Aluevaltuusto, kokous 30.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 24 Aluevaalilautakunnan vaali 2022-2025

29/2022

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Väliaikainen valmistelutoimielin (Vate) 25.2.2022 § 69

Aluevaalilautakunnasta säädetään vaalilaissa. (12 a § ). Aluevaltuuston on asetettava hyvinvointialueelle toimikaudekseen aluevaalilautakunta. Siihen kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kolme muuta jäsentä sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, joita on kuitenkin oltava vähintään viisi. Varajäsenet on asetettava siihen järjestykseen, jossa he tulevat jäsenten sijaan.

Väliaikaisen valmistelutoimielin ehdotus:

Aluevaltuusto päättää,

valita toimikaudeksi 2022-2025 aluevaalilautakuntaan puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja kolme muuta jäsentä sekä viisi (5) varajäsentä.

Päätös: Hyväksyttiin, ja esitetään edelleen aluevaltuustolle.

Ehdotus

Väliaikaisen valmistelutoimielimen ehdotus:

Aluevaltuusto päättää

  • valita toimikaudeksi 2022-2025 aluevaalilautakuntaan puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja kolme muuta jäsentä sekä viisi (5) varajäsentä.

Päätös

Aluevaltuusto päätti

  • jättää asian pöydälle.

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja esitti, että asia jätetään pöydälle. Leena Kostiainen kannatti asian jättämistä pöydälle. 

Puheenjohtaja tiedusteli valtuustolta, että voidaanko pöydällepano hyväksyä yksimielisesti. Puheenjohtaja totesi, että pöydällepano on hyväksytty yksimielisesti.

Valmistelija

Vuokko Ylinen, hallintojohtaja, vuokko.ylinen@pirha.fi

Perustelut

Asian esittely aluevaltuuston kokouksen 8.3.2022 §:ssä 13.

Ehdotus

Esittelijä

Jukka Alasentie, vt. hyvinvointialuejohtaja, jukka.alasentie@pirha.fi

Väliaikaisen valmistelutoimielimen ehdotus:

Aluevaltuusto päättää

  • valita toimikaudeksi 2022-2025 aluevaalilautakuntaan puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja kolme muuta jäsentä sekä viisi (5) varajäsentä.

Päätös

Aluehallitus päätti

  • esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto päättää valita toimikaudeksi 2022-2025 aluevaalilautakuntaan puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja kolme muuta jäsentä sekä viisi (5) varajäsentä.

Perustelut

Asian esittelyteksti on väliaikaisen valmistelutoimielimen 25.2.2022 § 69 ja aluehallituksen käsittelyssä 21.3.2022 § 19.

Aluevaalilautakuntaan valittavat varajäsenet on asetettava siihen järjestykseen, jossa he tulevat jäsenten sijaan.

Ehdotus

Aluehallituksen ehdotus:

aluevaltuusto päättää

  • valita toimikaudeksi 2022-​2025 aluevaalilautakuntaan puheenjohtajan,​ varapuheenjohtajan ja kolme muuta jäsentä sekä viisi (5) varajäsentä.

Päätös

Aluevaltuusto päätti

  • valita valtuuston aluevaalilautakunnan toimikaudeksi 2022–2025 seuraavasti: 

    • Puheenjohtaja Tuula Harkomaa 

    • Varapuheenjohtaja Miia-Hannele Vuori 

    • Varsinaiset jäsenet: 

      Mikko Nurmo
      Reijo Kahelin
      Maria Lehikoinen 

    • Varajäsenet: 

      Raija Moilanen
      Tapio Kangasniemi
      Eveliina Kujanpää
      Maija-Sofia Ulmanen
      Jussi Haavisto 

Kokouskäsittely

Valtuutettu Leena Kostiainen esitti, että 

valtuuston aluevaalilautakuntaan valitaan toimikaudeksi 2022–2025 puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, seuraavat jäsenet (3) ja varajäsenet sisääntulojärjestyksessä (5): 

Puheenjohtajaksi valitaan Tuula Harkomaa 
Varapuheenjohtajaksi valitaan Miia-Hannele Vuori 

Varsinaiset jäsenet: 

Mikko Nurmo
Reijo Kahelin
Maria Lehikoinen 

Varajäsenet: 
Raija Moilanen
Tapio Kangasniemi 
Eveliina Kujanpää 
Maija-Sofia Ulmanen 
Jussi Haavisto 

Valtuutettu Johanna Loukaskorpi kannatti Kostiaisen tekemää esitystä.

Puheenjohtaja tiedusteli valtuutetuilta, voidaanko Kostiaisen esitys hyväksyä yksimielisesti. Puheenjohtaja totesi, että Kostiaisen esitys on hyväksytty yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Aluevalitusohje

Tähän päätökseen haetaan muutosta aluevalituksella.

Aluevalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen (Laki hyvinvointialueesta 140 §).

 

Valitusviranomainen   

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna

Valituksen voi lähettää sähköpostitse hameenlinna.hao@oikeus.fi tai tehdä hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

 

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.  Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Valitusasiakirjat

Valituskirjelmässä on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • muutosvaatimuksen perusteet
  • mihin valitus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituskirjelmässä on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Lisäksi on ilmoitettava yhteystiedot (postiosoite, sähköpostiosoite), joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa ja puhelinnumero mahdollisia tiedusteluita varten.

Valituskirjelmään on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai jäljennöksenä sekä todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta.

Valituskirjelmään on liitettävä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle. Asiamiehen on liitettävä valtakirja sen mukaan kuin HLL 21 §:ssä säädetään.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

"Tuomioistuimen ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (701/93) nojalla muutoksenhakijalta peritään hallinto-oikeudessa kulloinkin voimassa oleva oikeudenkäyntimaksu 260 euroa (v. 2021).

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Oikeudenkäyntimaksua ei peritä sosiaalihuoltolaissa (mm. vammaispalvelu, toimeentulotuki ja kehitysvammaisten erityishuolto) tarkoitettua palvelua tai etuutta koskevissa asioissa eikä myöskään terveydenhuolto-, päihdehuolto- tai mielenterveyslain mukaisissa asioissa eikä asioissa, jotka koskevat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain mukaan määrättyjä asiakasmaksuja (Tuomioistuinmaksulaki 5 §).”