokrasopimus käsitellään sopimustiedoissa. 

SIB Nuoret -sopimuksen osalta kaupunki on esittänyt Pirkanmaan hyvinvointialueen lisäämistä ao. sopimukseen tilaajaksi Tampereen kaupungin rinnalle. Neuvottelujen pohjalta Pirkanmaan hyvinvointialue on valmis liittymään mukaan SIB-sopimukseen ja sopimusmuutosta valmistellaan yhteistyössä.

Tesoman allianssin osalta kaupunki esittää, että sopimus jaetaan siten, että Pirkanmaan hyvinvointialue tulisi allianssin osapuoleksi. Neuvottelujen pohjalta Tesoman allianssimallia jatketaan siten että Tampereen kaupunki toimii päävuokralaisena ja Pirkanmaan hyvinvointialue alivuokralaisena. 

TYP-sopimuksen osalta neuvottelut käydään syksyn aikana vastuujohtajien kesken. Samoin neuvotellaan vielä palveluliikenteestä.

Tampereen kaupungin tuottama alueellinen sovittelutoiminta on erillisneuvotteluissa sovittu siirrettäväksi hyvinvointialueelle 1.1.2023 ja asiasta on sovittu laadittavan sopimus toiminnan maksajana olevan THL:n kanssa. Tampereen kaupungin ja THL:n välillä solmittu Rikos- ja eräiden riita-asioiden sovittelupalvelun tuottamista koskeva puitesopimus siirretään Pirkanmaan hyvinvointialueelle ja hyvinvointialueen aluehallitus hyväksyy uuden sopimuksen THL:n kanssa. 

Tampereen osalta toimitiloihin on tullut muutoksia vuokrauksen tapaan, on lisätty uusia kohteita ja tehty muutoksia pinta-aloihin tai vuokra-aikoihin liitteen mukaisesti. Henkilöstön määrään, vuosipalkka-, sivukulu- tai lomapalkkavelka-arvioon ei ole ilmoitettu muutoksia. Sopimustietoja on täydennetty liitteen mukaisesti. Pysyvien vastaavien hyödykkeiden tietoja on täydennetty liitteen mukaisesti. Omaksi hankittuja ajoneuvoja on poistettu listalta kahdeksan kappaletta, koska ne on jo myyty eivätkä siten siirry hyvinvointialueelle. Muissa ilmoitettavissa tiedoissa Tampere tuo esille kahden sammutusauton hankinnan pelastuslaitokselle voimassaolevan hankintasopimuksen mukaisesti ja tämä asia on keskusteltu yhdessä hyvinvointialueen kanssa. Lisäksi on ilmoitettu kahden välitystilin (muut toimeksiantojen pääomat) saldon siirtymisestä hyvinvointialueelle tilinpäätöksen -22 mukaisesti ja ilmoitettu saldon olleen 31.12.2021 noin 1,548 milj. euroa.  Tampere on myös arvioinut jo siirtyvien asiakirjojen määriä ja ilmoittanut arviotietoja hyvinvointialueen käyttöön.

Nyt annettujen täydennysten jälkeen Tampereen tulee neuvotella kaikista näihin eriin liittyvistä asioista mahdollisten muutosten osalta hyvinvointialueen vastuuvalmistelijoiden kanssa. 

Lopulliset liikkeen luovutukseen liittyvät henkilöstömäärän täsmentyminen, omaisuuserien luovutukset ja täsmäytykset kirjanpitoon luovuttajan ja vastaanottajan osalta tapahtuvat vuodenvaihteessa. 

Ehdotus

Esittelijä

Juhani Sand, konsernipalvelujohtaja, vs. sairaanhoitopiirin johtaja, juhani.sand@pirha.fi

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että

  • aluevaltuusto ottaa vastaan Tampereen kaupungin selvitysten täydennykset. 

Päätös

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että

  • aluevaltuusto ottaa vastaan Tampereen kaupungin selvitysten täydennykset. 

Esteellisyys

Olga Haapa-aho, Anneli Taina, Anna-Kaisa Ikonen ja Lauri Lyly ilmoittivat olevansa esteellisiä asiassa (HL 28 § 1 mom 5 kohta) ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi klo 9.09-9.11. Esteellisyydet todettiin. 

Kokouskäsittely

Merkittiin, että varajäsen Perttu Jussila saapui kokoukseen § 189 käsittelyn ajaksi klo 9.09-9.11, Olga Haapa-ahon ollessa esteellinen.

Valmistelija

  • Heli Hirvelä, hallinnon valmistelukokonaisuuden johtaja, heli.hirvela@pirha.fi

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 12.9.2022 § 189.

Tampereen kaupungin selvitysten täydennykset ovat liitteenä. 

Ehdotus

Aluehallituksen ehdotus:

aluevaltuusto päättää

  • ottaa vastaan Tampereen kaupungin selvitysten täydennykset. 

Päätös

Hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).