Aluehallitus, kokous 24.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 104 Valtuustoryhmien toiminnan tukemisen periaatteiden täydentäminen

50/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Heli Hirvelä, hallinnon valmistelukokonaisuuden johtaja, Heli.Hirvela@pirha.fi

Perustelut

Laki hyvinvointialueesta mahdollistaa valtuustoryhmän toiminnan tukemisen (§ 27 611/2021) silloin kun valtuutetut ovat muodostaneet valtuustoryhmiä. Valtuustoryhmän voi muodostaa yksikin valtuutettu. Valtuustoryhmien muodostamisessa tulee noudattaa hallintosäännön määräyksiä. Hyvinvointialue voi tukea taloudellisesti valtuustoryhmien sisäistä toimintaa sekä toimenpiteitä, joilla valtuustoryhmät edistävät hyvinvointialueen asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Tuen avulla hyvinvointialue pyrkii talousarvion puitteissa parantamaan valtuustoryhmien toimintaedellytyksiä.  

Tuki voidaan myöntää määrättyihin käyttötarkoituksiin ja tuen myönnetty määrä valtuustoryhmittäin tulee ilmoittaa hyvinvointialueen tilinpäätöksessä.  

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus päättää valtuustoryhmien toiminnan tukemisen periaatteet seuraavasti:  

  1. Pirkanmaan hyvinvointialue myöntää tukea valtuustoryhmien toimintaan vuosittain enintään talousarviossa varattujen määrärahojen verran.   

  1. Tuen suuruuteen vaikuttaa valtuustoryhmän koko siten, että ryhmälle myönnettävän tuen enimmäismäärä vuodessa on talousarviossa varattu määräraha jaettuna valtuutettujen määrällä kerrottuna valtuustoryhmässä olevien valtuutettujen lukumäärällä. Tukea myönnettäessä valtuutettujen lukumäärä valtuustoryhmissä määräytyy vaalivuonna ensimmäisen järjestäytymisilmoituksen mukaan (normaalisti kesäkuu).     

  1. Tukea haetaan kerran vuodessa, paitsi niinä vuosina jolloin valtuustokausi vaihtuu. Tällöin tukea haetaan kahdesti vuodessa. Tukea haetaan hyvinvointialueen laatimalla hakulomakkeella, jossa tulee olla eriteltynä tuen käyttötarkoitus ja arvioidut kustannukset. Tuen käytöstä edellisellä maksukaudella tulee antaa aina selvitys ennen uuden tuen myöntämistä. Mikäli tuen saaja ei anna määräaikaan mennessä hyväksyttävää selvitystä, tuki voidaan periä takaisin. Jos tukea ei ole käytetty kokonaisuudessaan myönnettyyn tarkoitukseen, tuen myöntänyt viranhaltija voi periä maksetun tuen tai osan siitä takaisin tai vähentää seuraavan vuoden tuesta maksetun tuen tai osan siitä. Aluehallitus saa vuosittain raportin tuen käytöstä. 

  2. Tuesta ja takaisinperinnästä päättää hallintosäännössä määrätty viranhaltija aluehallituksen määräämien periaatteiden mukaisesti yhdenvertaisuusperiaatteita noudattaen.  

  3. Myönnettävän tuen osalta sisäisen toiminnan hyväksyttäviä kustannuksia ovat 

esimerkiksi:

  • valtuustoryhmän toimintaa tukevan sihteerin tai muun henkilöstön palkkakustannukset ja muut tehtävään liittyvät välittömät kulut 

  • valtuustoryhmän toimintaa tukevien sisäisten tilaisuuksien kustannukset (seminaarit, suunnittelutilaisuudet, tilakustannukset, tarjoilut, jne.) 

  • valtuustoryhmän jäsenten tai toimintaa tukevan henkilöstön koulutuskustannukset silloin kun koulutus liittyy valtuustoryhmän toimintaedellytysten parantamiseen (esim. viestintään liittyvät koulutukset) 

  • valtuustoryhmän toiminnan kannalta välttämättömien laitteiden hankinta- ja ylläpitokustannukset (kamera, laitteisto, ohjelmistot, jne.), jos valtuustoryhmän käyttöön annetut laitteet eivät ole riittäviä. 

  • tilaisuuden tulee lähtökohtaisesti liittyä koko valtuustoryhmän toimintaan ja maksettavan tuen tulee olla oikeassa suhteessa hankittuun palveluun tai tuotteen kustannuksiin nähden.  

  • asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia edistävien toimenpiteiden osalta hyväksyttäviä kustannuksia ovat esimerkiksi: 

    • asukkaille avointen tilaisuuksien järjestämiseen liittyvät kustannukset (tilavuokrat, pienimuotoiset tarjoilut, tilaisuuteen liittyvä materiaali) edellyttäen, ettei osallistumista tilaisuuteen ole erikseen rajattu 

    • asukkaille suunnatun viestinnän ja tiedottamisen kustannukset, kun ilmoitus ja viestintä liittyvät hyvinvointialueen toimintaan (tilaisuuksista tiedottaminen, valtuustoryhmien näkyvyyden lisääminen) 

      6. Tarvittaessa aluehallitus antaa tarkempia tulkintaohjeita.

Vuonna 2022 valtuustoryhmän ensimmäisen tuen maksukausi on poikkeuksellisesti 1.3. - 31.12.2022 ja valtuustoryhmien koko määräytyy ensimmäisen valtuustoryhmien ilmoituksen mukaisesti (maaliskuu). Vuoden 2022 tuki maksetaan kymmeneltä kuukaudelta. Yksilöidyt tukihakemukset on toimitettava hyvinvointialueelle 25.3.2022 mennessä erillisellä hakulomakkeella. Vuoden 2022 tuki saadaan valtiolta ja valtio voi rahoituksessaan asettaa lisäehtoja sen käyttötarkoitukseen.   

