Aluehallitus, kokous 11.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 93 Soten palvelutuotannon virkojen perustaminen

8050/2023

Valmistelija

  • Paula Paavilainen, VASTAAVA HALLINTOPÄÄLLIKKÖ, paula.paavilainen@pirha.fi
  • Anni Vainionpää, HALLINTOPÄÄLLIKKÖ, anni.vainionpaa@pirha.fi
  • Heli Leppikangas, Toimialuejohtaja, Heli.Leppikangas@pirha.fi
  • Tuukka Salkoaho, INTEGRAATIOJOHTAJA, tuukka.salkoaho@pirha.fi

Perustelut

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuotantoon on tarpeen perustaa virkoja tehtäviin, jotka edellyttävät julkisen vallan käyttöä. Sairaalapalvelujen, ikäihmisten ja vammaisten palvelujen ja avopalvelujen palvelulinjoille esitetään perustettavaksi yhteensä 10 vakinaista virkaa, joista viisi täytetään määräaikaisesti. 

Sairaalapalvelulinjalle esitetään perustettavaksi kaksi neurokirurgian erikoislääkärin virkaa neuroalojen vastuualueelle. Tehtäviä hoidetaan tällä hetkellä määräaikaisesti. Vakinaisten virkojen perustaminen ja niiden täyttäminen on kuitenkin välttämätöntä klinikan toiminnan jatkuvuuden ja päivystystyön turvaamiseksi. Vakinaisten virkojen perustamisella ei ole talousarviovaikutuksia, koska erikoislääkärien virkasuhteet ovat olleet määräaikaisesti täytettynä useiden vuosien ajan. Kelpoisuusehtona virkoihin on neurokirurgian erikoislääkärin pätevyys. 

Ikäihmisten ja vammaisten palvelulinjalle esitetään perustettavaksi yksi sosiaaliohjaajan virka vammaissosiaalityön vastuualueelle sekä kaksi asiakasohjaajan virkaa (asumispalvelut ja kotona asumista tukevat palvelut) asiakasohjauksen vastuualueelle. Virkojen perustamisen taustalla on hyvinvointialueen tehtävien ja virkanimikkeiden yhdenmukaistaminen vastaamaan tosiasiallisia tehtäviä.

Vammaissosiaalityön vastuualueen sosiaaliohjaaja tekee sosiaalihuollon yksilökohtaisia asiakaspäätöksiä, mikä edellyttää, että sosiaaliohjaaja on virkasuhteessa. Esitettävällä viralla ei ole talousarviovaikutuksia, sillä taustalla on aikaisempi kuntoutusohjaajan toimi, joka lakkautuu perustettavan viran myötä. Kuntoutusohjaajan toimessa olevan henkilön kanssa on käyty muutosneuvottelut ja hänet voidaan nimittää esitettyyn virkaan. Viran kelpoisuusehto on sosiaalihuollon ammattihenkilölain 817/2015 (6 §) mukainen kelpoisuus.

Asumispalvelujen asiakasohjaaja tekee palvelu- ja maksupäätöksiä asumispalvelupaikan saaneille hakijoille, mikä edellyttää, että asiakasohjaaja on virkasuhteessa. Esitettävällä viralla ei ole talousarviovaikutuksia, sillä taustalla on aikaisempi sosiaaliohjaajan toimi, joka lakkautuu perustettavan viran myötä. Sosiaaliohjaajan toimessa olevan henkilön kanssa on käyty muutosneuvottelut ja hänet voidaan nimittää esitettyyn virkaan. Viran kelpoisuusehto on sosiaali- ja terveysalan korkeakoulututkinto (esimerkiksi sosionomi, terveydenhoitaja, sairaanhoitaja tai geronomi) tai vastaava aikaisempi opistoasteen tutkinto sekä rekisteröityminen Valviran ammattihenkilörekisteriin.

Kotona asumista tukevien palvelujen asiakasohjaaja myöntää asiakkaille sosiaalihuoltolain mukaisia palveluita ja tekee asiakkaiden palvelu- ja maksupäätöksiä, mikä edellyttää, että asiakasohjaaja on virkasuhteessa. Esitettävän viran taustalla on lähihoitajan toimi, joka lakkautuu perustettavan viran myötä. Talousarviossa on varattu määräraha lähihoitajan palkkakustannuksiin. Viran perustamisesta aiheutuvat lisäkustannusvaikutukset ovat noin 6.000 euroa vuodessa. Vuoden 2023 osalta lisäkustannukset ovat noin 3.500 euroa. Viran kelpoisuusehto on sosiaali- ja terveysalan korkeakoulututkinto (esimerkiksi sosionomi, terveydenhoitaja, sairaanhoitaja tai geronomi) tai vastaava aikaisempi opistoasteen tutkinto sekä rekisteröityminen Valviran ammattihenkilörekisteriin.

