Perustelut
Aluevaltuusto hyväksyi 29.4.2025 § 32 Pirkanmaan hyvinvointialueen valiokuntaohjelman vuosille 2025-2029. Valiokuntaohjelma astuu voimaan 31.5.2025. Hyvinvointialueen valiokuntia ovat lasten, nuorten, perheiden ja työikäisten valiokunta, ikääntyneiden ja vammaisten henkilöiden valiokunta sekä tulevaisuus- ja turvallisuusvaliokunta.
Tulevaisuus- ja turvallisuusvaliokunnan tehtäväalue kattaa asiakokonaisuudet, jotka eivät rajaudu tiettyihin asukas- tai asiakasryhmiin tai heidän palveluihinsa, ja jotka koskettavat koko hyvinvointialueen organisaatiota tai suurta osaa siitä. Tehtävissä ja toiminnassa korostuvat valiokunnan nimen mukaisesti turvallisuuteen liittyvät teemat sekä tulevaisuusorientaatio. Valiokunta osallistuu merkittävien strategisten päätösten vaikutusten arviointiin ja ennakkoarviointiin omalla tehtäväalueellaan. Tulevaisuus- ja turvallisuusvaliokunta käsittelee asioita, jotka liittyvät:
- hyvinvointialueen turvallisuuteen, varautumiseen ja valmiuteen sekä näiden osalta tehtävään strategiseen sidosryhmäyhteistyöhön
- ensihoitoon ja pelastustoimeen (ml. palvelutasopäätös)
- riskienhallintaan, tietoturvaan ja sisäiseen valvontaan
- tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan ja hyvinvointialueen sidosryhmäyhteistyöhön näissä teemoissa
- hyvinvointialueen asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien kehittämiseen
- kestävän kehityksen periaatteisiin ja niiden toteutumiseen hyvinvointialueen toiminnassa.
Kuhunkin Pirkanmaan hyvinvointialueen kolmeen valiokuntaan kuuluu 15 jäsentä, joista yksi toimii valiokunnan puheenjohtajana ja kaksi valiokunnan varapuheenjohtajina. Aluevaltuusto nimeää valiokunnat, niiden puheenjohtajan, varapuheenjohtajat, jäsenet ja heidän henkilökohtaiset varajäsenensä. Jäsenet valitaan valiokuntiin valtuustokaudeksi.
Valiokuntaohjelman mukaan valiokuntien jäsenet ovat aluevaltuutettuja tai varavaltuutettuja. Varajäsenten ei tarvitse olla aluevaltuutettuja tai varavaltuutettuja. Aluevaltuustolle 9.6.2025 valmistellaan hallintosäännön muutos, jolla valiokuntien jäsenten kelpoisuuksia koskeva kirjaus saatetaan vastaamaan valiokuntaohjelmaa.
Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain 4a §:n mukaan hyvinvointialueen toimielimissä, lukuun ottamatta aluevaltuustoa, tulee olla sekä naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia, jollei erityisestä syystä muuta johdu.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Juhani Sand, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi
Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että se päättää
- nimetä tulevaisuus- ja turvallisuusvaliokuntaan 15 jäsentä sekä heille henkilökohtaiset varajäsenet sekä
- valita jäsenten keskuudesta puheenjohtajan sekä kaksi (2) varapuheenjohtajaa.
Aluehallitus päättää tarkastaa pykälän kokouksessa.