Perustelut
Ikäihmisten päivätoimintaa on järjestetty Pirkanmaan hyvinvointialueella sosiaalihuoltolain (1301/2024) 19 §:n mukaisena kotipalvelun tukipalveluna. Kotipalveluun sisältyvinä tukipalveluina annetaan ateria-, vaatehuolto- ja siivouspalveluja sekä sosiaalista kanssakäymistä edistäviä palveluja. Laki ei määritä palvelujen järjestämisen tapaa.
Palvelun myöntäminen perustuu iäkkään henkilön palvelutarpeen selvittämiseen ja toimintakyvyn arviointiin. Palvelun myöntämisestä asiakkaalle tehdään viranhaltijapäätös. Ikäihmisten päivätoiminnan asiakkaat ovat pääsääntöisesti säännöllisen kotihoidon asiakkaita tai omaishoidettavia.
Vuonna 2024 osana talouden tasapainottamista valmisteltiin päivätoiminnan muutosta siten, että nykymuotoinen päivätoiminta lakkaisi ja toiminta jatkuisi etäpäivätoimintana sekä osana perhehoitoa. Muutoksesta käytiin yt-neuvottelut ja muutokset huomioitiin vuoden 2025 talousarviossa. Näiden päätösten jälkeen aluevaltuuston seminaarissa 10.3.2025 käsiteltiin vaihtoehtoisia toimintamuotoja ikäihmisten toimintakyvyn tukemiseen ja yksinäisyyden lievittämiseen. Keskustelussa nousi vahvaksi linjaukseksi päivätoiminnan jatkamisen mahdollisuuksien selvittäminen. Tämän pohjalta päivätoiminnasta valmisteltiin aluehallitukselle 14.4.2025 § 105 käsiteltäväksi esitys päivätoiminnan järjestämisen vaihtoehdoista. Aluehallitus päätti, että päivätoiminta järjestetään monimuotoisesti 1.9.2025 alkaen. Lisäksi aluehallitus päätti lähettää asian lähetekeskusteluun aluevaltuustoon. Aluevaltuusto kävi lähetekeskustelun kokouksessaan 29.4.2025 § 36. Lähetekeskustelun lisäksi valtuustoryhmät esittivät ryhmäpuheenvuorot myös kirjallisesti.
Jatkovalmistelussa on huomioitu valtuustoryhmien ryhmäpuheenvuorot. Ryhmäpuheenvuoroissa esitetyn mukaisesti monimuotoiseksi päivätoiminnan järjestämistavaksi 1.9.2025 alkaen esitetään oheismateriaalin vaihtoehtoa 2D. Vaihtoehdossa 2D päivätoimintaa järjestettäisiin fyysisissä toimipisteissä sekä omana tuotantona että ostopalveluna, etäpäivätoimintana etähoivan asiakkaille sekä osana perhehoitoa. Kokonaisuutta täydentää jokaisen kunnan alueella toimiva lähitoriverkosto ryhmätoimintoineen, erillisenä tukipalveluna myönnettävä peseytymispalvelu ja liikkumisen tuki sekä järjestöavustuksilla toteutettava ikäihmisten toimintakykyä tukeva ja yksinäisyyttä lievittävä toiminta.
Fyysisissä toimipisteissä toteutettava päivätoiminta myönnetään asiakkaan tarpeeseen perustuvana, määräaikaisena ja tarpeen mukaan uusittavana kuntoutusjaksona. Kuntoutusjakson pituutta ei rajata lähtökohtaisesti kolmeen kuukauteen. Päivätoiminta sisältää lounaan ja päiväkahvin sekä tarvittaessa järjestettävän ryhmäkuljetuspalvelun. Kuljetusten järjestämisen takia yksilöllinen päivätoimintapäivän pituus ei ole mahdollista muuta kuin niissä tilanteissa, joissa asiakas kulkee päivätoimintaan omatoimisesti. Päivätoimintapäivän pituus toimipisteessä on lähtökohtaisesti viisi tuntia.
Toimipisteverkon suunnittelussa on huomioitu toimitilojen tarkoituksenmukaisuus ja alueen palvelutarve. Asiakas ohjataan lähimpään toimipisteeseen kuntarajoista riippumatta. Etäpäivätoiminnan ensisijainen kohdejoukko ovat jo etähoivan piirissä olevat asiakkaat näin halutessaan. Päivätoiminta osana perhehoitoa kohdistetaan erityisesti omaishoidettaville.
Ostopalvelusopimukset koskien päivätoimintaa olivat kunnista siirtyneitä, pääsääntöisesti vanhentuneita ja palvelukuvauksiltaan erilaisia. Myös sopimusten hinnoittelumekanismit olivat hyvin kirjavia. Ostopalvelusopimukset oli irtisanottava, koska osa niistä sisältyi laajempiin kokonaisuuksiin, joissa oli lainsäädännöstä poistuneita palveluita, ja osassa sopimusehdot ja palvelukuvaukset eivät vastanneet enää tarkoitustaan. Mikäli päivätoimintaa halutaan järjestää jatkossa myös ostopalveluna, tulee palvelu kilpailuttaa. Vuoden 2025 osalta on kuitenkin käyty alustavasti neuvotteluja ostopalvelutuottajien kanssa mahdollisuudesta jatkaa 1.9.2025 alkaen vuoden loppuun saakka vanhoilla sopimuksilla.
Aluevaltuuston 17.12.2024 § 135 vuoden 2025 talousarviopäätösten yhteydessä ikäihmisten ja vammaisten palvelulinjan talousarviossa oli päivätoiminnan supistaminen. Tältä osin vuodelle 2025 tarvitaan lisämäärärahaa kattamaan syksyn 2025 toiminta sekä määrärahan lisäystarve tulee huomioida myös vuoden 2026 linjalle kohdistettavassa talousarvioraamissa. Lisäksi aluehallitus 28.10.2024 § 279 teki yhteistoimintaneuvotteluiden tuloksista päätöksen, joilla on vaikutuksia päivätoiminnan henkilöstöön, määrään, työnteon paikkaan ja tavoiteltaviin säästöihin. Päätöksen toimeenpanomääräystä täytyy joilltain osin muuttaa.
Asiakasmaksuista koskien päivätoimintaa päätetään myöhemmin. Päivätoiminnan toteutumisesta raportoidaan IKI2035-ohjelman puolivuotisraportoinnin yhteydessä.
Hyvinvointialuejohtaja asetti 28.11.2024 § 72/2024 työryhmän selvittämään vaihtoehtoisia toimintamuotoja ikäihmisten toimintakyvyn tukemiseen ja yksinäisyyden lievittämiseen. Aluehallitus päätti 14.4.2025 § 107 hyväksyä työryhmän loppuraportin ja päätti käynnistää kohdennetun järjestöavustushaun ikäihmisten ikätoimintakyvyn tukemiseen ja yksinäisyyden lievittämiseen. Hakemuksia tuli 59 kpl eri puolilta Pirkanmaata.
Oheismateriaalina esitys ikäihmisten päivätoiminnan järjestämisvaihtoehdoista 1.9.2025 alkaen sekä järjestöavustushaun tilannekatsaus.