Avopalvelulinjalle esitetään perustettavaksi kolme sosiaalityöntekijän ja kaksi sosiaaliohjaajan virkaa työikäisten sosiaalityön vastuualueelle liikkuvan sote-tiimin toiminnan käynnistämiseksi Suomen kestävän kasvun ohjelman (RRP) Pirkanmaan Hoppu-hankkeen rahoituksella. Liikkuvan sote-tiimin tavoitteena on purkaa koronasta aiheutunutta hoito-, kuntoutus- ja palveluvelkaa erityisesti haavoittuvassa ja heikossa asemassa olevissa kohderyhmissä, joita ei tavoiteta perinteisillä menetelmillä. Liikkuvan sote-tiimin työntekijöiden tulee kyetä tekemään asiakasta koskevia päätöksiä, mikä edellyttää virkasuhdetta.

Liikkuvan sote-tiimin virat täytetään määräaikaisesti ajalle 11.4.2023-31.12.2024 hankerahoituksen määräaikaisuudesta johtuen. Sosiaalityöntekijöiden virkojen kelpoisuusehtona on sosiaalihuollon ammattihenkilölain 817/2015 (3 §) mukainen kelpoisuus. Sosiaaliohjaajien virkojen kelpoisuusehtona on sosiaalihuollon ammattihenkilölain 817/2015 (6 §) mukainen kelpoisuus. 

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosäännön 37 §:n mukaan aluehallitus päättää virkojen perustamisesta muiden kuin hyvinvointialuejohtajan osalta. Hallintosäännön 39 §:n mukaan kelpoisuusehdoista päätetään virkaa perustettaessa tai kelpoisuusehdoista päättää virkasuhteeseen ottava viranomainen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Juhani Sand, konsernipalvelujohtaja, juhani.sand@pirha.fi

Aluehallitus päättää perustaa

  1. kaksi (2) vakinaista neurokirurgian erikoislääkärin virkaa neuroalojen vastuualueelle 11.4.2023 alkaen. Virkojen kelpoisuusehdoksi vahvistetaan neurokirurgian erikoislääkärin pätevyys.
  2. yhden (1) vakinaisen sosiaaliohjaajan viran vammaissosiaalityön vastuualueelle 11.4.2023 alkaen. Viran kelpoisuusehdoksi vahvistetaan sosiaalihuollon ammattihenkilölain 817/2015 (6 §) mukainen kelpoisuus.
  3. kaksi (2) vakinaista asiakasohjaajan virkaa (asumispalvelut ja kotona asumista tukevat palvelut) asiakasohjauksen vastuualueelle 11.4.2023 alkaen. Virkojen kelpoisuusehdoksi vahvistetaan sosiaali- ja terveysalan korkeakoulututkinto (esimerkiksi sosionomi, terveydenhoitaja, sairaanhoitaja tai geronomi) tai vastaava aikaisempi opistoasteen tutkinto sekä rekisteröityminen Valviran ammattihenkilörekisteriin.
  4. kolme (3) sosiaalityöntekijän virkaa työikäisten sosiaalityön vastuualueelle. Virkojen kelpoisuusehdoksi vahvistetaan sosiaalihuollon ammattihenkilölain 817/2015 (3 §) mukainen kelpoisuus. 
  5. kaksi (2) sosiaaliohjaajan virkaa työikäisten sosiaalityön vastuualueelle. Virkojen kelpoisuusehdoksi vahvistetaan sosiaalihuollon ammattihenkilölain 817/2015 (6 §) mukainen kelpoisuus.  

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Tuula Jutila, Kaisa Taimi, Eija Piittala, Tuulikki Parikka, Sonja Vuorela, Seija Mäntylä, Anni Vainionpää, Heli Leppikangas, Tomi Sarkanen, Seija Alanen, Katri Korhonen, Tuukka Salkoaho, Elina Anttila, Elina Perkiö

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo

Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere

Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo

Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 9 -​ 14.30.

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.