Aluehallitus, kokous 11.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 90 Vammaispalveluiden harkinnanvaraisten palveluiden ja taloudellisen tuen myöntämisperusteet 1.5.2023 lukien

7934/2023

Valmistelija

  • Tuulikki Parikka, PALVELUJOHTAJA, tuulikki.parikka@pirha.fi
  • Sonja Vuorela, VASTUUALUEJOHTAJA, sonja.vuorela@pirha.fi

Perustelut

Aluehallitus käsitteli kokouksessaan 21.11.2022 § 287 vammaispalvelulain mukaisten harkinnanvaraisten palveluiden ja taloudellisen tuen myöntämisperusteita 1.1.2023 lukien. Koska uuden vammaispalvelulain eteneminen oli epävarmaa, päätös tehtiin ehdollisena edellyttäen, että uusi vammaispalvelulaki olisi tullut voimaan 1.1.2023. Lain voimaantulon lykkääntymisestä tuli tieto 24.11.2022, jonka jälkeen myöntämiskriteerit otettiin uudelleen valmisteluun voimassa olevan lainsäädännön perusteella. Harkinnanvaraisten palvelujen kriteerit sisältävät myös tukihenkilöpalvelun kriteerit.

Vammaispalveluiden myöntämisestä säädetään laissa vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista (380/1987) sekä vammaispalveluasetuksessa (759/1987). Harkinnanvaraisissa palveluissa ja taloudellisessa tuessa on kyse varattujen määrärahojen puitteissa myönnettävästä palvelusta, johon kenelläkään ei ole subjektiivista oikeutta.

Taloudellinen tuki määritellään vammaispalvelulain 9 §:ssä. Vammaiselle henkilölle korvataan hänen vammansa tai sairautensa edellyttämän tarpeen mukaisesti kokonaan tai osittain kustannukset, jotka hänelle aiheutuvat vammaispalvelulain tarkoituksen toteuttamiseksi tarpeellisista tukitoimista sekä ylimääräiset kustannukset, jotka aiheutuvat vamman tai sairauden edellyttämän vaatetuksen ja erityisravinnon hankkimisesta. Päivittäisistä toiminnoista suoriutumisessa tarvittavien välineiden, koneiden ja laitteiden hankkimisesta aiheutuneista kustannuksista korvataan puolet. Vakiomalliseen välineeseen, koneeseen tai laitteeseen tehdyt vamman edellyttämät välttämättömät muutostyöt korvataan kuitenkin kokonaan.

Taloudellisen tuen tukimuotojen osalta myöntämisperusteet pohjautuvat yhteisiin Pirkanmaan kuntien 1.5.2022 lähtien hyväksymiin ohjeisiin, jotka on päivitetty hyvinvointialueelle. Kriteerit ovat samansisältöisiä joulukuussa käsiteltyjen kriteereiden kanssa.

Vammaispalvelulain 8 §:n mukaan vammaiselle henkilölle annetaan harkinnanvaraisena palveluna kuntoutusohjausta ja sopeutumisvalmennusta sekä muita tämän lain tarkoituksen toteuttamiseksi tarpeellisia palveluja. Näitä palveluja voidaan antaa myös vammaisen henkilön lähiomaiselle tai hänestä huolehtivalle taikka muutoin läheiselle henkilölle. Harkinnanvaraisten palvelujen sisällöstä säädetään tarkemmin vammaispalveluasetuksen 14 -19 pykälissä.

Vammaispalvelulain mukaisten harkinnanvaraisten palveluiden ja taloudellisten tukitoimien myöntämisen perusteet on laadittu turvaamaan asiakkaiden tasavertainen kohtelu hyvinvointialueella, tukemaan palveluihin hakeutumista ja tukemaan myöntämiseen liittyvää päätöksentekoa. 

Päätösesityksen liitteessä olevassa harkinnanvaraisten palveluiden ja taloudellisen tuen myöntämisperusteissa on kirjattuna tarkemmat perusteet ja ohjeet edellä mainittujen harkinnanvaraisten palveluiden ja taloudellisten tukitoimien myöntämiseen Pirkanmaan hyvinvointialueella.

Harkinnanvaraisten palvelujen kriteerit on käsitelty hyvinvointialueen vammaisneuvostossa 13.2.2023 ja neuvosto antoi kokouksen jälkeen kirjallisen lausunnon. Vammaisneuvostokäsittelyn perusteella korotettiin autoavustuksen sekä auton hinnan enimmäismäärää.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Juhani Sand, konsernipalvelujohtaja, juhani.sand@pirha.fi

Aluehallitus päättää 

  • hyväksyä Pirkanmaan hyvinvointialueen vammaispalveluiden harkinnanvaraisten palveluiden ja taloudellisen tuen myöntämisperusteet 1.5.2023 lukien.  

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Merkittiin, että kuultiin sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmasta ja palvelupäällikkö Sonja Vuorenmaata asiantuntijoina kokouksessa. Asiantuntijat poistuivat kokouksesta ennen päätöksentekoa. 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo

Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere

Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo

Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 -​ 14.30.

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.