Aluevaltuusto, kokous 3.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 117 Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosäännön muuttaminen

33/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Vuokko Ylinen, hallintojohtaja, vuokko.ylinen@pirha.fi

Perustelut

Hallintosäännön päivitys sisältää teknisiä täydennyksiä ja joitakin sisällöllisiä muutoksia.

Hallintosäännön pykäläkohtaiset täydennykset ja muutokset on koottu liitteenä olevan hallintosäännön otsikkosivulle. Uusi teksti on kirjoitettu punaisella fontilla ja poistettava teksti on yliviivattu punaisella.

Tukipalvelujohtajan tehtäviin sisältyvät muutokset  pykälässä 18  tulevat voimaan edellyttäen, että aluehallitus hyväksyy 26.9.2022 tukipalveluiden palvelutuotantojohtajan viran perustamisen.

Muutettu hallintosääntö tulee voimaan 10.10.2022 alkaen.

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle

  1. että aluevaltuusto hyväksyy liitteenä olevaan hallintosääntöön tehdyt muutokset. Tukipalvelujohtajan tehtäviin tehdyt muutokset pykälässä 18 tulevat voimaan edellyttäen, että  aluehallitus hyväksyy 26.9.2022 tukipalvelujen palvelutuotantojohtajan viran perustamisen,
     
  2. että hallintosäännön muutokset tulevat voimaan 10.10.2022 alkaen. 


Lisäksi aluehallitus päättää

  • oikeuttaa hallintojohtajan tekemään hallintosääntöön ja sen liitteisiin teknisiä korjauksia ennen valtuustokäsittelyä.

Päätös

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle

  1. että aluevaltuusto hyväksyy liitteenä olevaan hallintosääntöön tehdyt muutokset. Tukipalvelujohtajan tehtäviin tehdyt muutokset pykälässä 18 tulevat voimaan edellyttäen, että aluehallitus hyväksyy 26.9.2022 tukipalvelujen palvelutuotantojohtajan viran perustamisen,
     
  2. että hallintosäännön muutokset tulevat voimaan 10.10.2022 alkaen. 

Lisäksi aluehallitus päätti

  • oikeuttaa hallintojohtajan tekemään hallintosääntöön ja sen liitteisiin teknisiä korjauksia ennen valtuustokäsittelyä.

Kokouskäsittely

Merkittiin, että päätöksenteon jälkeen kokouksessa pidettiiin tauko klo 10.02 - 10.09.

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 26.9.2022 § 205.

Hallintosäännön pykäläkohtaiset täydennykset ja muutokset on koottu liitteenä olevan hallintosäännön otsikkosivulle. Uusi teksti on kirjoitettu punaisella fontilla ja poistettava teksti on yliviivattu punaisella.

 

Ehdotus

Aluehallituksen ehdotus:

aluevaltuusto päättää

  1. hyväksyä liitteenä olevaan hallintosääntöön tehdyt muutokset,
     
  2. että hallintosäännön muutokset tulevat voimaan 10.10.2022 alkaen. 

Päätös

Aluevaltuusto päätti

  1. hyväksyä liitteenä olevaan hallintosääntöön tehdyt muutokset,
     
  2. että hallintosäännön muutokset tulevat voimaan 10.10.2022 alkaen, lukuun ottamatta muutosta §:ään 118 "Tukipalvelujohtajan tehtävät",  joka tulee voimaan 1.11.2022 alkaen.

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja esitti, että muutos §:ään 18 "Tukipalvelujohtajan tehtävät" tulee voimaan 1.11.2022 alkaen. Puheenjohtajan ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. 

Merkittiin, että varavaltuutettu Hanna-Maria Grann liittyi kokoukseen asian käsittelyn aikana. Valtuuston vahvuus oli 79 valtuutettua.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta aluevalituksella.

Aluevalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen (Laki hyvinvointialueesta 140 §).

 

Valitusviranomainen   

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna

Valituksen voi lähettää sähköpostitse hameenlinna.hao@oikeus.fi tai tehdä hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

 

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.  Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Valitusasiakirjat

Valituskirjelmässä on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • muutosvaatimuksen perusteet
  • mihin valitus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituskirjelmässä on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Lisäksi on ilmoitettava yhteystiedot (postiosoite, sähköpostiosoite), joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa ja puhelinnumero mahdollisia tiedusteluita varten.

Valituskirjelmään on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai jäljennöksenä sekä todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta.

Valituskirjelmään on liitettävä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle. Asiamiehen on liitettävä valtakirja sen mukaan kuin HLL 21 §:ssä säädetään.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

"Tuomioistuimen ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (701/93) nojalla muutoksenhakijalta peritään hallinto-oikeudessa kulloinkin voimassa oleva oikeudenkäyntimaksu 260 euroa (v. 2021).

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Oikeudenkäyntimaksua ei peritä sosiaalihuoltolaissa (mm. vammaispalvelu, toimeentulotuki ja kehitysvammaisten erityishuolto) tarkoitettua palvelua tai etuutta koskevissa asioissa eikä myöskään terveydenhuolto-, päihdehuolto- tai mielenterveyslain mukaisissa asioissa eikä asioissa, jotka koskevat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain mukaan määrättyjä asiakasmaksuja (Tuomioistuinmaksulaki 5 §).”