Aluehallitus, kokous 24.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 101 Pirkanmaan hyvinvointialueen hankintaohjelma 2023–2025

6452/2023

Valmistelija

  • Anniina Tirronen, HANKINTAJOHTAJA, anniina.tirronen@pirha.fi
  • Anni Kurvinen, KEHITTÄMISPÄÄLLIKKÖ, anni.kurvinen@pirha.fi

Perustelut

Hyvinvointialueella on valmisteltu Pirkanmaan hyvinvointialueen hankintaohjelma vuosille 2023–2025. Hankintaohjelmalla aluevaltuusto ohjaa hyvinvointialueen hankintoja ja niiden kehittämistä valtuustokaudella.

Hankintaohjelman valmistelu

Hankintaohjelman luonnos on käsitelty monipalveluvaliokunnan kokouksessa 21.3.2023. Valiokunta on laatinut lausunnon, joka on asian liitteenä. Lausunto on huomioitu hankintaohjelmassa muun muassa asiakkaan palvelujen hankinnan periaatteissa.

Hankintaohjelma on valmisteltu strategisen ohjauksen tehtäväalueen hankinnan vastuualueella, ja kaikkien tehtäväalueiden johtoryhmät ovat käsitelleet ja linjanneet hankintaohjelman valmistelua. Sisällöllisesti valmistelussa on soveltuvin osin hyödynnetty kansallista julkisten hankintojen strategiaa. 

Hankintaohjelman keskeinen sisältö

Hankintaohjelmassa linjataan hyvinvointialueen strategiaa konkretisoivat hankinnoilla tavoiteltavat päämäärät ja priorisoidut toimenpiteet niiden saavuttamiseksi.

Hyvinvointialueen hankinnoilla tavoiteltavat päämäärät 2025 
1) Hankimme vaikuttavia, laadukkaita ja käyttötarkoitukseensa soveltuvia palveluja, tavaroita ja urakoita
2) Hankinnat ovat kustannusvaikuttavia suhteessa omaan tuotantoon
3) Hankinnat ovat vastuullisia ja hallitsemme riskejä monipuolisesti
4) Edistämme ja hyödynnämme monipuolisia markkinoita ja niiden ekosysteemejä.

Hankintaohjelmassa on määritetty päämääräkohtaiset osa-alueet, jotka täsmentävät mitä tarkoitamme kullakin päämäärällä tai miten ne ilmenevät toiminnassamme.

Hankintatoiminnan kehittämisen painopisteet 2023–2025
1) Johtaminen ja hankintataidot: Tähtäämme strategisesti johdettuun hankintatoimintaan ja panostamme hankintaosaamiseen.
2) Tietoperustaisuus ja järjestelmien tuki: Rakennamme tietoon perustuvaa hankintatoimintaa ja kyvykkyyttä analytiikan hyödyntämiseen
3) Vastuullisuus ja riskienhallinta: Riskienhallinta ja vastuullisuuden edistäminen tuodaan osaksi toimintaamme läpi hankintaprosessin
4) Markkinatuntemus: Kasvatamme markkinatuntemusta ja kyvykkyyttä markkinavaikutusten arviointiin ja innovatiivisiin hankintoihin.

Painopisteet ovat hankinnoilla tavoiteltavien päämäärien saavuttamista edistäviä toimintatapoja tai ominaisuuksia, joiden kehittämiseen panostetaan. Hankintaohjelmassa on määritetty painopisteittäin 3-4 konkreettista toimenpidettä. 

Hankintaohjelman toteutumisesta raportoidaan tilinpäätöksessä ja suppeammin osavuosikatsauksissa. Hankinnoilla tavoiteltavien päämäärien saavuttamisesta tehdään vuosittain kokonaisarviointi, jonka tueksi on määritetty mittareita. Mittarit ovat tulos- tai prosessimittareita, jotka tuottavat tietoja muun muassa asiakkaiden osallisuudesta hankintojen suunnittelussa, kustannuksista, tarjoajista ja kilpailutusten voittajista sekä hankintojen tulosperusteisuudesta. Toimenpiteistä raportoidaan osana osavuosikatsauksia strategian toimeenpano-ohjelmaan liittyvin osin.

Hankintaohjelma on liitteenä.

Päätösvallan peruste: Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosääntö 10a § 2.kohta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, Hyvinvointialuejohtaja, Marina.Erhola@pirha.fi

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle, että 

  • aluevaltuusto hyväksyy Pirkanmaan hyvinvointialueen hankintaohjelman.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana hankintajohtaja Anniina Tirrosta. Tirronen poistui kokouksesta ennen päätöksentekoa. 

Merkittiin, että Arja Laitinen poistui § 101 käsittelyn jälkeen. 

Tiedoksi

Anniina Tirronen, Anni Kurvinen, Juhani Sand, Taru Kuosmanen, Mika Kontio, Pekka Erola

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).