Ehdotus

Esittelijä

Jukka Alasentie, muutosjohtaja, jukka.alasentie@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä valtuustoryhmien toiminnan tukemisen periaatteet esittelytekstin mukaisesti.

Päätös

Aluehallitus päätti

  • hyväksyä valtuustoryhmien toiminnan tukemisen periaatteet esittelijän kokouksessa esittelytekstiin tekemin muutoksin.

Kokouskäsittely

Esittelijä teki esittelytekstiin seuraavan muutoksen koskien valtuustoryhmien toiminnan tukemisen periaatteita : Kohta 3: Virke "Tukea haetaan kerran vuodessa maksukaudella 1.6. - 31.5." muutetaan kuulumaan seuraavasti: "Tukea haetaan kerran vuodessa, paitsi niinä vuosina jolloin valtuustokausi vaihtuu. Tällöin tukea haetaan kahdesti vuodessa." Kohdan loppuun lisätään viimeiseksi lauseeksi: "Aluehallitus saa vuosittain raportin tuen käytöstä".

Lisäksi esittelijä teki esittelytekstiin seuraavan muutoksen: Esittelytekstin viimeisen kappaleen ensimmäisessä virkkeessä määritelty ensimmäisen tuen maksukausi "1.3.2022-31.12.2023" muutetaan kuulumaan seuraavasti:  "1.3.-31.12.2022".

 

Valmistelija

  • Heidi Pyykkönen, HALLINTOPÄÄLLIKKÖ, heidi.pyykkonen@pirha.fi

Perustelut

Laki hyvinvointialueesta mahdollistaa valtuustoryhmän toiminnan tukemisen silloin, kun valtuutetut ovat muodostaneet valtuustoryhmiä. Valtuustoryhmän voi muodostaa yksikin valtuutettu. Hyvinvointialue voi taloudellisesti tukea valtuustoryhmien sisäistä toimintaa sekä toimenpiteitä, joilla valtuustoryhmät edistävät hyvinvointialueen asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. (Laki hyvinvointialueesta 611/2021, § 27).

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus on päättänyt valtuustoryhmien toiminnan tukemisen periaatteista 10.3.2022 § 10. Aluehallituksen hyväksymien periaatteiden 2. kohdan mukaan ”tuen suuruuteen vaikuttaa valtuustoryhmän koko siten, että ryhmälle myönnettävän tuen enimmäismäärä vuodessa on talousarviossa varattu määräraha jaettuna valtuutettujen määrällä kerrottuna valtuustoryhmässä olevien valtuutettujen lukumäärällä. Tukea myönnettäessä valtuutettujen lukumäärä valtuustoryhmissä määräytyy vaalivuonna ensimmäisen järjestäytymisilmoituksen mukaan.” Voimassa olevat valtuustoryhmien toiminnan tukemisen periaatteet eivät ota huomioon mahdollisesti myöhemmin valtuustokauden aikana perustettavia uusia valtuustoryhmiä, joten periaatteita on tarpeellista täydentää siltä osin.

Valtuustoryhmien toiminnan tukemisen periaatteiden 2. kohtaa ehdotetaan täydennettäväksi seuraavalla tavalla: ”Tuen suuruuteen vaikuttaa valtuustoryhmän koko siten, että ryhmälle myönnettävän tuen enimmäismäärä vuodessa on talousarviossa varattu määräraha jaettuna valtuutettujen määrällä kerrottuna valtuustoryhmässä olevien valtuutettujen lukumäärällä. Tukea myönnettäessä valtuutettujen lukumäärä valtuustoryhmissä määräytyy vaalivuonna ensimmäisen järjestäytymisilmoituksen mukaan tai mahdollisesti myöhemmin valtuustokauden aikana perustettavan uuden valtuustoryhmän osalta silloin, kun aluevaltuusto on merkinnyt uuden valtuustoryhmän perustamisen tiedoksi. Uusi valtuustoryhmä voi hakea valtuustoryhmän toimintatukea talousarviossa varatun määrärahan puitteissa seuraavan talousarviovuoden aikana, kun aluevaltuusto on merkinnyt uuden valtuustoryhmän perustamisen tiedoksi.”

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä valtuustoryhmien toiminnan tukemisen periaatteiden 2. kohdan täydennyksen esittelytekstin mukaisesti.

Päätös

Aluehallitus päätti

  • jättää asian pöydälle.

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja Kari-Matti Hiltunen ehdotti, että asia jätetään pöydälle. Ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).